Hírek

2006.06.13. 17:21

Igazolódott az EU szigorú járványügyi intézkedéseinek helyessége

Brüsszel (MTI) - A madárinfluenza magyarországi megjelenését követõ gyors cselekvéssel is igazolódott az Európai Unió szigorú járványügyi intézkedéseinek helyessége

Mórocz Zsolt

Ezt Tabajdi Csaba (MSZP) hangoztatta Az influenza világjárvány elleni készültségi és reagálási terv címû európai parlamenti jelentés keddi strasbourgi plenáris vitájában, míg Olajos Péter (MDF) szintén annak fontosságát emelte ki, hogy az esetleges világjárványra való uniós felkészültség alapját azok a tervek jelentik, melyeket az Európai Bizottság koordinál.

- Magyarország Dél-alföldi régiójából jövök, amely valóságos katasztrófa sújtotta térség - hangoztatta Tabajdi. - Az Európai Bizottság minden elõírását betartották. Már azelõtt megkezdõdött a háziszárnyasok leölése, hogy a laboratóriumban kimutatták volna a vírus jelenlétét. A gyors cselekvés megakadályozta a vírus terjedését.

- Azok, akiknek az állatállományát el kellett pusztítani, 100 százalékos kompenzációt kapnak. Rendezetlen viszont azoknak a helyzete, akiket a szállítási tilalmak miatt értek veszteségek, mivel ezek kártalanítása még megoldatlan. Az Európai Bizottság részérõl nem több pénzt kérünk, hanem rugalmasabb magatartást a 2007-13-as vidékfejlesztési programok egyeztetésénél, hogy a baromfiágazat rekonstrukciójára, a telepek rekonstrukciójára, új állatállomány feltöltésére forrásokat lehessen biztosítani - mondta a magyar képviselõ felszólalásának az MTI brüsszeli irodájához eljuttatott szövege szerint.

rn

Az EP-jelentés szerint a nemzeti tervek elkészítésekor a következõ célokat kell kitûzni: a tagállamok közötti szükséges koordináció biztosítása, a lakosság körében a pánik megelõzése, az elsõdlegesen elszigetelendõ területek megállapítása, a népesség elsõdlegesen beoltandó csoportjait tartalmazó listák elkészítése, a járvány elleni küzdelem során felhasználandó valamennyi termék igazságos elosztásának biztosítása.

Olajos Péter hangoztatta: alapvetõ jelentõségû, hogy a technikai tennivalók mellett a kommunikációs feladatokat is számba vegyék.
- Világméretû járvány esetén legalább olyan fontos, hogy a lakosság körében a pánikot megelõzzük, mint az, hogy a tagállamok közötti információáramlás pontos, gyors és megbízható legyen. A kommunikációnak ki kell terjednie a társadalom minden rétegére, amit csak a rendelkezésre álló eszközök teljes bevetésével, koncentráltan érhetünk el - szögezte le Olajos.

Úgy vélte, alapvetõ, hogy "a koordináló szervezetek harmonikusan együtt tudjanak mûködni. Itt, Európában az Egészségügyi Világszervezetnek, az Európai Betegségmegelõzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) és a Bizottságnak már most a felkészülési fázisban is a lehetõ legszorosabban kell együtt dolgoznia".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!