Csak igazolással kérhető a diétás étrend

Fejér megye – A közétkeztetésben az igazoltan ételallergiás gyerekek kaphatnak diétás ételt. Ehhez azonban orvosi papír szükséges, amire sokszor várni kell. Lehet-e addig baj a normál étkezésből? Ennek is utánajártunk.

Tokodi István főorvos elmondta: akut allergiás tünetek esetén azonnal intézkednek

Amikor a szülő bizonyos tünetek miatt gyanakodni kezd, hogy gyermeke ételallergiás, esetleg érzékeny valamely összetevőre, nyilván szeretné, ha minél előbb kiderülne, jogos-e az aggodalma. Egy panaszos olvasó azonban arra hívta föl a figyelmet: nagyjából két hónapot kellett volna várniuk a háziorvos által kért, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban lezajló gyermek-gasztroenterológiai vizsgálatra. A bölcsődében pedig hiába kérték, hogy ez idő alatt ne adjanak tejes ételt a gyermeknek, kérésüket szakorvosi vélemény hiányában elutasították. Maradt tehát a várakozás, s közben az aggodalom: vajon nem lesz-e nagyobb baja a kicsinek? A diétás étkezésre feljogosító orvosi szakvéleményt jelenleg tudomásunk szerint két orvos, Felker Zsuzsanna és Tokodi István adhatja ki a megyében.

A problémával kapcsolatban megkérdeztük Tokodi Istvánt a Szent György Kórház főorvosát, gasztroenterológusát, aki válaszában igyekezett a szülői aggodalmat eloszlatni. Ha a gyermeknek nincsenek akut tünetei – például csalánkiütés, allergiás duzzanat – vagy az életminőséget jelentősen rontó panaszai, akkor nem jelenthet hátrányt, ha a biztos szakvélemény megszületéséig normál menüt kap a közétkeztetésben. A közösségbe nem járó, otthon maradó kisgyermekeknél föl sem merül ez a probléma, hiszen ott nyilván a szülő tudja szabályozni, hogy mi kerül az asztalra – fogalmazott a főorvos, aki az allergiagyanús gyerekek ellátásának, kivizsgálásának kapcsán két példát említett. – Közösségbe járó és otthon maradó gyermeknél is a háziorvos közbenjárásával történik az első lépés. Ha akut allergiás reakciót vagy súlyos tüneteket tapasztal, akkor sürgősségi ellátást kérhet az általános gyermekgyógyászati ambulancián. Ennek keretében hamarabb sor kerülhet a teljes kivizsgálásra is. Amikor azonban krónikus tünetekről van szó – például hígabb széklet, viszketés -, és a háziorvos nem talál megoldást a problémára, akkor beutalhatja gasztroenterológiai rendelésre a gyermeket. Itt először felmérjük a tápláltsági állapotát, szomatikus fejlettségét, a laborvizsgálat alapján pedig kiderítjük, van-e valamilyen hiánytünete. Ha jól táplált és fejlett a gyermek, akkor a kérdéses élelmiszert 4 hétre kivonjuk az étrendből, majd visszaterheljük. Amennyiben már az elvonástól megszűnnek a tünetek, akkor nincs terhelés, hanem másfél- két éves koráig, szoros felügyelet mellett diétáztatjuk a gyermeket. Ha igazolást nyer az allergia, akkor adjuk ki a szakorvosi igazolást arról, hogy a közétkeztetésben diétás étrendre van szükség. Ám, az elvonásos diéta során is adhatunk igazolást, amelynek birtokában a szülő kérheti, hogy bizonyos ételeket ne kapjon meg a gyermek a kivizsgálás idejére. Jók a tapasztalataim, az intézmények részéről megvan az együttműködés – tudtuk meg a főorvostól, aki fölhívta a figyelmet arra: az allergológiai kórképeket nagyon nehéz száz százalékosan kimutatni.

