Hírek

2010.09.06. 06:54

Jelöltek már vannak: tessék választani!

FMH - Az önkormányzati választásokra való felkészülés első szakasza lezárult. Már tudjuk, kiknek a neve szerepel majd az október 3-i voksolás szavazólapjain.

Tribolt Lajos

Lejárt a jelöltállítási határidő az önkormányzati választásokra. Így a kép valamivel már világosabb, mint a kampány korábbi szakaszában. Látszik például, hogy az LMP Fehérváron gyengén teljesített az ajánlások gyűjtése során, de az is, hogy az MSZP néhány városban nem állított jelöltet.
A megyei önkormányzat létszáma 40-ről 21-re csökken. Négy szervezet lépett sorompóba a képviselői helyek megszerzéséért. Vasárnap a megyei választási bizottság kisorsolta a listák sorrendjét. Ez: 1. MSZP, 2. Jobbik, 3. Fejér Megyei Településekért Egyesület, 4. Fidesz-KDNP.
Kicsit meglepetésnek számít, hogy Fehérváron öten is harcba szállnak a polgármesteri pozícióért.


A megyei választási bizottság még tegnap is ülést tartott. Szűcs Lajos etyeki polgármester-jelölt beadványát tárgyalták többek között, arról, hogy nem vették fel a jelölő listára. A bizottság megállapította, hogy a helyi testület szabálytalanul járt el, a jelölt indulhat. Ugyan ő meg kifogásolta néhány helyi képviselőjelölt nyilvántartásba vételét, ezt viszont a területi bizottság elutasította.

MEGYEI LISTÁK 

Ezúttal csak négy szervezet állított listát a megyei önkormányzati választásra. Ezekre a listákra a megyei jogú városokban, Székesfehérváron és Dunaújvárosban nem lehet szavazni, csak a megye többi településén. A megyei közgyűlés a korábbi 40 helyett 21 fős lesz. Újdonság, hogy nincs külön listájuk a 10 ezer főnél nagyobb településeknek.
Az idei listák: Fejér Megyei Településekért Egyesület: Schrick István, Molnár Tibor, Makó József, Rauf Norbert, Schreiner Béla, Szabóné Lőrincz Ilona, Virág József, Scheier Zsolt, Kiss Csaba Gyula, Joó István, Sóki László, Tilhof István.
Fidesz-KDNP: Vargha Tamás, Mahlerné Köfner Anikó, Balogh Gergely, Sükösd Tamás, Adravecz Tamás, Somogyi Balázs, Orosz Éva, Tóth Erika, Gebula Béla, Wurczinger Lóránt, Csombók Pál, Farkas Erzsébet, Pleizer Lajos, Nagy Sándor, Kirinovics Péter, Varga László, Döme László, Matics Ferenc, Tóth István, Schmidtné Cser Viktória, Simon László, Bogó Anikó, Albrecht Gyula, Jobb Gyula, Kiss Józsefné, Tóth Melinda, L. Simon László, Törő Gábor, Varga Gábor, Tessely Zoltán.
Jobbik: Árgyelán János, Krausz Attila, Balogh Zoltán, Varga László Béla, Brezsnyánszki Zoltán, Kalocsai Kitti Diána, Kovács István, Barics József, László Attila, Sebestyén Éva, Rihó Krisztián, Czampa Zsolt, Ott Mária, Makovek János András, Seer Árpád.  Danisné Prim Andrea, Makk Edina, Bene Krisztián, Mata Csaba.
MSZP: Szabadkai Tamás, Iván János, Kis György, Omischl Mihály, Bognár Miklós, Kálmán András, Bokor Bianka, Nagy József Ödön, Tóth Árpádné, Szabó Tamás József, Horváth Ferencné, Luliák Kolos, Besztercei Zsolt, Tratterné Tőke Zsuzsanna, Berzeciczy Gábor, Parkánszki István, Hetlinger Zoltán, Mezei János Zsolt, Kelemen Béláné, Vető József, Horváth András Tibor.

A városok polgármester-jelöltjei

A megye városaiban 2-6 között változik a polgármesteri tisztségre hivatalosan pályázók száma.
Székesfehérvár: Cser-Palkovics András  (Fidesz), Fertő László (Civil Mozgalom Egyesület),  Gál Péter Pál (Jobbik),  Juhász László (Válasz), Márton Zoltán (MSZP). Dunaújváros: Cserna Gábor (Fidesz), Pintér Attila (MSZP), Pochner László (független).
Bicske: Facsar Mihály (független), Tessely Zoltán (FideszKDNP), Varga Ferenc (MSZP).
Mór: Brichter Józsefné (Mór Város Jövőjéért Egyesület), Fenyves Péter (Fidesz), Szivák János István (Jobbik).
Sárbogárd: Csizmadiáné Boros Edit Gréta (független), Huszár Lajos (Jobbik), Juhász János (független), Nyikos Tamás (Független Baloldali Egyesület Sárbogárd), Resch János (Mozdulj a városért Egyesület), Sükösd Tamás (Fidesz).
Adony: Kirinovics Péter (FideszKDNP),  Ronyecz Péter (független).
Bodajk: Almádi István (független), Ivanics Anna (független), Varga Péter (FideszKDNP).
Enying: Halász Gábor (független), Nagy József Ödön (MSZP), Pintér György (független), Reiber Attila (független),  Szabó Lászlóné Bátor Erzsébet (független), Virágh József (Fidesz).
Ercsi: Baricza József (független), Győri Máté (FideszKDNP), Hujberné Pej Márta (független), Prancz József (Ercsi Polgárok Egyesülete), Szabó Tamás (MSZP). Gárdony: Omischl Mihály (MSZP), Tóth István (FideszKDNP).
Martonvásár: Janky Ferenc (független), Szabó Tibor (FideszKDNPMartonvásári Más Kép Egyesület).
Polgárdi: Borbély István (független), Nyikos László (FideszKDNP).
Pusztaszabolcs: Barics József (Jobbik), Csombók Pál (FideszKDNP), Czompó István (független), Stanczel Károly (független).
Rácalmás: Czobor Imre (FideszKDNP), Schrick István (Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület).
Velence: Ádám Anna Emma (FideszKDNP), Braun Péter (független), Oláhné Surányi Ágnes (független).

A választás a megye valamennyi településén gond nélkül lebonyolítható, hiszen mindenütt van polgármester-jelölt és elegendő számú jelölt a képviselői helyekre.
Az önkormányzati választás egy fordulós, az lesz a polgármester, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapja. Az egyéni listás településeken (tízezer fő alatt) a képviselői helyek számának megfelelően a legtöbb voksot kapottak kerülnek a testületbe. A nagyobb településeken az egyes körzetekből szintén a legtöbb szavazatot begyűjtők kerülnek az önkormányzatba. Ezeken a településeken a mandátumot nem szerzett szavazatok alapján osztják el a kompenzációs listáról a képviselői helyeket. Az október 3-i választásig szinte végig tart a kampány, hiszen az előző évek gyakorlatával szemben ezentúl csak szombat éjféltől a vasárnapi urnazárásig lesz kampánycsend, így nyilván csökken a bejelentések száma a választási bizottságoknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!