Hírek

2016.08.26. 13:20

Idegen a lakásban? A lakó megdöbbent, amikor csörrent a zár...

Székesfehérvár - Iskolakezdés előtt egy héttel került pácba egy fehérvári anyuka, aki az albérletkeresés tengerében olyan jogi útvesztőkbe keveredett, amilyenbe álmában sem gondolta volna, hogy kerülhet...

S. Töttő Rita

Új albérletében már épp a felújítást tervezgette, amikor csörgött a zár és számára idegenek léptek be az ajtón. Hamar kiderült, kik is a váratlan látogatók: a lakás tulajdonosai. Illetve, egyik tulajdonosai, ugyanis a néni, akivel az albérleti szerződést kötötték, nem árulta el, hogy a lakás hagyatéki per alatt áll és birtokvédelmi jog van rajta. A lakás az övé és testvéréé, ám még nem sikerült megegyezniük. A pórul járt albérlő a nevét nem árulná el, történetét viszont szívesen megosztotta velünk, okulásképp.

- A néni akitől kivettem a lakást, ezidáig a testvére tudta nélkül adta ki azt,  a közös képviselő hölgy pedig jó szívvel ajánlotta, hiszen a zavaros jogi háttérről semmit sem tudott. Ahogy mi sem... – tette hozzá a fiatal anyuka, akinek albérleti szerződését ráadásul közjegyző is hitelesítette.

- Ő, mint hivatalos személy, ellenőrizhette volna a tulajdoni lapot - mondja utólag már okosabban a hölgy, aki hiába örült az új szerzeménynek, amelyben hosszútávra tervezte életét. Végül persze be sem költözhetett, visszakapta a kéthavi kauciót, s indult a szolgáltatókhoz, hogy leírassa a nevéről a napokkal korábban átíratott számlákat.

Ekkor jött a következő döbbenet - az összes közüzemi számlánál egy olyan korábbi bérlő nevéről írták át az ő nevére az adatokat, aki 1994 óta „fizeti” a számlákat, s aki ’94-ben még csak 5 éves volt... Ez persze már egy másik történet, de mindenképpen érdekes: hogyan válhat egy vadidegen, ráadásul 5 éves kislány egy lakás számlafizetőjévé?

Új albérletbe költözéskor nagy meglepetés érheti a lakót, ha nem volt körültekintő (Fotó: shutterstock)

Ma már a pórul járt albérlő is okosabb, és tulajdoni lapot vagy annak másolatát kéri, mielőtt szerződik valakivel. Sőt, azt is tudja, hogy hiába kötötték közjegyző előtt a szerződést - amelyet így elméletileg szintén csak közjegyző előtt bonthattak volna fel -, ugyanis ha be sem költözik a lakásba a lakó, akkor a szerződés eleve semmis.

A történetet hallgatva nagyot sóhajtott Kerekes Szilvia székesfehérvári ügyvéd s azt mondta: nagyon sok gond van az albérletekkel. E konkrét ügyről is kifejtette a véleményét:

- A bérbeadó köteles szavatolni, hogy a lakást jogosult bérbeadni, más személy a lakás használatára nem tart igényt, ennek a szabálynak a megszegésére a szerződésben kiköthető kártérítésként kötbér. Sajnos elképzelhetőnek tartom, hogy jelen esetben az örökösök közötti jogvita nem jutott el olyan szakaszba, hogy az a tulajdoni lapon is megjelent volna, például perfeljegyzés formájában, így külső személyek nem szerezhettek a jogvitáról tudomást. A bérbeadó azonban köteles lett volna tájékoztatást adni a jogi helyzetről, amit elmulasztott. Az ingatlant így nem adhatta volna bérbe. Ha anyagi kárt is okozott, akár kártérítés is követelhető – szögezte le a szakember.

Az ügyvéd szerint azonban rengeteg más probléma van az albérletek kapcsán: - Sokszor a felek szóban kötik meg a szerződést, ami megnehezíti a vitás kérdések rendezését.

Kerekes Szilvia hangsúlyozta: a lakásbérleti szerződést írásban kell megkötni. A bérleti szerződésnek tartalmaznia kell a bérbe vett lakás paramétereit, állapotát és berendezéseit, amit fénykép felvételekkel is javasolt dokumentálni.A tulajdoni lap beszerzése fontos (földhivatalból vagy ügyfélkapuval rendelkezők a földhivatal interneten is elérhető nyilvántartásából), ugyanis minden tulajdonostársnak, haszonélvezőnek hozzá kell járulnia a bérbeadáshoz. A szerződésben meg kell határozni például a bérleti díjat, a bérleti díj és a rezsi fizetésének határidejét.

Kerekes Szilvia szerint sok a vita az albérletek kapcsán

A rezsi egyébként is érzékeny kérdés, a lakáskiadók teljesen rábízhatják az albérlőre a fizetését vagy maguk rendezhetik, ellenőrizhetik azt. Az előbbi, a tapasztalatok szerint torkollhat komoly adósságfelhalmozásba, amit, ha a lakó nem rendez, a tulaj kerülhet bajba. – A rezsiköltségek bérlő általi megfizetését javasolt havonta ellenőriznie a tulajdonosnak, például a postai befizető csekkek bérlő általi bemutatásával és lefénymásolásával – mondta erről az ügyvéd.

Persze sok egyebet tartalmaznia kell még a bérleti szerződésnek, például azt, hogy a bérlő a lakást rendeltetésszerűen köteles használni, a lakás, berendezések állapotát köteles megőrizni, károkozás esetén a kárt köteles megtéríteni. Ilyenkor jöhet például képbe a kaució, ahogy akkor is, ha az előre meghatározott időn belül mondja fel a szerződést az albérlő - és ez a szerződésben is benne foglaltatik. Rengeteg szerződésminta található erre a neten, ám a bizalomról egyikben sem lehet szó. Ami két vadidegen fél esetén nem alakul ki magától. Az óvatosságot ezért senki nem tekintheti sértésnek... Sőt, aki óvatos, biztosabb, hogy megbízható lesz...

 

Cserelakás?

A lakásbérletekkel kapcsolatos kérdéseket az 1993. évi LXXVIII. törvény, valamint a Polgári Törvénykönyv szabályozza.A lapunk által megkérdezett ügyvéd szerint a tulajdonos cserelakást nem köteles biztosítani felmondás esetén, a félreértések elkerülése érdekében ezt is érdemes belefoglalni a szerződésbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!