Hírek

2014.02.06. 15:13

Járást váltana Mezőszilas

Mezőszilas – A képviselő-testület február tizenegyedikei, soron kívüli ülésén határozhat a váltásról: a Sárbogárdi helyett az Enyingi járáshoz tartoznának. Szándékuk nem politikai indíttatású.

V. Varga József

Magyar József polgármester: Most van itt az ideje!

Az önkormányzat képviselő-testülete február 5-ei ülésén úgy határozott, hogy - élve a vonatkozó kormányrendelet által biztosított lehetőséggel - február 11-én tartandó, soron kívüli ülésén napirendre tűzi, megtárgyalja és vélhetően kezdeményezi a település Sárbogárdi járástól történő leválását, és indítványozza az Enyingi járáshoz való átcsatolását.

Most van itt az ideje! – szögezte le Magyar József polgármester, amikor a járásváltási szándék felől érdeklődtünk nála. Amint megtudtuk: Mezőszilas egy éve már kezdeményezte a járásváltást, de a szakminisztériumtól akkor elutasító választ kaptak.

Az elöljáró hangsúlyozta, váltási szándékuknak nem politikai, sokkal inkább földrajzi, infrastrukturális okai vannak. A térképre pillantva jól látható, hogy a 64-es főút mintegy felfűzi az érintett településeket: Mezőszilast, Déget és Enyinget. A múltban szorosabban kötődtek a déli végek a szomszédos térséghez, az egészségügyi szakellátás szempontjából egyébként most is Enyinghez tartoznak. A településen, a váltás melletti másik fő érvként a Sárbogárddal való nem megfelelő tömegközlekedési kapcsolatot említették. A járások születésekor ígéretet kaptak, hogy javítják mindezt, de sajnos nem tapasztalható változás.

Magyar József arról is tájékoztatta lapunkat, hogy a két járási hivatal – az elbocsátó, illetve a befogadó – nem gördít akadályt váltási szándékuk elé. Bíznak a kormányhivatal és a szakminisztérium pozitív elbírálásában.

A szilasi képviselő-testület az óvoda vezetőjének beszámolóját megtárgyalva határozott arról is, hogy pályázati lehetőség esetén támogatja az óvodai tornaszoba építését, melynek önerő vonzatát beépíti a költségvetésébe. A településen az állam által működtetésre és fenntartásra átvett Németh László Általános Iskolában van egy tornaszoba, de abban nem biztosítható az óvodások testnevelése. Ugyan a megyében több mint tíz éve indított Etalonsport programban szerepelt a mezőszilasi óvodai tornaszoba megépítése, de az akkor valamiért hátra sorolódott, így nem készülhetett el. Ezen az állapoton szeretne változtatni a testület – tette hozzá a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!