Hírek

2017.01.31. 20:10

Jégpályává változtak az utak, összeült az operatív törzs

Kedden este a megyében is esni kezdett az ónos eső, emiatt több baleset is történt.

Gábor Gina

Az Országos Meteorológiai Szolgálat este fél hétkor a megye jelentős részére kiadta a legmagasabb, piros színű riasztását az ónos eső veszélye miatt. Ez a harmadfokú riasztás lépett érvénybe Fehérvár, Gárdony, Martonvásár, Sárbogárd, Dunaújváros és Enying térségében, másodfokú riasztás Mór és Bicske környékén. A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakembereinek is több lett a feladata. Az M6-os megyei szakaszán szalagkorlátnak csapódott kedden késő délután egy gépkocsi, szerencsére nem nem sérült meg senki. Lesodródott az útról, majd árokba borult egy személyautó az M6-os autópályán Ercsinél is: az egyedül utazó sofőr sérült meg. Árokba borult este egy személyautó Etyek határában is, egy ember sajnos súlyosan megsérült a balesetben. A szakembereket arról kérdeztük, miként próbálják ebben a helyzetben csúszásmentessé tenni az utakat.



Székesfehérvár Városgondnoksága már november tizenötödike óta átállt a téli útüzemeltetésre. A munkatársak állandó készenlétben vannak, szükség esetén több mint százhúsz fő és negyven jármű végzi a hóeltakarítást, sózást
Fotó: Bácskai Gergely

Összeült az operatív törzs, a helyzet komolyságát jellemzi, hogy ezen a télen erre először került sor. Farkas-Bozsik Gábor, megyei katasztrófavédelmi szóvivő mondta el a legfontosabbakat a törzs munkájáról. Minden esetben a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon ül össze az operatív törzs, nem meghatározott személyek a tagjai, hanem azon csoportok delegáltjai, akik az adott veszélyhelyzet felszámolásában feladattal bírnak.

Az ónos eső miatt Magosi Lajos tűzoltóezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság első embere hívta össze az operatív törzset, ennek felelős vezetője is ő. A szóvivő kihangsúlyozta, hogy egy veszélyhelyzet felszámolása, egy káreseti beavatkozás sohasem demokratikus, ez egy parancsuralmi, katonai rendszer. Egy embernek kell felvállalnia a döntést, de azt az érintett területek delegáltjainak véleményét meghallgatva, tapasztalataikat, tudásukat felhasználva hozza meg. A kedden összeült operatív törzs tagja volt a rendőrség, a mentőszolgálat, a közútkezelő munkatársa, a helyi volántársaság embere, a megyei védelmi bizottság titkára és a polgári védelmi főfelügyelő. Az operatív törzs jogosult arra, hogy feladatot szabjon a közreműködő társszerveknek, de jellemzően erre nincs szükség, tudtuk meg, mert a rendszer kollegiális alapon is jól működik. - Kapunk és kérünk segítséget, szükség szerint - mondta Farkas-Bozsik Gábor. Kiemelte, hogy a három megyei hivatásos tűzoltó parancsnokság munkáját nagymértékben segíti a négy önkormányzati tűzoltóság, valamint a húsznál is több önkéntes tűzoltó egyesület.

Munkában az operatív törzs: Magosi Lajos, Vizi Ignác, Bárdos Zoltán, Rabóczki Zsolt és Nagy Lajos
Fotó: Koppán Viktor

Az útfenntartók, a lakók közösségei is dolgoznak a csúszásmentesítésen, de gyalogosként és autóvezetőként is tudomásul kell vennünk, hogy a folyamatos ónos esőzés következtében újra és újra visszafagyhatnak az utak. Ezt Bozai István a megyeszékhely városgondnoka és Molnár István, a Magyar Közút megyei igazgatója is hangsúlyozta. Várhatóan nem lesz túl hideg, így a sózás elégséges lesz, más anyagra nem lesz szükség. Székesfehérvár Városgondnoksága már november tizenötödike óta átállt a téli útüzemeltetésre. A munkatársak állandó készenlétben vannak, szükség esetén több mint százhúsz fő és negyven jármű végzi a hóeltakarítást, sózást. A munkatársak éjjeli szekrényén éberek a mobiltelefonok, a járművek otthonaikhoz közel várják a beavatkozás pillanatát. A városban a fő közlekedési utak, a buszforgalom által használt szakaszok élveznek prioritást, ezeken kezdik a közlekedésre alkalmas állapot visszaállítását, ezután következnek az egyéb utak, a lakótelepek utcái.

Az idei tél eddig a kevés hó ellenére is nehéz a városgondnokság számára, hiszen december huszadika óta nagyon gyakoriak a hosszan tartó mínuszok, nehezíti a viszonyokat a sűrű köd, a pára. Mint megtudtuk, már mintegy ezer tonna csúszásmentesítő anyagot elszórtak Székesfehérvár útjain.

Bozai Istvánnál rákérdeztünk arra is, hogy ellenőrzi-e valamely hivatal, hogy a lakók saját portájuk előtt rendben elvégzik-e az úttakarítást, a csúszásmentesítést. Válasza szerint van erre szerv, de nem cél a büntetés, idén még nem is volt rá példa. Fontosabb ennél, hogy mindenki tisztában legyen vele, ha az ő háza előtt sérül meg valaki, kártérítésre kötelezhető. Elmondta, hogy só helyett másfajta érdesítő anyagok is használhatók. Fejér megye útjain az ónos eső előrejelzése miatt már délelőtt tartott az alásózás. Molnár Istvántól tudjuk, negyvennégy munkagép végzi a síkosságmentesítést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!