Hírek

2016.07.15. 19:01

Csak igazolással kérhető a diétás étrend

Fejér megye – A közétkeztetésben az igazoltan ételallergiás gyerekek kaphatnak diétás ételt. Ehhez azonban orvosi papír szükséges, amire sokszor várni kell. Lehet-e addig baj a normál étkezésből? Ennek is utánajártunk.

Bokros Judit

Tokodi István főorvos elmondta: akut allergiás tünetek esetén azonnal intézkednek

Amikor a szülő bizonyos tünetek miatt gyanakodni kezd, hogy gyermeke ételallergiás, esetleg érzékeny valamely összetevőre, nyilván szeretné, ha minél előbb kiderülne, jogos-e az aggodalma. Egy panaszos olvasó azonban arra hívta föl a figyelmet: nagyjából két hónapot kellett volna várniuk a háziorvos által kért, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban lezajló gyermek-gasztroenterológiai vizsgálatra. A bölcsődében pedig hiába kérték, hogy ez idő alatt ne adjanak tejes ételt a gyermeknek, kérésüket szakorvosi vélemény hiányában elutasították. Maradt tehát a várakozás, s közben az aggodalom: vajon nem lesz-e nagyobb baja a kicsinek? A diétás étkezésre feljogosító orvosi szakvéleményt jelenleg tudomásunk szerint két orvos, Felker Zsuzsanna és Tokodi István adhatja ki a megyében.

A problémával kapcsolatban megkérdeztük Tokodi Istvánt a Szent György Kórház főorvosát, gasztroenterológusát, aki válaszában igyekezett a szülői aggodalmat eloszlatni. Ha a gyermeknek nincsenek akut tünetei – például csalánkiütés, allergiás duzzanat – vagy az életminőséget jelentősen rontó panaszai, akkor nem jelenthet hátrányt, ha a biztos szakvélemény megszületéséig normál menüt kap a közétkeztetésben. A közösségbe nem járó, otthon maradó kisgyermekeknél föl sem merül ez a probléma, hiszen ott nyilván a szülő tudja szabályozni, hogy mi kerül az asztalra – fogalmazott a főorvos, aki az allergiagyanús gyerekek ellátásának, kivizsgálásának kapcsán két példát említett. - Közösségbe járó és otthon maradó gyermeknél is a háziorvos közbenjárásával történik az első lépés. Ha akut allergiás reakciót vagy súlyos tüneteket tapasztal, akkor sürgősségi ellátást kérhet az általános gyermekgyógyászati ambulancián. Ennek keretében hamarabb sor kerülhet a teljes kivizsgálásra is. Amikor azonban krónikus tünetekről van szó – például hígabb széklet, viszketés -, és a háziorvos nem talál megoldást a problémára, akkor beutalhatja gasztroenterológiai rendelésre a gyermeket. Itt először felmérjük a tápláltsági állapotát, szomatikus fejlettségét, a laborvizsgálat alapján pedig kiderítjük, van-e valamilyen hiánytünete. Ha jól táplált és fejlett a gyermek, akkor a kérdéses élelmiszert 4 hétre kivonjuk az étrendből, majd visszaterheljük. Amennyiben már az elvonástól megszűnnek a tünetek, akkor nincs terhelés, hanem másfél- két éves koráig, szoros felügyelet mellett diétáztatjuk a gyermeket. Ha igazolást nyer az allergia, akkor adjuk ki a szakorvosi igazolást arról, hogy a közétkeztetésben diétás étrendre van szükség. Ám, az elvonásos diéta során is adhatunk igazolást, amelynek birtokában a szülő kérheti, hogy bizonyos ételeket ne kapjon meg a gyermek a kivizsgálás idejére. Jók a tapasztalataim, az intézmények részéről megvan az együttműködés – tudtuk meg a főorvostól, aki fölhívta a figyelmet arra: az allergológiai kórképeket nagyon nehéz száz százalékosan kimutatni.

