Hírek

2012.07.10. 04:50

Internetes háború egy magángyűjtemény miatt

Soponya - A gyűjtő elkeseredve mondja, hogy elviszi, elajándékozza a hosszú évek alatt összegyűjtött tárgyait. Az önkormányzat vezetői szerint csak legalizálni kell a közterület használatát.

Tribolt Lajos

Soponyán internetes háború zajlik egy magángyűjtemény miatt. De nézzük az előzményeket!
A jegyző munkatársaival együtt bejárta a települést és ellenőrizte, mennyire van betartva a 2010-es, a közterületek rendjéről hozott önkormányzati rendelet.  Ezt követően közel 160 portára postáztak levelet, amelyben 15 napot adnak a szabálytalanságok felszámolására. Az egyik ilyen levelet Varga Zoltán kapta, aki a Gábor Áron közben saját tulajdonú gyűjteményt hozott össze, s  a kövek, oszlopok, régi gépek  egy részét a telke előtti közterületen állította ki. A településen járók általában felkeresik a gyűjteményt. Sőt, van aki ezért jön ide, hiszen felkerült az egyre  népszerűbb geocaching-osok listájára, s így sokan eleve ide érkeznek.



Varga Zoltánt a levél elkeserítette, s facebookos oldalán a következőket írta:
 "Hát ha Soponyának nem kell a szabadtéri kőtár, akkor most ezúton kérek mindenkit, hogy segítsen, ossza meg, hogy mindenkihez eljusson az alábbi információ: olyan települést, falut, várost, községet keresek, amely befogadja a múzeumomat. Soponya indoklása szerint az egész életem munkássága nem felel meg a helyi rendeleteknek, sem pedig az önkormányzat élhető és esztétikus faluképre törekvésének."
Néhány hozzászólás  az oldalról:   "Sok turista tőlem kér felvilágosítást, hogy hol a múzeumod. A kastély után mindenki szívesen megnézné...Mit ront a falu képén?  Sőt inkább földobja. Híressé teszi a falunkat. Nem értem az egészet."
 "Emberek ébresztőőőőőőőőőőő! Ne hagyjátok, hogy az egyetlen múzeumot is elvegyék tőlünk!"
 "Vicc,ami itt folyik!Talán ezért megy el innen, aki tud? Esetleg valakinek kell a telek?"


 "Engem személy szerint nem zavart sohasem a múzeum. Egyes emberek inkább örülnének annak, hogy van egy olyan ember a mi kis falunkban, aki a régi dolgokat megőrzi az elkövetkezendő kor és generációk számára."

A községházán Béndek József polgármesterrel és  Ulcz Gyula alpolgármesterrel (volt polgármesterrel) ültünk le beszélgetni. Elmondták, hogy a 2010-es közterületi rendeletet Varga Zoltán is megszavazta, hiszen már harmadik ciklusban tagja a testületnek.  Azt nem tehetik meg, hogy egyvalakire érvénytelennek tekintik az előírásokat. Az kellene, hogy legalizálják az ominózus közterület használatát. Például kötnek egy szerződést, évi egy forintos bérleti díjjal, s minden működhet tovább. A polgármester hangoztatja, eszük ágában sincs felszámolni a gyűjteményt és elüldözni sem akarják. Mindketten úgy vélik, Varga Zoltán egy talpig becsületes, a településért sokat tevő ember, csak indulatos, a más igazát elfogadni képtelen ember. Ilyenkor mindig árulást, szabálytalanságot, elfogultságot sejt a háttérben.
Varga Zoltán valóban felhoz egy sor más jellegű ügyet, amelyekben szerinte az önkormányzat és a hivatal nem megfelelően járt el.
Amikor megemlítem neki, hogy egy szimbolikus összegről szóló szerződéssel minden rendezhető, azt mondja, ő már végig csinálja ezt a harcot és köszöni a helyieknek, hogy támogatják őt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!