Hírek

2014.01.08. 17:35

Jön az önkormányzati rendőrség

Székesfehérvár - 65 millió forintos közbiztonsági programot terjeszt be Székesfehérvár jegyzője a városi közgyűlés elé.

Házi Péter

Nagypál Róbert, a közterület-felügyelet vezetője bemutatta a felügyelők új, egységes jelvényét. Új egyenruhát is kaptak
(Fotó: Házi Péter)

A cél az, hogy a közterület felügyelők bázisán egyfajta önkormányzati rendőrség jöjjön létre, harminc millióból tovább növelik a térkamerák számát. Amiként Bóka Viktor jegyző fogalmazott, sajnos sokan nem tudják, hogy a közterület felügyelők is hatósági személyek, az emberek hajlamosak összekeverni őket a parkolóőrökkel, pedig az előbbiek igazoltathatnak, visszatarthatnak a rendőr kiérkezésééig, sőt, motozhatnak is, kényszerítő eszközként pedig könnygázt használhatnak.

- Másfélezernél is több esetben szabtunk ki közlekedési szabálysértés miatt helyszíni bírságot, hatékonyságunkat mutatja, hogy a Belvárosba engedély nélkül behajtók száma az ötödére csökkent az elmúlt fél év alatt -  mondta Nagypál Róbert, a közterület-felügyelet vezetője. Bóka Viktor, Fehérvár jegyzője szerint a javulásban az is szerepet játszott, hogy nyártól egy magáncég helyett már az önkormányazt saját közterület felügyelői nézik 24 órában a térkamerákat, így megnőtt az intézkedések, helyszíni bírságok hatékonysága. Az új kameráknak köszönhetően sikerült elfogni a Tízes huszárok szobrának megrongálóit, de a Városház téri oszloprongálókat is a bizonyító erejű felvételek alapján keresik. Amint a jegyző elmondta, a város polgármestere e pozitív folyamat láttán megbízta őt, készítsen elő egy közbiztonsági programot.

Nos, ez a javaslat elkészült, lényege, hogy 65 millió forintból hamarosan egy korszerű, óriásmonitorokból álló figyelőrendszert építenek ki, amelyet 24 órában figyel majd négy-négy közterület felügyelő, a többiek pedig a város köztereületein járva igyekeznek növelni a rendet és a lakók biztonságérzetét. Ehhez persze szükség van a felügyelők számának növelésére, a cél, hogy idén elérjék a húsz főt és hogy ne csak a belvárosban, hanem a város külső részein is jelen legyenek.

A törvény immár lehetővé teszi az önkormányzati rendőrség felállítását, gyakorlatilag ezt kívánja a város megvalósítani. A jelenlegi 32 térkamerához a Köfémen, a Hübner és a Széchenyi utcában újabbakat építenek ki, de mostani 65 milliós programban is munkába állítanak kamerákat. Hogy hol, azt majd a város közgyűlése dönti el.

Bóka Viktor hozzátette, most zárult le egy rendőrségi nyomozás, amelynek során a közterület-felügyelet jogalkalmazását is vizsgálták, 70 konkrét ügyet néztek át. A rendőrség novemberben bűncselekmény hiányában lezárta a másfél éves nyomozást, semmilyen szabálytalanságot, jogellenességet nem tapasztalt:

- Fel vagyunk arra készülve, hogy a korábbihoz hasonló, névtelen feljelentések a jövőben is előfordulhatnak, de állunk minden vizsgálat elé, mert jogszerűen működünk - hangsúlyozta a jegyző.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!