Hírek

2017.06.14. 19:35

Jobb lesz az ivóvíz Vértesacsán

VÉRTESACSA - Várhatóan két év múlva jelentősen javulhat a településen az ivóvíz minősége.

Tihanyi Tamás

A „Munkaterület átadás-átvételi eljárás” június 9-én lezárult. A munka hamarosan megkezdődik, és várhatóan 2019 júniusáig tart.Minap újabb szakasza zárult le annak a kivitelezési eljárásnak, amelynek végén, várhatóan két év múlva jelentősen javulhat a településen az ivóvíz minősége. Vértesacsa saját ivóvízbázissal és hálózattal rendelkezik. Az elmúlt tíz évben gondok voltak a víz minőségével: a határérték alatt, de az érzékszervekre kellemetlenül ható vas, mangán, ammónia jelenlétét mutatták ki a szakemberek.

Egy pályázati lehetőséget kihasználva közel 10 millió forintból 2011-ben elkészültek az engedélyezési tervek, lezárultak az engedélyezési eljárások, majd 2013-ban a vértesacsai önkormányzat pályázott a megvalósításra is, ám azt forráshiányra hivatkozva elutasította a Belügyminisztérium.

Egyúttal jelezték, hogy amennyiben a szükséges pénzeszközök rendelkezésre állnak, a projekt megvalósulhat.Közel három év várakozás után 2016 márciusában a minisztériumi illetékesek arról tájékoztatták a település vezetőit, hogy az ivóvízminőség-javító pályázatot kedvezően bírálták el.

Mint megtudtuk, a beavatkozás várható költsége közel 160 millió forint lesz. A megvalósítás során egyebek mellett fejlesztik a vízkezelő berendezést és a vízmű telepet, felújítják a tározót, a körvezetéket, szakaszoló tolózárakat építenek, valamint a hálózat teljes hosszán megtörténik az öblítés.

A közbeszerzési eljárás sikeresen lezajlott, a kivitelezőket kiválasztották. Velük a vállalkozási szerződést június 2-án írták alá, majd a projekt kivitelezéséhez szükséges „Munkaterület átadás-átvételi eljárás” június 9-én lezárult. A munka hamarosan megkezdődik és várhatóan 2019 júniusáig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!