Hírek

2014.09.02. 16:15

Ida nénire rádőlhet a ház

Vereb, Székesfehérvár – A cím nem túloz, az életveszélyes állapotokat a szakértők is megállapították.

Zsigó Ferenc

Annyit rögtön tegyünk hozzá, hogy az életveszély már jóideje fennáll. A verebi Bodó Jánosné, a 80 éves Ida néni szomszédjában lévő, régen elhagyott épületről van szó, ami az utóbbi években – különösen az esős napok után – elkezdett omladozni. Időnként egy vakolatdarab, néhány szélfútta cserép, esetleg egy kidőlt faldarab landolt Ida néni udvarán, aki megelégelve a dolgot, leveleket írt a „hatósághoz”. Segítette a verebi polgármester, Kurcz Mária is, de együttesen sem jutottak sokra. Annak ellenére, hogy a gárdonyi jegyző (építésügyileg ide tartozik Vereb) már 2010-ben határozatban írta elő az életveszélyessé vált épület azonnali bontását. Mindezt megírtuk idén július 25-én, ami után felpörögtek az események, de a ház még mindig áll.

Írásunk július 25-én pénteken jelent meg Életveszély van, bontás nincs címmel. Következő hét szerdán, 30-án a gárdonyi hivatalban három dokumentum született. Az egyikben a jegyző 100 ezer forintra megbírságolja Berta Gyulát, a tulajdonost, a korábbi bontási határozat nemteljesítése miatt. A másikban ugyancsak a jegyző egy végzésben szakértőt rendel ki a lakóház és a melléképület vizsgálatára, keresve a választ a kérdésre: életveszélyes-e az épület? Egy újabb végzésben (ugyanezen a napon) közli Berta Gyulával, hogy a szakértői vizsgálat költségét neki kell állnia.

Ida néni udvarának egy részét szalagkordonnal kerítették el a gárdonyi építésügyi hatóság emberei. Háttérben a bontásra ítélt épület ma még stabilabb része. A tulajdonos semmit nem tett eddig. Július végén beszéltünk vele, akkor ezt mondta: A bontást legkésőbb szeptemberig megoldom

Időrendben a következő végzést a megyei kormányhivatal hozta augusztus 4-én. Ebben a végrehajtási eljárás soron kívüli lefolytatására utasítják a gárdonyi jegyzőt. A végzésben egyebek mellett a következő mondatok is szerepelnek: Felhívom a jegyzőt, hogy döntésének másolati példányát annak meghozatalát követő napon, de legkésőbb 8 napon belül az ügyben keletkezett összes irattal együtt küldje meg hatóságom részére. Amennyiben a fent megjelölt határidő eredménytelenül telik el, fegyelmi eljárást kezdeményezek Gárdony város jegyzője ellen. A gárdonyi hivatalban augusztus 19-én (két hete!) született határozatban a jegyző azonnali (!) bontást rendelt el, 500 ezer forintig terjedő bírságot helyezve kilátásba. Indoklásában idézi a szakértő véleményét, aki egyértelműen életveszélyesnek minősíti az épületet, és részletesen elemzi a veszély tartalmát. Például kidőlhet a fal a szomszéd - azaz Ida néni - irányában, ezért a bontásig is gondoskodni kellene az ideiglenes megtámasztásról.

A hivatalok tehát teszik a dolgukat, a labda Berta Gyulánál van. Kerestük, de telefonja ki van kapcsolva.

A hét eleji esős idő után tegnap Vereben jártunk. Még nem dőlt ki az átázott fal. Ida néni jól van...




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!