Hírek

2016.04.22. 11:27

Ismerj meg személyesen! Társkeresés közösségben

Székesfehérvár - Sokan próbálnak online társkeresőkön rátalálni „az igazira”, több-kevesebb sikerrel. Az Igézőtárs kezdeményezés ismét a személyes találkozásra helyezi a hangsúlyt.

Bokros Judit

Az igazán igéző társ megtalálása napjainkban sem könnyű. Sőt, talán nehezebb, mint a régebbi időkben, amikor még sokkal több idejük volt egymásra az embereknek és lényegében csak személyes találkozások, együttlétek alapján alakulhattak ki a vonzódások, majd a tartós kapcsolatok. Ma az időhiány, a rohanás, vagy a félelem a kudarctól egyre inkább a virtuális tér felé terelgeti a társkeresőket. Ami egyrészt jó, mert hirtelen – különösebb felelősség nélkül – rengeteg illetővel tudnak kapcsolatba kerülni az online oldalakon, másrészt nem jó, mert ezen illetők egy része hamis képet mutat magáról. Ráadásul a mennyiség nem garancia arra, hogy rövid időn belül megismerhető a megfelelő partner.

Az Igézőtárs párkereső, programszervező közösség már megtartotta az ismerkedési estek próbáját. Képünkön a „statiszták" az Igézőben (Fotó: Horváth Renáta)

A fehérvári Pesti Tamás jó lehetőségnek tartja az online társkeresést. Elég korán kipróbálta az ismerkedés ezen formáját: a 2000-es évek elején még internetes kávézókon keresztül igyekezett „kapcsolatba bonyolódni". Úgy véli, sok ismeretségre lehet így szert tenni. Korábban rengeteg oldalt kipróbált:

- Talán 56 különböző társkeresőn is jelen voltam, de igazából csak az egyikhez maradtam hű. A site-ok használhatósága, a szolgáltatás színvonala nagyon eltérő és csak egy-kettő nyerte el a tetszésemet. Ma az egyik legismertebbnek vagyok a tagja. Itt az ingyenes regisztráció mellett különféle fizetős szolgáltatások vehetők igénybe - osztotta meg tapasztalatait Tamás, akit  arról kérdeztem, mennyire tartja valósnak azt a képet, amit a tagok mutatnak magukról az ilyen társkereső site-okon.

- Szerintem a hölgyek részéről általánosságban több a komolyság és a határozott szándék a pártalálásra. Többen igyekeznek megfogalmazni magukat és elképzeléseiket, elvárásaikat. Vannak olyanok is, akik fénykép és elképzelés nélkül szeretnének társra találni – szerintem jóval kevesebb eséllyel. A pasik között akadnak, akik inkább csak „szórakozni" akarnak - erre néhány hölgy egyértelmű megjegyzéséből lehet következtetni.

Pesti Tamás számos online társkeresőt kipróbált, de egyhez maradt hű

Tamás összességében úgy érzi: a netes keresgélés segített abban, hogy sokakkal megismerkedjen, több találkája legyen, valamint jobb ember- és önismeretre tegyen szert. Az ismeretségekből pedig lett néhány tartós kapcsolata is.

Arról, hogy a környezet negatívan ítéli-e meg azokat, akik rég nem találnak párt, s az interneten próbálkoznak, így vélekedik:

- Az a világ rég elmúlt, amikor „a falu a szájára vette" azt, aki vénlány, vénlegény maradt. Ma bizonyos körben még trendi is szinglinek lenni. Ám biztos vagyok benne, hogy ez a „divat" is elmúlik.

A fehérvári, harmincas éveit taposó Kapos Bálint többet szeretett volna annál, amit a legtöbb online társkereső oldal nyújt. Úgy gondolta, az internet csak a kiindulópont lehet, amúgy érdemes ismét a személyes találkozások felé terelni az embereket, hátha így nagyobb az esély a „hibák" kiküszöbölésére. Ezért jött létre az Igézőtárs nevű, programszervező, társkereső kezdeményezés, a hozzá tartozó blog oldallal, amely elsősorban fehérváriakat, Fejér megyeieket céloz meg.

Kapos Bálint egy új kezdeményezés élére állt, szeretné újra a személyes kapcsolatokat előtérbe helyezni (Fotó: Molnár Artúr)

Bálinthoz csatlakozott még néhány segítő, velük szervezik az ismerkedési összejöveteleket az Igézőben, Fehérvár belvárosában. A kezdetekről, az ötletről Bálint így mesélt:

- Mi a személyes találkozások hiányából fakadó űrt szeretnénk kitölteni. A lényeg, hogy a csatlakozók nem kizárólag a társkeresés miatt ismerkednek össze, az csupán egy lehetőség. A programjainkon igyekszünk megteremteni az ismerkedés klasszikus körülményeit, akár egy jó hangulatú főző esten, akár egy kiránduláson.

Az online felület itt csupán arra szolgál, hogy az egyedülállók azon keresztül jelentkezzenek a közösségbe, illetve itt  figyelhetik a programokat, vagy olvashatják a fórumot, amihez hozzászólhatnak. Tagok csak a valós névvel, fotóval jelentkezők lehetnek – tudtam meg Bálinttól.

- Ahhoz, hogy valóban csatlakozhass a közösséghez, személyesen kell megjelenni az „Ismerj meg!" esten, amikor az új tagok – a tervek szerint egyszerre öt-hat férfi és nő – először találkozhatnak egymással. Itt amolyan csapatépítő tréningszerűen próbáljuk összekovácsolni őket. Így, ha valakit érdekel egy későbbi program, akkor azon már ismerős arcokkal találkozhat, és köztük lehet az is, akivel esetleg fölmerül a tartós kapcsolat lehetősége – részletezte a módszert Bálint, aki szerint az a jó, hogy itt van egy folyamat.

S hogy miért csak helyiek jelentkezését várják? Bálint szerint így eleve kiszűrik a távkapcsolatokból adódó hátrányokat. Mint megtudtam: eddig 8-10 fő csatlakozott a közösséghez, amit szeretnénk 50-60 fősre bővíteni. Szóval, a lehetőség adott...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!