Hírek

2014.03.02. 15:30

Kalákában építkeznek, családiasan gondolkoznak a civilek Tordason

Tordas - Hamarosan átadják és felavatják a régi tanítói lakásból civilek által kialakított közösségi házat.

Zsohár Melinda

Botta Veronika kertészmérnök alapítója, elnöke az egyesületnek, s ő a kovásza is a társaságnak

A régi tanítói lakást kapta meg használatra az önkormányzattól a beszédes nevű Teremtőkert Egyesület mindenki ingyen dolgozott: festett, takarított, cserépkályhát épített, ajtókeretet csiszolt, csempézett, más sütött-főzött, gyerekekre vigyázott, kézműves foglalkozást vezetett. Erős közösség kovácsolódott össze Botta Veronika kertészmérnök az alapítója, mára elnöke az egyesületnek, s ő a kovásza is a társaságnak. Erőfeszítéseiket másként is siker koronázta, mert a Völgyvidék Leader Közösség pályázatán nyertek több, mint 33 millió forintot, s ebből a 85 négyzetméteres tanítói lakást 300 négyzetméteres, tetőtér-beépítéses házzá egészítették ki.

- Régóta szerettem volna egy helyet, ahol összejövünk, egymásra találunk. Sokan betelepülők, nem itt születtek, otthonra találtak mégis. Családok alkotják az egyesületet, s minden korosztály képviselteti magát - mondja a tősgyökeres tordasi Veronika, míg a felújított lakás finom részleteit mutatja. A két háború közötti épület nyílászáróit megtartották, a hozzátoldott rész stílusban illik a vidéki környezethez és az eredeti házhoz, praktikus kiegészítésekkel, modern gépészettel.

Büszkék rá, mennyi mindent megtanultak saját kezűleg készíteni! Csempézni, falat festeni, glettelni, padlót lerakni már nem akadály a nőknek sem. A zongora, a kanapék, székek, a konyhabútor, tűzhely, hűtőszekrény mind-mind ajándék, összeadták a falubeliek. Az idei karácsonytól fogva minden hétvégén csinálnak valamit a még friss illatú házban. Nagy kondérban rotyog az étel, azt is úgy hordják össze. Több kézműves tanfolyamot is szerveztek a maguk örömére, s ezt folytatni akarják. Mert a Teremtőkert Egyesület azt a szemléletet is jelenti és terjeszti, amit manapság újra felfedeznek oly sokan. A vidék, a természet közelsége, a magunk környezetének szerény, ám fantáziadús és takarékos szemléletű alakítása vonzó filozófia. A múlt nem tér vissza, de a bevált hagyományok és praktikák megidézhetők, újraélhetők vélik a teremtőkertesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!