Hírek

2017.04.19. 20:20

Idén már huszonegy készítményt hívtak vissza, függesztettek fel

Bár a gyógyszereket a forgalomba hozatal előtt alapos teszteléseknek vetik alá, a mindennapokban mégis előfordulhatnak olyan problémák, amelyek miatt vissza kell hívni az egyes pirulákat.

Szanyi-Nagy Judit

Idén már huszonegy készítményt hívott vissza vagy függesztett fel az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Ezek között tabletta, kapszula, infúzió és előre töltött tollas injekció is van.

Ha az OGYÉI megállapítja, hogy a gyógyszer, illetve egy gyógyszer gyártási tétele nem felel meg a forgalomba hozatali engedélyben rögzített követelményeknek, a gyógyszert, illetve az adott tételt kivonja a forgalomból - áll az intézet hivatalos honlapján.

Tegnap például három gyógyszer, infúzió forgalmazását függesztette fel az OGYÉI Fotó: FMH-illusztráció

- A gyógyszerek forgalmazására szigorú szabályok vonatkoznak. Ha bármiféle probléma felmerül a patikákba került gyógyszerekkel, az OGYÉI felfüggeszti a forgalmazást. A problémát kivizsgálják, s annak eredményétől függően visszahívják vagy újra engedik a forgalmazást - tájékoztatta lapunkat Schneider Attila, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Fejér Megyei Szervezetének elnöke.

Bizonyos problémák esetén elképzelhető, hogy a gyógyszert a patikákból, sőt az egyes háztartásokból hívják vissza. - A patikából
a nagykereskedőknek vissza tudjuk küldeni az adott készítményt, de olyan is előfordulhat, hogy a betegektől kérik az adott gyógyszer vagy eszköz visszajuttatását, annak lehetséges egészségkárosító hatása miatt. A visszahívást többen is kezdeményezhetik: a gyártó cég, az OGYÉI vagy maga a beteg, jelezve a konkrét problémát, melyet az adott gyógyszertár jelent az OGYÉI-nek - részletezi az elnök, majd arra is kitér:

- Az adott ügyben mindig az OGYÉI hoz határozatot. Ezt követően a patikák megszabott időn belül küldhetik vissza a készítményeket. A határozatok minden patikára vonatkoznak, országos érvényűek, nem korlátozódnak külön-külön a megyékre.

Ha a betegtől hívják vissza...

A gyógyszervisszahívások esetében a vevőknek, gyógyszerfogyasztóknak is fokozottan érdemes figyelniük: az érintett gyógyszerekről az OGYÉI honlapján folyamatosan tájékozódhatnak. Legutóbb éppen tegnap függesztettek fel újabb készítményeket; az érintett gyógyszerek a gyártási szám alapján azonosíthatók. Visszahívás esetén a patikába kell visszavinni azokat.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!