Még a magánúton kérhető eljárások, tesztek – amelyek akár több tízezer forintba is kerülhetnek – sem tudnak pontos eredményt adni, inkább csak tájékoztató jellegűek. Ezért sem célszerű például ilyenek alapján speciális étrendet kérni a közétkeztetésben és a gyermeket sokszor feleslegesen megfosztani az egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen alapélelmiszerektől. A főorvos szerint táplálékallergia gyanúja esetén egy éves kor felett mindig szükség lenne egy teljes és átfogó gasztroenterológiai kivizsgálásra, amellyel megóvnák a gyermekeket a ─ tapasztalata szerint ─ sokszor feleslegesen folytatott és igényelt diétától. Erre jelenleg a kórház kartonozójában lehet előjegyeztetni a gyermeket, háziorvosi beutalás alapján. Arra a felvetésre, hogy néha sokat – akár hónapokat – kell várni a bejutásra, s ennek az is oka lehet, hogy a megyére vonatkozóan csak ketten adhatnak ki szakorvosi igazolást, Tokodi István úgy reagált: ha nincs akut tünet, akkor elegendő a néhány hónapos előjegyzés alapján történő kivizsgálás. Fejér pedig orvos ellátottságban egész jól áll, ugyanis előfordul, hogy más megyékben egyetlen gasztroenterológus végzi a munkát. – Igyekszünk minden, akár soron kívüli kérésnek minél hamarabb eleget tenni. Ezt szolgálja az a lehetőség, hogy indokolt esetben a gyermekosztályra fekvőbetegként felvéve a gyermeket, egy héten belül megtörténik a szakorvosi vizsgálat.

Sajnos – hívta föl a figyelmet a főorvos – gyakran előfordul, hogy az előjegyzett gyermek és szülei meg sem jelennek a rendelésen. Így másoktól veszik el a helyet, megnyújtva az előjegyzési időt. Tokodi doktor kiszámolta: 2015 második félévében az előzetesen bejegyzett betegek 35 százaléka nem jelent meg a kórházi szakrendelésen. Ez esetben természetesen fölmerül a szülői felelősség kérdése is. A diétás étkeztetés és egyéb, a beteg gyermekre igénybe vehető kedvezmények félévente-évente szakorvosi felülvizsgálathoz kötöttek. A táplálékallergia jóindulatú betegség, fél-egy évig folytatott diéta hatására megszűnhet – fogalmazott a főorvos. Aki egyébként szívügyének tekinti a témát, s szeretné, ha – Fehérvárhoz hasonlóan – vidéken is mindenhol megoldott lenne a gyermekek diétás étkeztetése. Ő is úgy tapasztalja ugyanis, hogy egyre több az allergiás beteg.

– Gyermekkorban, 0-6 éves kor között 6-8 százalékban fordul elő táplálékallergia, amely 6 éves kor felé fokozatosan csökken, körülbelül 90 százalékban teljesen megszűnik. Ez abból is adódik, hogy megerősödik a gyerekek immunrendszere, s toleránsabbá válnak az ételekkel, azok összetevőivel szemben. Abban, hogy egyre gyakrabban derül ki valamilyen ételallergia vagy érzékenység, nagy szerepe van egyrészt annak, hogy a szülők már jobban figyelnek a tünetekre. Másrészt a környezeti tényezők, az életmód is befolyással vannak a kialakulására – fejtette ki Tokodi István, aki hozzátette: az étkezési szokásokból is adódóan a tehéntej-allergia fordul elő a leggyakrabban, az esetek 50 százalékában. Ezt követi az allergia vagy érzékenység a tojás, a glutén kapcsán. Az sem mindegy persze, hogy allergiáról vagy érzékenységről, azaz intoleranciáról van szó. A főorvos szerint ezzel sincsenek mindig tisztában az emberek, főleg a tej kapcsán. Az allergia egy immunreakció, erősebb tünetekkel járhat. Az érzékenység mögött nem áll immunreakció. Mindkét betegség jóindulatú, s lehetnek a hátterükben genetikai okok, mindkettő lehet átmeneti vagy tartós.

