Hírek

2014.01.09. 16:25

Immár foglalkozás a nevelőszülői jogviszony

Foglalkoztatási jogviszonnyá vált január elsejétől a nevelőszülői jogviszony. A szakma nagy örömére.

Tribolt Lajos

Magyarországon mintegy 5600 nevelőszülő működött nevelőszülői jogviszonyban. Közülük 3000 főnek nem volt semilyen foglalkoztatási jogviszonya. Ez változott meg az év elejével.

Fejér megyében előbb a nagy, kastélyotthonokat számolták fel, s létrehozták a lakóotthonok hálózatát. De már tíz évvel ezelőtt nagy hangsúlyt fektettek a gyerekek nevelőszülőknél történő elhelyezésére, hiszen a család a legjobb nevelési helyszín. Mátrahalmi Tibor, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság megyei kirendeltségének igazgatója és Deresné Tanárki Mária, a Fejér megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatója elmondta, hogy míg 2005-ben a magyében 274 gyerek volt nevelőszülőknél, addig december 31-én már 491. Megyénkben az országos átlagot meghaladóan az állami gondoskodásra szoruló gyerekek 65 százaléka már nevelőszülői családokban nevelkedik.

Huszárné Deli Enikő két saját gyermeke mellett két nevelt gyermeket vállalt. A férje dolgozik, ő pedig gyesen van a kisebbik, sajátos nevelést igénylő gyermekével. A két nevelt gyermek után fejenként 15 ezer forintot kapott. Természetesen a gyermekek ellátására szolgáló pénzen kívül, amit az étkezésükre, ruházatukra, stb. kell fordítani.

A megyében egyébként minden nevelő szülőnek volt munkaviszonya. Most foglalkoztatási jogviszonyuk lesz. kapják az alapdíjat, ami a minimálbér 30 százaléka, s a kiegészítő díjat, ami gyermekenként a minimálbér 20 százaléka. Speciális esetekben öt százaléknyi többlet díj is adható. Egy gyors számítás szerint egy három nevelt gyermeket ellátó család több mint 91 ezer forintot kaphat, a korábbi háromszor 15 ezer helyett. A saját állását mindenki megtarthatja.

- Nagyon örülünk ennek, annál is inkább, hiszen én hivatásnak tekintem a nevelőszülői munkát, ám ez csapat munka. Hiszen a férjem nevelőapa, a gyermekeim a neveltek testvérei. Úgy érzem az új szabályozás a megbecsülést fejezi ki - fogalmazott Huszárné Deli Enikő.

A szakemberek arról beszéltek, hogy az állam célja, hogy családba kerüljenek a gyerekek. Fő cél a három év alattiak nevelőszülőknél történő elhelyezése, de igyekeznek a 12 év alattiakat is ütemezetten elhelyezni. A megyében e téren is jó a helyzet, hiszen jelenleg csak négy 3 év alatti gondozott van, ők súlyos betegek. A 12 év alattiak is csak 17-en vannak, részben betegség miatt, részben a testvéreikkel való együtttartás miatt nem kerültek nevelőszülőkhöz.

A szabályozásban az is újdonság, hogy most már akár hat gyerket (saját nélkül ötöt) nevelhetnek a családok a korábbi négy helyett. Szabadság is jár majd nekik, a helyettesítésüket viszont meg kell oldani. 2017. január egyig viszont el kell végezniük egy 500 órás OKJ-s képzést.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!