Hírek

2016.03.17. 18:03

„A fizika olyan, mint a szex. Időnként van valami haszna is, de nem ezért csináljuk”

A fizika olyan, mint a szex. Időnként van valami haszna is, de nem ezért csináljuk - idézte nemrég a TudÁShow csapata közösségi oldalán Richard Phillips Feynman Nobel-díjas amerikai elméleti fizikust. A CERN-be, a részecskefizika gigászi fellegvárába kirándultak nemrég a telekisek, Molnár Janka Sárával karöltve.

Buthy Lilla

Én például azóta tudom, hogy a fizika móka is lehet, amióta Molnár Janka Sárát, a 21. század legaranyosabb fizikanépszerűsítő detektorépítőjét ismerem. Janka missziója, hogy olthatatlan szenvedélyét az új generációkba is beleoltsa, persze nem erőszakosan, inkább izgalmas kísérletekkel és kézzel fogható bizonyítékokkal. Jó, aki komolyan gondolja a tudománnyal való jegyességét az elméleti fizikát se kerülheti ki. Mégis, hogy igaz szerelem támadjon, itt is szükség van katalizátorra.

Molnár Janka Sára és vele a TudÁShow komplett csapata - Boldizsár Bálint, Pesti Donát és Kiss Benjamin - már nem először és minden bizonnyal nem utoljára léptek be a CERN játszóterében . Most a Teleki legfiatalabb tudóspalántái is eljuthattak ide
Fotó: Molnár Janka Sára

Ahogy a tudományos kísérletekben is. Ilyen katalizátor lehet például egy felejthetetlen utazás is. No, nem a Maldív-szigetekre, hanem mondjuk Svájcba. Janka és édesanyja nemrég tanulmányi kirándulást szervezett a telekiseknek a CERN-be a részecskefizikai kutatások európai szervezetébe, a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumába, a Nagy Hadronütköztető és a World Wide Web születési helyére.Amire még Janka sem számított, hogy a 12-13 éves „gyerekek” is tülekedni fognak majd a helyekért, hogy láthassák például a hadronütköztető gyűrű két legnagyobb detektorának egyikét, a 16 méter átmérőjű, 12500 tonna tömegű CMS-t. Végül túljelentkezéssel együtt 49-en ültek fel a buszra. Csütörtökön egyfajta projektzáró napot tartottak a Teleki Blanka Gimnáziumban: a résztvevők élménybeszámolókat és előadásokat készítettek az élményeikről.

A 16 éves Németh Boldizsár például így nyilatkozott a tanulmányi kirándulásról: – A kaja egész egyedi volt, tetszett az egészben tálalt csirke, meg érdekes volt látni, hogy ilyen nagy cuccokat építenek ilyen kis dolgok vizsgálásához. A 19 éves Fáth Tamás pedig – amiben humoros áthallást vélek felfedezni – ezt mondta: – Bár voltak ütközések, a csapat mindig együtt maradt. Janka és a TudÁShow csapata – Boldizsár Bálint, Pesti Donát és Kiss Benjamin – persze már nem először és minden bizonnyal nem utoljára léptek be a CERN „játszóterébe”.

– Nyolcadikban voltam először, az még családi akció volt. Aztán a kutatásom miatt augusztusban is kint voltam – mesélte Janka, majd – mint akinek a bakancslistáján nem éppen a fenti úti cél szerepel a Top 10 helyen – arról faggattam, mire jó a CERN, ami egyébként a Európai Nukleáris Kutatási Szervezet francia megfelelőjének rövidítése. A fizikuszseni persze ezt is „csuklóból” elmagyarázta: sok okos fizikusnak, sok okos elmélete van. Állítani persze mindent lehet, de ahhoz, hogy kitalálják, igazak-e a hipotézisek, kellenek a kísérletek. – Persze minél bonyolultabb dolgot találnak ki, annál bonyolultabb bizonyítani. A CERN-ben megvan ehhez az infrastruktúra. Tessék, tudósok, itt van egy huszonhét kilométeres részecskegyorsító, nézegessétek! Na, ennyi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!