Hírek

2009.05.18. 02:29

Illatok a halászlé utcából

Dinnyés, Agárd - A csónakkikötő partja csurig telt, a halászléfőzők főutcáján illatoztak a levek. Horgász- és halászléfőző-versennyel megkezdődött az évad, kánikulai forróságban.

MTI

Kilencven versenyző csapat és megszámlálhatatlanul sok vendég töltötte a délelőttöt, sőt az egész napot a Magyar Országos Horgász Szövetség és a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségének szervezésében rendezett évadnyitó rendezvényen. Eljutni az illatok utcájába persze nem volt túlzottan egyszerű, az ember lányának ugyanis először parkolóhelyet kellett találni: boldogan gurultam egy jó kis füves placcra, amikor hozzám lépett egy fiatalember:

- Nem lesz itt jó helyen, itt járnak ki a lovak...

- A lovak? - értetlenül nézhettem, s később láttam csak, hogy a programkavalkádban nemcsak a színpadon történt mindig valami, leginkább is zene szólt, táncosok ropták megállás nélkül, hanem tényleg a fák árnyékában lovakon poroszkálhatott, aki akart.

De menjünk végre az orrunk után, lessünk halászlé-titkokat:

- Tyutyek halászlét főzünk - mesélte az egyik csapat. Túróczi Tibor, Kollár Csaba és Reidl Andrea Biatorbágyról érkezett. - A hölgy vezényelte a főzést: öt kiló halat kaptunk, ponty, keszeg, kárász került a bográcsba. Öt kicsi hagymát, négy zöldpaprikát, három paradiccsomot, jó sok pirospaprikát használtunk. Persze a sót sem hagytuk ki. A legfontosabb, hogy kóstolás nélkül főzzük a halászlét.

Tele volt a bogrács, épp csak ki nem csurrant.

- Mi lesz ennek a rengeteg lének a sorsa?

- Szeretjük, megesszük, meg viszünk haza a barátoknak. Jöttek volna ők is, de egy koccanás miatt vissza kellett fordulniuk, de a kóstolásból mégsem maradhatnak ki!

Apropó, kóstolás: kétféle halászlét , a velencei passzírozottat és a bajait a kajászói Kamarás Zoltán halfőző mester, illetve a nagybaracskai illetőségű Pintér Ferenc főzte hatalmas üstökben. Háromszáz adag fogyott az előbbiből száz az utóbbiból - pillanatok alatt.

Néhány kilométerrel odébb, az agárdi vízisportiskola telepén is évadnyitót, egyúttal megyei ifjúsági napot tartottak rengeteg érdekes eseménnyel. Már reggel megkezdődött az egész napos program, ekkor nyitotta meg a tavi szezont Balogh Ibolya, a Fejér Megyei Önkormányzat elnöke és Gyulai Zsolt olimpiai bajnok, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke.

- A legnagyobb öröm, hogy továbbra is tulajdonunkban van és támogathatjuk az intézményt - hordozta körbe a tekintetét az elnök asszony. - Mindent meg is teszünk annak érdekében, hogy ez ne változzon, és megvívjuk harcainkat a tó érdekében is.

Gyulai Zsolt beszélt az ifjúság fontosságáról, a VVSI létének jelentőségéről a magyar sport egészében. A többi vendég között fedezhettük fel Angyal Zoltánt, a sikeres kajak-kenu sport volt kapitányát, aki a szabadidejét a tó mellett tölti. Kérdésünkre elmondta, hogy az edzők munkájáért felelősként segít a VVSI-nek, de ha felkérik, szívesen tart bemutató foglalkozásokat is, közvetlen szakmai segítséget adva. Döbrentey Gábor és csapata sikeres megnyitóval jó szezont szeretne ebben az évben - is.

A hagyományosnak számító vízkoszorúzás után a megye számos iskolájából érkezett csoportokat sok program várta: az EU-sátorban játszani lehetetett (mágneses táblán kellett elhelyezni a személyek, látnivalók, információk képeit, ábráit az EU térképén), a színpadon bemutatók zajlottak, sportolókkal beszélgethettek, a tóparton repülő-, hajó- és autómodellezők alkotásait láthatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!