Hírek

2014.06.08. 17:26

Jégkrémteszt: tényleg csak levegőt eszünk?

A jelenleg a hazai kereskedelmi forgalomban kapható dobozos, tégelyes jégrémeket vette górcső alá az egyik online hírportál, azt vizsgálva, összetevőik és azok viselkedése ismeretében vajon mit is eszünk, mikor elégedetten kibontunk egy 500 grammos, vagy egykilós - szinte mindig akciós - vaníliás jégrémet?

Kocsis Noémi

Nos, az eredmény több, mint lesújtó. Az összetevők között ugyanis szinte kivétel nélkül ott szerepel az emulgeálószerek kitétel, amelyek olyan anyagok, amik hatalmas mennyiségű levegőt képesek megkötni az adott termékben. Bár természetesen valamennyi levegő mindenképpen van a fagyikban, a kedvező áruként hirdetett, nagy vödrös jégkrém legnagyobb része közönséges levegő, de az egyéb anyagokkal is hadilábon állnak a gyártók: a vaníliás ízt ugyanis különféle mesterséges származékokkal érik el, természetes íztartalmat ne is keressünk a nagy vödrökben, a fagyik alapvető összetevőjéről, a tejszínről nem is beszélve. Pedig - cukrászok a megmondhatói - a fagylalt és a jégkrém nem annyira bonyolult termék, hiszen összetevői nagyjából a tejszín, tej, tojássárgája, némi cukor és az ízt adó anyag után ki is merülnek. A gond az, hogy a jelenlegi honi élelmiszeripar szabályozás szerint a felsoroltak egyikének sem kötelező benne lennie a kapható jégkrémekben. Pótlásként növényi zsiradékot, vizet, aromákat használnak a gyártók.

A vizsgált termékek legnagyobb mennyiségű összetevője jelenleg a víz, egyfajta tejsavókészítmény, a sovány tejpor egy formája, sűrített savó, vagy legfeljebb sovány tej. Érdemes kísérletezni az otthoni jeges finomságok készítésével, mert némi munkával biztosan finomabb, ráadásul egészséges jeges nyalakodnivalókat tálalhatunk a családnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!