Hírek

2013.07.08. 22:00

Javítás nagyüzemben a panelházaknál

Székesfehérvár - 2019-ben jár le az utoljára felújított panelok garanciális időszaka. Az önkormányzat közel háromezer garanciális javítást koordinált le, az elmúlt időszak nagy esőzései miatt több panasz is érkezett.

Házi Péter

Tavaly fejeződött be a felújított fehérvári panelok nagy, átfogó felülvizsgálata, amelynek során közel kétszáz épület többezer lakását vizsgáltatta át az önkormányzat, majd a hibákat kijavíttatta. Az ezt követő időszakban jelentősen visszaestek a hibabejelentések. Amint azt a polgármesteri hivatal közlekedési és közműellátási irodáján megtudtuk, az elmúlt időszak felhőszakadás-szerű, orkán erejű széllel kísért esőzései miatt több bejelentés is érkezett hozzájuk. A város szakembere minden bejelentést a helyszínen megvizsgál, és ha szükséges, a kivitelezővel felveszi a kapcsolatot. A beázás nem minden esetben kivitelezési problémára vezethető vissza, hanem az említett szélsőséges időjárásra.

Gyakori hibának számítanak a külső párkányok tömítéseinek elhasználódása miatti beázások (Fotó: Nagy Norbert)

Az évek folyamán több cég is a felszámolás sorsára jutott, így az általuk felújított épületeken felmerülő garanciális hibák javításai nehézségekbe ütköztek. Ilyenkor a város az adott cég bankgaranciájának terhére külső vállalkozóval végeztette el a javításokat, ám a garanciális összegeket csak komoly adminisztrációs munkával tudta megszerezni a felszámolóbiztosoktól. Sokszor az önkormányzat előlegezte meg a javítás összegét, ahogyan az a Tóvárosi lakónegyedben is történt, ahol idén sok javítás volt.

- Az önkormányzat jól koordinálta a javításokat, amiért dicséret illeti a szakembereket. Amíg tavaly 198 panasz érkezett a Tóvárosból, idén már csak nyolc - mondta Szabó Ernő, a Tóvárosi Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke. Már csak a Toronysor 1-2 és 11-12. számú épületeknél van hátra némi javítás, de ez is befejeződik e hónapban.

Az önkormányzat által önrésszel támogatott felújítások 2011-ben fejeződtek be, a 2008-as pályázatoknál már a társasházak voltak a munkák bonyolítói. Van olyan épület, ahol öt év a garanciális időszak, de olyan is, ahol tizenöt év, az utolsó 2019-ben jár le:
- A garanciális kötelezettség lejárata előtt megvizsgáljuk, van-e bejelentett hiba az adott épületből, lakásból. Ha igen, úgy azokat, ha jogosak, a kivitelezővel orvosoltatjuk. A javítást szakemberünk felügyeli és csak miután ő aláírta a javítási munkalapot, adjuk ki a bankgarancia levelet a kötelezettségi idő lejártát követően a kivitelezőnek - árulta el Nagy Zsolt, az iroda vezetője, akitől megtudtuk, havi 20-30 bejelentés érkezik az irodához, amely eddig kétezerötszáz-háromezer javítást vezényelt le.

A bejelentett problémáknak nagyjából kétharmada valós, jogos panasz. Gyakori hibának számítanak a külső párkányok tömítéseinek elhasználódása miatti beázások, olyan is van, hogy a szellőzők kiesnek, ezeket pótolni kell. A tető hő- és vízszigetelésből adódó beázások viszont a bejelentett garanciális hibáknak csupán öt százalékát teszik ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!