Hírek

2014.11.05. 17:40

Januártól azt is vizsgálják, kap-e elég levegőutánpótlást a bojlerünk

Székesfehérvár - Nem kell meglepődni, ha jövőre szén-monoxid mérővel csönget be a kéményseprő: januártól négy új feladatot kapnak a nyakukba , azt is nézik például, van-e szellőző a műanyag ablakokon.

Házi Péter

Az elmúlt években több tragikus kimenetelű szén-monoxid mérgezés történt a lakótérbe visszaáramló, színtelen, szagtalan gáz miatt. Nem véletlen hát, hogy 2015 januárjától a kéményseprőknek, igaz csak négyévenként, de kötelező lesz ellenőrizniük a gázkészülékek égéstermékét, azaz azt, hogy mennyi szén-monoxidot termelnek.

Tavaly a megye több közintézménye is kapott CO-mérő készüléket, összesen százat osztottak ki ezekből. Képünkön Geiger Zoltán (b), a megyei tűzmegelőzési bizottság elnöke adja át a biztonságot szolgáló műszert Butola Zoltánnak. Fotó: FMH-archív

Amint azt Németh Sándortól, a Kémény Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk, a CO-mérés csak a 11 kilowattnál nagyobb teljesítményű gázkészülékek, kazánok esetén lesz kötelező. 500 ppm-nél nagyobb koncentráció esetében a gázszolgáltatónak, illetve a katasztrófavédelemnek jelentik a mért értékeket, ők dönthetnek a gázszolgáltatás esetleges elzárásáról.

A „senkiföldjének" számított ezidáig a kályha, átfolyós vízmelegítő, valamint a kémény közötti összekötő elem, aminek a vizsgálata ugyancsak a kéményseprők dolga lesz januártól. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kéményseprő szétszedi a kéménybe vezető füstcsövet és szükség esetén ki is tisztítja. A harmadik újdonság az, hogy a kéményseprőnek arról is meg kell bizonyosodnia, van-e elég levegőutánpótlása például a már említett átfolyós bojlernek. Természetesen nem kell majd bonyolult számításokat végezniük a levegő cserélődésével kapcsolatban, de amikor belépnek a lakásba, ahol mondjuk igen jó légzárású műanyag ablakok vannak, akkor megnézik, hogy van-e szellőző (aereco) felszerelve az ablakra.

És végül, de nem utolsó sorban a kéményseprő jövő évtől gázkészülék esetén kérni fogja az adott lakásra, házra vonatkozó gáz műszaki biztonsági felülvizsgálat jegyzőkönyvét. Ha ez nincs meg, a lakónak a következő kéményellenőrzésig pótolnia kell. Ha ez nem történik meg, a kéményseprők a katasztrófavédelemnek kötelesek ezt jelenteni, mint ahogyan azt is, ha nem megfelelő a levegő utánpótlás.

A négy új feladatkör adta plusz teendők elvégzése miatt egy-egy ellenőrzés kéménytípustól függően néhány száz forinttal lesz drágább, de, amint a vezérigazgató hangsúlyozta, a rezsicsökkentésnek eleget téve ezek az árak sem haladják meg a 2013 június 30-án érvényes tarifák kilencven százalékát. A gyakorlatban egy sima (nem turbós) gázkazán kéményének vizsgálata nem lesz magasabb 2110 forintnál.

Kétéves használat után már nem bízhatunk a jelzésben?

Hogyan győződhetünk meg arról, hogy szén-monoxid mérőnk megfelelően működik? – tette fel a kérdést olvasónk. Semmiképpen sem a ráfújt cigarettafüsttel, mert az egyből tönkreteszi az érzékelőt – fogalmazott a szakember, aki szerint gyanús, ha a CO-jelző még tizenöt perccel az első riasztás utáni szellőztetést követően is jelzést ad! Elvileg minden készüléken szerepel a termék jótállási ideje, az érzékelő várható élettartama. Ha ezt az túlléptük, nem tanácsos megbízni a készülékben. Elvileg újrakalibráltathatjuk az ország egyetlen akkreditált laboratóriumában, de Németh Sándor szerint ennek költsége több tízezer forint, érdemes inkább tízegynéhány ezerért újat vásárolni. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság nemrég vizsgálta a „gyanús" CO-jelzőket, a tíz vizsgált közül kilenc nem riasztott időben, ezeket kivonták a forgalomból. Alapszabály: vegyünk olyan készüléket, amihez van magyar leírás!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!