Hírek

2012.04.20. 10:06

Honosítás Móron: erdélyi testvértelepülés polgárai tették le az esküt (galériával frissítve)

Mór - Az erdélyi testvértelepülés, Nyárádszereda harminc polgára tett állampolgársági esküt csütörtökön a kisvárosban. Honosításuk tiszteletére kopjafát állítottak és fát ültettek.

B. Kiss László

Különbuszal érkeztek Mórra a kisváros  erdélyi testvértelepülésének, Nyárádszeredának azok a lakói, akik  csütörtökön, a Szent Erzsébet téri Művelődési Házban Mór polgármestere,  Fenyves Péter jelenlétében  tették le az állampolgári esküt.  Az eskütételt délután újabb ünnepség követte a Lamberg-kastély parkjában, ahol az immáron kettős állampolgárok kopjafát  állítottak, s  két fát  ültettek a honosítás emlékére. A kopjafába a négy őselem jele fölé az alkotó, a nyárádszeredai Bíró János belefaragta a turulmadár - azaz a kerecsensólyom - képét, a szeretet kettős lángnyelvét,  a két székely jelképet, a napot és a holdat, a hétágú magyar csillagot, ami a honfoglaló törzsekre emlékeztet, s  egy feliratot is: "a magyar név megint szép lesz...."   Meghatottan szemlélték a kopjafát a frissen honosított nyárádszeredaiak, akik ünneplőbe öltözve  érkeztek a parkba. Többen kezükben a honosítási dokumentummal. Majd a  Nyárád vizével  megöntözték a két,  előre elültetett fát. A nyírfát, amely ugyancsak Bíró János szavai szerint árnyat ad a fenyőfacsemetének, amíg az meg nem erősödik, és a hársat, ami a rónaságot jelképezi.
S hogy mit éreztek a frissen honosított nyárádszeredaiak?
- Az szavakkal kimondhatatlan - válaszolták többen is a kérdésre. Az anyaország polgárának tudni magukat egyszerre jelent felemelő érzést, és elégtételt azért a  pofonért, amit néhány évvel ezelőtt kaptak nemzettársaiktól a határon túl élő magyarok - tették hozzá. A 23 éves Tóth Barna Botond az ünnepség után lefényképeztette magát a kopjafa előtt. Dupla öröm számára, hogy az esküt az anyaországban tehetette le - mondta. Ma, azaz pénteken további ötven nyárádszeredai teszi le az állampolgári esküt a Maros-völgyi kisváros másik magyarországi testvértelepülésén, Szerencsen - tudtuk  meg az erdélyiek alpolgármesterétől, Tóth Sándortól.    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!