Még a magánúton kérhető eljárások, tesztek – amelyek akár több tízezer forintba is kerülhetnek - sem tudnak pontos eredményt adni, inkább csak tájékoztató jellegűek. Ezért sem célszerű például ilyenek alapján speciális étrendet kérni a közétkeztetésben és a gyermeket sokszor feleslegesen megfosztani az egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen alapélelmiszerektől. A főorvos szerint táplálékallergia gyanúja esetén egy éves kor felett mindig szükség lenne egy teljes és átfogó gasztroenterológiai kivizsgálásra, amellyel megóvnák a gyermekeket a ─ tapasztalata szerint ─ sokszor feleslegesen folytatott és igényelt diétától. Erre jelenleg a kórház kartonozójában lehet előjegyeztetni a gyermeket, háziorvosi beutalás alapján. Arra a felvetésre, hogy néha sokat - akár hónapokat - kell várni a bejutásra, s ennek az is oka lehet, hogy a megyére vonatkozóan csak ketten adhatnak ki szakorvosi igazolást, Tokodi István úgy reagált: ha nincs akut tünet, akkor elegendő a néhány hónapos előjegyzés alapján történő kivizsgálás. Fejér pedig orvos ellátottságban egész jól áll, ugyanis előfordul, hogy más megyékben egyetlen gasztroenterológus végzi a munkát. - Igyekszünk minden, akár soron kívüli kérésnek minél hamarabb eleget tenni. Ezt szolgálja az a lehetőség, hogy indokolt esetben a gyermekosztályra fekvőbetegként felvéve a gyermeket, egy héten belül megtörténik a szakorvosi vizsgálat.

Sajnos – hívta föl a figyelmet a főorvos – gyakran előfordul, hogy az előjegyzett gyermek és szülei meg sem jelennek a rendelésen. Így másoktól veszik el a helyet, megnyújtva az előjegyzési időt. Tokodi doktor kiszámolta: 2015 második félévében az előzetesen bejegyzett betegek 35 százaléka nem jelent meg a kórházi szakrendelésen. Ez esetben természetesen fölmerül a szülői felelősség kérdése is. A diétás étkeztetés és egyéb, a beteg gyermekre igénybe vehető kedvezmények félévente-évente szakorvosi felülvizsgálathoz kötöttek. A táplálékallergia jóindulatú betegség, fél-egy évig folytatott diéta hatására megszűnhet – fogalmazott a főorvos. Aki egyébként szívügyének tekinti a témát, s szeretné, ha – Fehérvárhoz hasonlóan - vidéken is mindenhol megoldott lenne a gyermekek diétás étkeztetése. Ő is úgy tapasztalja ugyanis, hogy egyre több az allergiás beteg.

- Gyermekkorban, 0-6 éves kor között 6-8 százalékban fordul elő táplálékallergia, amely 6 éves kor felé fokozatosan csökken, körülbelül 90 százalékban teljesen megszűnik. Ez abból is adódik, hogy megerősödik a gyerekek immunrendszere, s toleránsabbá válnak az ételekkel, azok összetevőivel szemben. Abban, hogy egyre gyakrabban derül ki valamilyen ételallergia vagy érzékenység, nagy szerepe van egyrészt annak, hogy a szülők már jobban figyelnek a tünetekre. Másrészt a környezeti tényezők, az életmód is befolyással vannak a kialakulására - fejtette ki Tokodi István, aki hozzátette: az étkezési szokásokból is adódóan a tehéntej-allergia fordul elő a leggyakrabban, az esetek 50 százalékában. Ezt követi az allergia vagy érzékenység a tojás, a glutén kapcsán. Az sem mindegy persze, hogy allergiáról vagy érzékenységről, azaz intoleranciáról van szó. A főorvos szerint ezzel sincsenek mindig tisztában az emberek, főleg a tej kapcsán. Az allergia egy immunreakció, erősebb tünetekkel járhat. Az érzékenység mögött nem áll immunreakció. Mindkét betegség jóindulatú, s lehetnek a hátterükben genetikai okok, mindkettő lehet átmeneti vagy tartós.

Székesfehérvár városi bölcsődéiben és óvodáiban a közétkeztetést, s abban a diétás étrendet az önkormányzat biztosítja (az iskolákra egyelőre nincs kapacitásuk). Jelenleg egy konyhán főznek speciális ételeket, s onnan szállítanak az óvodákba, gluténmentes ételt a bölcsődékbe. Amint azt Brájer Éva alpolgármestertől megtudtuk: az intézményekben csak a szakvélemény alapján kérhet a szülő gyermekének diétás étkezést. Egyedi megoldásokra általában nincs mód, mert a szakhatósági követelmények miatt nehezen kivitelezhetők. A város bölcsődéiben és óvodáiban a diétás ételt igénylők száma folyamatosan változik, de átlagosan körülbelül 120 kisgyermek részére biztosítják a speciális étrendet – tájékoztatott az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!