Hírek

2014.01.05. 20:30

Hogyan lehetsz vállalkozóvá?

„Vedd a saját kezedbe a sorsodat!” ez volt a mottója a SZITI Szociális Egyesület december elején rendezett programjának.

Sebestyén Lilla

Öngondoskodás, felelősségvállalás, saját vállalkozás, munkahelyteremtés – sajnos mind-mind olyan kifejezések, amelyek nagyon kevés fiatal fejében merülnek fel mint lehetőség.

– Volt egy felmérés, ami szerint a diákoknak csak a négy százalékát foglalkoztatja, hogy saját maga vállalkozzon és ne mint alkalmazott keresse a kenyerét – magyarázza Handa Edina, ifjúságsegítő és a Kaptár Ifjúsági és Prevenciós Iroda munkatársa, majd még hozzáteszi: – Ezért is éreztük szükségét egy olyan programnak, ami felhívja a diákok figyelmét erre a lehetőségre és egy kicsit segít nekik az elindulásban.

A „Vedd a saját kezedbe a sorsodat” elnevezésű programon a fiatalok interaktív módon tudakozódhattak egy jó vállalkozás alapjairól, és olyan képességeiket is fejleszthették, amelyek elengedhetetlenek, ha valaki a saját céget szeretne alapítani és azt eredményesen vezetni.

A fiatalok interaktív módon, játékos formában kérdezhették a szakértőket arról, hogy érdemes nekiindulni a vállalkozásnak (Fotó: Tósoki Attila)

A foglalkozásnak több állomása is volt, az egyik helyen társasozni kellett, és minden mező egy vállalkozással kapcsolatos kérdést rejtett, ha az illető jól tudta a választ újra dobhatott, ha pedig rosszul a társa következett. Egy másik asztalnál egyetlen szó köré kellett egy teljes étterem arculatát megálmodni, megint máshol pedig újságokból kivágott képekből saját reklámokat alkotni kezdő vállalkozásunkhoz. A feladatok közötti szünetekben, lazításként egy mini ping-pong asztal szolgált a résztvevőknek.

Ezentúl a programon két szakember Tóth Judit Réka mediátor és ügyvéd, illetve Veres Richárd életvezetési és üzleti tanácsadó is a diákok segítségére volt. Tőlük kérdeztük meg mi is, mik egy jó vállalkozó ismérvei?

– A fő az, hogy kreatívak legyünk, megújulni képesek, hogy ne viseljünk szemellenzőt, hanem minden lehetőséget vizsgáljunk meg több oldalról, illetve elengedhetetlen, hogy ismerjük önmagunkat, saját képességeinket és korlátainkat. Ezek mellett nem árt, ha valamilyen szinten értünk a pályázatíráshoz és a közgazdasághoz, de ezek tanulható dolgok – mondják el a szakemberek, majd még egy jó tanáccsal búcsúznak:– De bármibe is vágunk bele, talán az a legfontosabb, hogy ne kapkodjunk!

A program végén még egy zenekar, a Fall in december is meglátogatta a vállalkozni kívánó csapatot és egy koncerttel kedveskedtek a megjelenteknek a Fehérvári Civil Központban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!