Hírek

2013.06.13. 09:41

Horgász világbajnok a megyei szövetség élén

Nemrégiben új vezetőséget választott a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége. Nagy Attilával a tervekről és a lehetőségekről beszélgettünk.

Tihanyi Tamás

- Személyében egy horgász világbajnok lett a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségének (HOFESZ)  elnöke. Milyen tervekkel lát munkához?

- A munkát már megkezdtük. Nem csak én, hiszen az elnök csak egy személy a vezető testületből. Csapatmunkára van szükség. Új ügyvezetője is lett a HOFESZ-nek, Purgel Istvánt váltotta Urfi Tamás, Purgel István pedig alelnök lett. Jövő héten csütörtökön lesz az első elnökségi ülés. Azért ennyivel később a választáshoz képest, mert szükségünk volt időre ahhoz, hogy tájékozódjunk a szervezet helyzetéről. Meghatározzuk a prioritásokat, a feladatköröket, megkeressük az önkormányzatokat és a hatóságokat. A legfőbb célunk, hogy a 2015-ös pályáztatásnál megtartsuk a vizeinket, és ha lehetőségünk van rá, további vizekhez is hozzá szeretnénk jutni.

- Jelenleg milyen vizei vannak a HOFESZ-nek?

- Két nagy víztározó, a pátkai és a fehérvárcsurgói, Székesfehérváron a palotavárosi tavak, és a Gaja-patak. De nem csak a vízkezelés a feladatunk, hiszen 53 tagegyesület érdekeit is képviselni kell.

Nagy Attila, a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségének elnöke

 

- Ez milyen horgászlétszámot jelent?

- Több mint tizenkétezer horgászt. Az ügyvezetés úgy gondolja, nagyon fontos, hogy egy szolgáltató szervezetet alakítsunk ki. Akkor működik jól egy ilyen nonprofit társadalmi szervezet, ha nem is kérdéses az, érdemes-e hozzánk tartozni, hanem az egyesületek maguk fogalmazzák meg csatlakozási igényüket. Szeretnék mindenben együttműködni az egyesületekkel.

- Miért érdemes a HOFESZ-hez tartozni?

- Ha nagyobb egy szerveződés, például értelemszerűen olcsóbban tud halasítani, hatékonyabban tudja megszervezni az utánpótlás nevelést. Ez utóbbi európai szinten problémás, mert az utóbbi időben nagyon sok gyerek elfordult a horgászattól az egyéb szórakozási lehetőségek miatt.

- Mivel Pákozdon beszélgetünk, ahol ön él és ahol a vállalkozása is van, ne kerüljük meg a kérdést. Mi a helyzet a Velencei-tóval?

-A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) kezelésében van a Velencei-tó, a HOFESZ csak véleményezni tudja  a fejlesztéseket. A horgászaink itt vannak a tavon, de a halasításban nem veszünk részt. Ezt sokan nem tudják és elég rendesen szidják a megyei szövetséget, ha nincsenek megelégedve a velencei-tavi halállománnyal.

- De együttműködésre azért szükség lehet a MOHOSZ-al...

- Mindenképpen, én úgy gondolom, a MOHOSZ vezetésében nagyon jó, menedzser szemléletű vezetés alakult most  ki. Úgy érzem, tenni is akarnak és tenni is fognak ezért a tóért. E pár évben ennek be kell bizonyosodnia.

- Úgy gondolom, a horgászturizmusban is vannak még lehetőségek. A csurgói 72 órás harcsafogó versenyre már külföldről is jönnek... Lát e területen fejlődési esélyt?

- A két tározón korlátozottak a lehetőségeink, mert ezek vízügyi létesítmények, amelyek partjára csak úgy magunktól nem építhetünk semmit. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne a két tározón is komfortosabbá tenni a horgászatot és hatékonyabbá tenni az ellenőrzést. Ősrégi és igaz mondás, hogy a legolcsóbb haltelepítés a hatékony halőrzés. Ezen a hatékonyságon jelentősen javítani kell és egészen új stratégiát dolgozunk ki ezen a területen. Más: nem lehet úgy komfortosan horgászni, hogy nem lehet élő, vagy puhább csalit feltűzni a horogra, mert egy percen belül leeszi azt a törpeharcsa. Ez még nem magas szintű szolgáltatás. Szeretnénk rendben tartani a tavainkat, megteremteni a megfelelő  körülményeket.

- A politikusoktól gyakran halljuk, hogy komolyan fejleszteni kívánják a Velencei-tó térségét , de a megye északi területeit is. Ebben tehát partner a HOFESZ.

- Mindenféle pályázati lehetőséget megragadunk azért, hogy ne csak a horgászturizmust, de a vizeink környékén lévő idegenforgalmi célterületeket is kihasználhassuk. Tény, hogy például a kikötők tekintetében még nem ütjük meg az európai mértéket....

- Ha már erről beszélünk... Európai összehasonlításban milyenek a mi vizeink?

- A vizekkel nincs baj, még ha panaszkodik is a horgász. Azzal tisztában kell lenni, hogy a nagy természetes vizeket soha nem lehet olyan intenzívvé tenni, mint a kicsi, telepített magántavakat, ahol egy-egy halfaj arányát drasztikusan meg lehet növelni úgy, ahogyan az a természetben nem fordulhat elő. A Velencei-tó, Pákozd és Fehérvárcsurgó nem ilyen. Aki oda megy horgászni, az nem tud negyven pontyot fogni egy délelőtt három óra alatt. De a nagy természetes vizeknek varázsa van, és ezt tudják, akik kedvelik. Ezzel együtt szeretnénk azt, hogy a vizeinkben harmonikus, jó halállomány alakuljon ki. Ám azt nem ígérjük, hogy több lesz a hal, mint a víz. Ilyet nem szabad ígérni, mert van egy optimális biológiai arány, amit fenn kell tartani.

- Mit tapasztal, segíti a munkáját, hogy személyében egy horgász világbajnok került a szervezet élére?

- Akikkel eddig beszéltem, azt jelezték, örülnek a frissítésnek, a váltásnak. Érzem az igényeket és az elvárásokat a változtatás irányába, de nem szeretnék ajtóstól rontani  a házba. Leltárt készítünk, felmérjük a problémákat, megvizsgáljuk, hol kellene a leggyorsabban változtatni, aztán lépésről lépésre haladunk.

- Következő versenye?

- Most már inkább a fiamat patronálom és segítem. Annyi feladat talált meg az utóbbi időben, hogy ez háttérbe szorította saját versenyhorgászatomat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!