Székesfehérvár városi bölcsődéiben és óvodáiban a közétkeztetést, s abban a diétás étrendet az önkormányzat biztosítja (az iskolákra egyelőre nincs kapacitásuk). Jelenleg egy konyhán főznek speciális ételeket, s onnan szállítanak az óvodákba, gluténmentes ételt a bölcsődékbe. Amint azt Brájer Éva alpolgármestertől megtudtuk: az intézményekben csak a szakvélemény alapján kérhet a szülő gyermekének diétás étkezést. Egyedi megoldásokra általában nincs mód, mert a szakhatósági követelmények miatt nehezen kivitelezhetők. A város bölcsődéiben és óvodáiban a diétás ételt igénylők száma folyamatosan változik, de átlagosan körülbelül 120 kisgyermek részére biztosítják a speciális étrendet – tájékoztatott az önkormányzat.


Újra várja őket a medence
Dévai Nándor Csaba
A Fehérvár Vízilabda SE szombaton nekivág az OB I/B 2019/2020-as kiírásának
Bajnokok Ligája / 24 perce
Kikapott Párizsban a Real, Juve-döntetlen Madridban
A selejtezőben a Ferencvárost is búcsúztató Dinamo Zagreb 4-0-ra kiütötte az Atalantát.
Gyász
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik DOBOSI OTTÓ temetésén részt vettek, fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VÖRÖS KÁROLY 74 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2019. szeptember 21-én 15 órakor lesz a bodajki temetőben. Gyászoló család
„Tudjuk, hogy nem jössz, de olyan jó várni, Hazudni a szívnek, hogy ne tudjon fájni.” Fájó szívvel emlékezünk BŐCS ZOLTÁN halálának 5. évfordulóján. Szerető családja
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, hogy drága feleségem Ifj. FEKETE IMRÉNÉ sz. Várdai Judit Anna volt OTP majd APEH dolgozó 65 éves korában megtért teremtőjéhez. Hamvait az öreghegyi Szent Donát Kápolna urnafalában, szentmise keretében helyezzük örök nyugalomba 2019. szeptember 19-én 14 órakor. Megközelíthető: 24-es busz, Bányató megállóhely, Donát utca.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VENDÉG JÓZSEF 68 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2019. szeptember 18-án 16 órakor lesz a Béla úti temető ravatalozójánál. A gyászoló család
Fájó szívvel értesítjük mindazokat, akik ismerék és szerették, hogy a szerető férj, édesapa, nagyapa, sógor, após ÁCS KÁROLY a Köfém nyugdíjasa 2019. augusztus 31.-én, életének 90. évében elhunyt. Temetése 2019. szeptember 20-án 14 órakor a Szentháromság (Hosszú) temetőben lesz. Lelki üdvéért engesztelő szentmise a temetés napján, 13 órakor a Ciszterci templomban. Köszönetet mondunk azoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy TRINGER GYULÁNÉ született Nagy Edit 80. életévében csendesen elhunyt. Szerettünktől 2019. szeptember 20-án 12 órakor veszünk végső búcsút a székesfehérvári Hosszú temetőben. A gyászoló család
A család mély fájdalommal tudatja, hogy SZUROK EMIL súlyos betegség után, 74 éves korában elhunyt. Hamvait 2019. szepteber 19-én 16 órakor a székesfehérvári Budai úti Református templomban helyezzük örök nyugalomra. Kérjük a gyászolókat, hogy együttérzésüket egy-egy szál virággal fejezzék ki. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HORGOS ISTVÁNNÉ szül. Kocsis Mária életének 88. évében 2019. 08. 30-án csendesen örökre elaludt. Búcsúztatója 2019. 09. 17-én 11 órakor lesz a Csutora temetőben. Drága emléke szívünkben él! A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy TURI IMRÉNÉ szül. Aradi Márta fodrász mester életének 98. évében csendesen elhunyt. Temetése és az engesztelő szentmise áldozat 2019. szeptember 21-én, szombaton 10 órakor lesz a székesfehérvári Szent Imre templomban (Barátok temploma). Egy szál virággal búcsúzunk. Szeretetünk örökké él! Turi család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LIBIK FERENCNÉ szül. Újvári Teréz 69 éves korában elhunyt. Temetése 2019. szeptember 17-én 17 órakor lesz a sárkeresztesi református temetőben. