Hírek

2014.01.24. 14:10

800 milliós keretösszeggel indul az Ybl-program

Székesfehérvár - 800 milliós keretösszeggel indul az oktatási , kulturális intézményeket érintő Ybl Miklós program.

Házi Péter

A helyhiánnyal küzdő maroshegyi óvodához százmillió forintból két új csoportszobát építenek az Ybl Miklós program keretében jelentették be pénteken az óvodában, ahol a kicsik műsort is adtak. Képünkön a tehetséges Hegyi Luca (b) xilofonozik kottából (Fotó:Simon Erika)

Hosszú évek óta évi 100 és 200 millió közötti összeget tudott költeni a fehérvári önkormányzat az oktatási-nevelési és kulturális intézményeire, ami csak a vészhelyzetek elhárítására volt elegendő. Most azonban, mint azt Cser-Palkovics András polgármester a maroshegyi óvodában bejelentette, elindítják az Ybl Miklós Intézményfelújítási Programot, amelynek keretében csak idén 800 milliót fordítanak a legrosszabb állapotú intézményekre. Cél, hogy a következő években legalább ilyen nagyságrendű felújításokat végezzenek el. A program, amelyre az adósságkonszolidáció második ütemének köszönhetően felszabaduló forrás teremt lehetőséget, érinti például a maroshegyi, a felsővárosi óvodát, a Budenz-házat és a hosszúsétatéri idősek otthonát is.

A bejelentés helyszíne nem véletlenül volt a maroshegyi óvoda, mint ugyanis Brájer Éva, a körzet önkormányzati képviselője és Békésiné Kimiti Ágnes óvódavezető fogalmazott, évente húsz és negyven között kénytelenek gyermekeket elutasítani a férőhelyhiány miatt. Ezért az Ybl programban százmillió forintból két teljesen új csoportszobával bővítik az óvodát. Törő Gábor, a körzet országgyűlési képviselője hozzátette, az adósságkonszolidáció második ütemének köszönhetően szabadult fel a városnál olyan jelentős forrás, amit nem hiteltörlesztésre, hanem ilyen fontos programra költhetnek.

Lapunk kérdésére, miszerint a decemberben leomlott, levert homlokzatú felsővárosi óvoda felújítása is szerepel-e a tervben, Fehérvár polgármestere igennel válaszolt. Mint mondta, a tervek szerint húsz-harminc millió forintot költenek a felsővárosi ovi épületére. A hosszúsétatéri szociális otthonban liftet építenek, de rendbe teszik a Budenz-ház fűtési rendszerét is. Mint Cser-Palkovics András fogalmazott, április 30-ig további felújítási javaslatokat várnak a szakemberektől 3-400 millió forint értékben.

- Az Ybl Miklós programot szeretnék minden évben hasonló nagyságrendeben folytatni, így nagyjából nyolc év alatt valóban érdemi előrelépést lehet elérni az épületek műszaki állapotában. ezen kívül remélik, hogy lesznek például óvodabővítési pályázatok, amihez az önerőt tudják ilyen módon biztosítani.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!