Hírek

2016.02.02. 15:11

Itt a költségvetés-tervezet: mire költi Székesfehérvár a közel 50 milliárdot?

Székesfehérvár – Közel 49 milliárdos főösszeget tartalmaz a város költségvetésének tervezete, amelyből 24 milliárdot fejlesztésre költ az önkormányzat. Égi Tamás gazdasági alpolgármestert kérdeztük a részletekről.

Házi Péter

Valójában már szeptemberben elkezdődött az idei költségvetés készítése: A  város 32 intézményével (óvodák, múzeumok, színház) és az önkormányzat cégeivel folyamatos voltak a tárgyalás,  decemberre lényegében tudható volt, melyik intézmény, társaság mennyiből gazdálkodhat.

– Szinte változás nélkül, továbbra is vannak olyan feladatok, amelyeket az állam finanszíroz, mintegy 4 milliárd forint összegben. Ezek mellett  azonban a 3,5-4 milliárdnyi  városüzemeltetési feladatok finanszírozását (például utak, parkok fenntartása, temetők üzemeltetése, egyéb településüzemeltetési költségek), valamint a polgármesteri hivatal működtetését teljes egészében az önkormányzatnak kell előteremtenie – a város magas iparűzési adó bevétele alapján számított – adóerőképességi mutatója alapján.

– Ha a tervezetet a közgyűlés február 12-én elfogadja, az önkormányzat intézményeinek fenntartására 12 milliárd forint mehet el idén, fejlesztésekre pedig 24 milliárd. A működés biztonsága érdekében pedig nagyon komoly, 3,5-4 milliárdos tartalékot tervezünk, ami abban is segíthet, hogy ha év közben például új pályázati lehetőség adódik, az ahhoz esetleg szükséges önrész meglegyen – foglalta össze Égi Tamás.

- A biztonságos működés érdekében 3,5-4 milliárdos tartalékot tervezünk, ami abban is segíthet, hogy ha év közben például új pályázati lehetőség adódik, az ahhoz esetleg szükséges önrész meglegyen - nyilatkozta Égi Tamás alpolgármester

Kedvező tény, hogy egy milliárddal,  12,7 milliárdra nőtt az iparűzési adó összege, a növekmény teljes összegét külső támogatás nélküli út- és intézményfelújításokra,   a Saára Gyula Program, Ybl Miklós Program folytatására kívánja költeni az önkormányzat. Összességében egyébként 2,7 milliárd az az összeg, amit a tervek szerint önerőből megoldott felújításokra, fejlesztésekre fordít a város. Ami a  saját erős fejlesztéseken, beruházásokon túli tételeket illeti,  a 2014 és 2020 közötti időszakban lehívható 17,6 milliárd forintból idén több mint két milliárd összegű pályázat benyújtásával terveznek a büdzsé összeállítói. Többek között szeretnék a Ligetsort, a Berényi út újabb szakaszát, valamint a Balatoni út egy részét megújítani, ezek költsége egymilliárd körül várható.  Emellett a 48,6 milliárdos főösszeg egyedi kormánydöntéseken alapulóan tartalmazza például a sóstói stadion 11 milliárdos rekonstrukcióját, valamint a Sóstó Természetvédelmi Terület és a vidámparki Csónakázó-tó erre az évre jutó 2,8 milliárdba kerülő rehabilitációját is. A Modern Városok Programban szereplő fejlesztések előkészítése zajlik (például multifunkcionális csarnok, Árpád ház Program, Zöld város–Fehérvár tüdeje program), az ezekkel  kapcsolatos ezévi feladatokra is szerepel kiadás a tervezetben.

Égi Tamás hangsúlyozta,  természetesen az év közben megnyíló új lehetőségeket is beépítik majd a költségvetésbe, tehát a most ismert számok, így maga a  főösszeg is változhat. A következő lépés egyébként az lesz, amikor pénteken  Cser-Palkovics András polgármester benyújtja a végleges tervezetet, amelyet a február 12-i közgyűlés tárgyal és remélhetőleg fogad majd el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!