Hírek

2013.09.04. 18:25

Hol vannak a mi cigányaink?

Székesfehérvár - A címbeli kérdés tegnap a Széchenyi út 76. előtt hangzott el, ahol a környék lakóinak, vállalkozóinak panaszát hallgatta meg a sajtó és a rendőrség több képviselője.

Zsigó Ferenc

Másfél éve, 2012. április 13-án is hasonló, mondhatni ugyanilyen problémákról írtunk, ugyancsak lakossági panasz kapcsán. Nyomor, bűn..., már a vajda is tehetetlen című írásunk nem kis visszhangot váltott ki akkor, de - mint tegnap kiderült - a gondok ugyanazok: mindennaposak a besurranások, lopások, nem csak éjjel, de fényes nappal is eltűnik szinte minden, ami mozdítható autóból, udvarról, garázsból...

A Széchenyi utca 76 A és B épületben összesen 25 önkormányzati lakás van, öt üres (elvileg), a húsz lakást ötvenketten lakják (ezek a polgármesteri hivatal múlt heti adatai) , tudtuk meg Mészáros Attilától, a városrész önkormányzati képviselőjétől, aki mint elmondta, régóta ismeri a helyzetet. Bár a lopások esetében mindig ismeretlen tettesek ellen tesznek feljelentést a károsultak, mindenki tudja, hogy a bűnesetek zömét az önkormányzati lakásokban lakó romák követik el.

- Miért nincs itt a helyi képviselő vagy a polgármester? - kérdezte a tegnap 11 órakor kezdődött találkozón Rotter Csaba, az Udvarcsarnok 2007. Kft. ügyvezetője. Neki is, de másnak is lett volna kérdése a be nem tartott ígéretekkel kapcsolatban. Leveleket mutogattak, közelmúltbeli kijelentésekre hivatkoztak a jelenlévők, amik tanúsága szerint 15 éve csak ígérgetés folyik, de nem történik semmi.

- Azt fontolgatjuk, hogy összeírjuk a keletkezett károkat és polgári pert indítunk az önkormányzat ellen - mondta Rotter Csaba.

- A per nem jó gondolat - tette hozzá a később megszólaltatott Egerszegi Zoltán, a HTM AG szerszámgyártó üzemének vezérigazgatója, aki szerint ha a megoldásban érdekeltek összevesznek, azzal csak a nevető harmadiknak kedveznek.

- Meg kell ezt a gócot szüntetni, nem lehet mit kezdeni ezekkel a cigányokkal. Vadházasságban élnek, feltörik a lakásokat, drogoznak - mondta Jónás Károly (Matyó), aki a fehérvári romák vajdájaként mutatkozott be. Elmondta, hogy amíg volt megállapodása a Széphő Zrt.-vel a környék felügyeletére, addig nagyobb volt a fegyelem, de amióta ezt felmondta az önkormányzat, nem hallgatnak rá a romák.

Giacomello Maurizio, a szomszédos cipőfelsőrész készítő kisüzem tulajdonosa is költözik a környékről, mert nem érzi magát biztonságban.

--A cég marad, bár az asszonyok is félnek, de én megyek innen - mondja tört magyarsággal a férfi.

- Meg tudnám mutatni, hogy kik lopkodnak, de nem merem, rettegésben élünk - mondja az egyik környékbeli asszony. - Amit ellopnak, hozzák nekünk eladni, nagyon erőszakosak - teszi hozzá egy másik.

- Ha feljelentés érkezik, a kollégák azonnal kijönnek - tájékoztatta a jelenlévőket Németh-Kész Mónika, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, szavait megerősíti Pál Norbert főtörzszászlós, közrendvédelmi osztályvezető és Sebők Gergely zászlós, a körzeti megbízotti alosztály vezető-helyettese.

- Valami félreértés történhetett - mondta Mészáros Attila, amikor megkérdeztük, miért nem jött ki a helyszínre. - Rövidesen bejelentünk egy százmilliót meghaladó programot a helyzet megoldására - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!