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SIMON LAJOS villanyszerelő mester 62 évesen türelemmel viselt betegségben elhunyt. Temetése 2019. szeptember 17-én 9 órakor a Sóstói református temetőben lesz. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy DOBOSI OTTÓ nyugállományú ezredes 2019. augusztus 21-én 86 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt. A Magyar Honvédség Parancsnoksága a "Magyar Honvédség Halottjának" tekinti. Drága halottunktól 2019. szeptember 17-én 10 órakor veszünk végső búcsút, katonai tiszteletadással, Székesfehérváron a Béla úti temető ravatalozójában. Kérjük, hogy kegyeletüket egy-egy szál virággal fejezzék ki. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KÁLMÁN JÁNOSNÉ szül. Kiss Erzsébet Etelka Székesfehérvár, Prohászka úti lakos hosszantartó betegségben életének 79. évében elment közülünk. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 19-én 14 órakor lesz a Béla úti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy DR. CSIKVÁRY ISTVÁN Lovasberény szülötte és Díszpolgára 86 éves korában megtért Teremtőjéhez. Hamvait 2019. szeptember 14-én, szombaton 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a Lovasberényi Római Katolikus temetőben. Kérjük a gyászolókat, hogy együttérzésüket 1 szál virággal fejezzék ki! Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik osztoznak fájdalmunkban. Gyászoló család
„Ha egy könnycsepp gördül az arcunkon, az azért van, mert szeretünk és hiányzol nagyon.” Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik BORISZOV ZOLTÁN Baracska Község Polgármestere temetésén megjelentek, utolsó útjára elkísérve sírjára koszorút, virágot helyeztek, levélben vagy személyesen fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
„Te, aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk álltál, Te, aki sosem kértél, csak adtál, Örökre elmentél, szereteted szívünkben örökké él...” Fájdalommal tudatjuk, hogy drága feleségem, szeretett édesanyám, nagymamánk és dédmamánk WÁGNER FERENCNÉ iszkaszentgyörgyi lakos életének 85. évében örökre megpihent. Temetése 2019. szeptember 19-én 16 órakor lesz a székesfehérvári Béla úti temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
"Elmentem szeretteim, nehéz volt már élni, kopogok a Jóistennél bebocsájtást kérni. Búcsúzom tőletek, nekem így már könnyebb, értem néha napján ejtsetek egy könnyet." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PÁL GÉZÁNÉ 83 éves korában elhunyt. Temetése 2019. szeptember 13-án (pénteken) 16 órakor lesz a kálozi református temetőben. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban bármilyen módon osztoznak. Gyászoló család
"Csak az idő múlik, feledni nem lehet, szívünk őrzi drága emlékedet." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KRATANCSIK MÁTYÁS pázmándi születésű kápolnásnyéki lakos 81 éves korában elhunyt. Temetése 2019. szeptember 13-án 14 órakor lesz a kápolnásnyéki temetőben. Egyben köszönetet mondunk a gyászunkban osztozóknak. Gyászoló család
„Annyira akartam élni, a betegséget legyőzni, Búcsúztam volna tőletek, De erőm nem engedett, Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek.” Értesítem mindazokat, akik ismerték és szerették, hogy ÖZV. KRAJLA ERZSÉBET 77 éves korában elhunyt. Végső nyugalomra 2019. szeptember 18-án 11 órakor helyezzük a Béla úti temető vízbemosásos parcellájában. Gyászoló család
Nemzetközi Testvérvárosok Kupa / 1 órája
Ütős volt a szezonkezdet
Ferencz Balázs
Hiányzott a pontosság / 1 órája
Még az utolsó percekben is egyenlíthetett volna a Csákvár
Káldor András
első győzelmüket aratták / 1 órája
Fehérvári siker az ifik harcában
Dévai N. Csaba
ne használja! / 2 órája
Veszélyes kávésbögrére hívja fel a figyelmet a Nébih
Angelus Familiarum / 2 órája
Családok Angyala díjat kapott Novák Katalin és Balog Zoltán
négy különböző apa / 4 órája
Új napi sorozatot készít a TV2 Csoport