Hírek

2009.10.28. 04:59

Itt a járvány, de nincs még vakcina a gyógyszertárakban!

Székesfehérvár - A gyógyszertárakba még nem érkezett meg a pandémiás influenza elleni (AH1N1) oltóanyag. A járvány viszont állítólag igencsak rövid idő alatt ideérhet.

Móré Erzsébet

Aki tehát nem tartozik a rizikócsoportba, s emiatt nem jogosult a térítésmentes védőoltásra, még néhány napig türelemmel kell lennie. Azok viszont, akik jogosultak lennének ingyenesen megkapni az új influenza elleni vakcinát, nem nagyon tolonganak a rendelőkben  legalábbis a tisztiorvosi szolgálatnál még csak egy-két háziorvos jelezte, hogy elfogyott az oltóanyaga. A patikusok e hét végére, jövő hét elejére várják, hogy az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet, amely a nagykereskedésre jogot kapott, megkezdje vidékre is a kiszállítást. Sok gyógyszerész furcsállja, hogy a szezonális oltóanyag bármely gyógyszer-nagykereskedőtől megrendelhető  meg is érkezett időben  a H1N1 ellenit csak az említett intézet forgalmazza. Többen megemlítették azt is, hogy a legkisebb mennyiség, amit megrendelhetnek, a húszas csomagolású, de azt sem tudják, hogy az egyesével a hozzátartozó szerelékkel, tűvel és fecskendővel érkezik-e vagy sem. Az általunk megkérdezett gyógyszertárak óvatosak, a legtöbben csak a kötelező húszas adagot rendelik, csak az ügyeletes gyógyszertár kért negyven adagot  ott ugyanis már többen érdeklődtek az oltás iránt, sőt vitték a receptet is.
Az említett intézetnél egyébként kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy a patikákba a megrendelést követő 72 órán belül kiszállítják a vakcinát. Felhívták a figyelmet arra, hogy rendelni egyidejűleg kell faxon és e-mailben. A húszas csomagot a patikusoknak kell szétbontani, csomagolni, ezért kiszerelési díjat számolhatnak fel  kaptuk a tájékoztatást a forgalmazó intézettől.
 Tíz nap, két hét szükséges, amíg az oltás adta védettség kialakul, mindeközben a tisztiorvosi szolgálat országos vezetői  a belgiumi és a hollandiai helyzetből kiindulva, ott ugyanis már kitört a járvány , azt mondják, hogy az oltakozáshoz az utolsó pillanatban vagyunk.
A tisztiorvosi szolgálat influenza-figyelő szolgálatának tegnapi adatai szerint a székesfehérvári térségi intézetéhez tartozó területen a múlt héten 6890 beteg jelentkezett különböző panaszokkal, összesen 52 betegnél találtak influenzaszerű tünetet. Típusos influenzát azonban nem állapítottak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!