Hírek

2017.04.28. 12:06

Hogy jutottak idáig? A testület azt ígéri, kivezetik a falut a nehéz helyzetből

Iváncsa – Fenti kérdés többször elhangzott a falu csütörtök esti közmeghallgatásán. A fő téma a polgármester lemondása és a pénzügyi helyzet volt.

Bokros Judit

Amint azt megírtuk: Iváncsán április 1-jei hatállyal lemondott a 2014-ben megválasztott polgármester. Tatár Szilvia lapunkkal azt közölte, hogy döntéséhez az önkormányzati munka során folyamatosan tapasztalt megosztottság, ellentétek és konfliktusok vezettek.

A településen kiírták az időközi polgármester-választás időpontját, ez június 25-e. Addig az alpolgármester, Molnár Tibor helyettesíti a polgármestert.

A közmeghallgatásra megtelt a polgármesteri hivatal terme, látszott, hogy a lakók szeretnének tisztába kerülni a helyzettel. Molnár Tibor először röviden összefoglalta, mi vezetett Tatár Szilvia lemondásáig. (A volt polgármester nem volt jelen.) Elmondása szerint a testület számára idén februárban, a 2017-es költségvetés elfogadásakor derült ki, hogy hiányosak voltak az adatok. Ekkor ingott meg először a bizalmuk a volt elöljáróban. Február 23-ra rendkívüli ülést hívtak össze, amelynek témája a falu valós pénzügyi helyzete volt. Itt kiderültek a hiányosságok (például az, hogy nem lehetett minden költséget átlátni), s az: egyes rendezvényeket a remélt pályázati forrás helyett önkormányzati költségből kellett finanszírozni. A testület ezután március elején úgy döntött: lemondásra szólítja föl a polgármestert, és kiadták rendkívüli szabadságát. Tatár Szilvia ezután mondott le.

A közmeghallgatást nagy érdeklődés kísérte. Szemben, középen balról a harmadik az alpolgármester, Molnár Tibor

A közmeghallgatáson sokan kértek és kaptak szót. Volt, aki az egész testület felelősségét firtatta, és megkérdezte: miért nem mond le mindenki? Többen nem értették, hogyan lehet az, hogy a  grémium nem volt tisztában a valós pénzügyi helyzettel? Elhangzott az is: hogy jutottak idáig két év alatt? Ha a volt polgármester követett el szabálytalanságot, felelősségre vonják-e? Tatár Szilvia miért nincs jelen?

A képviselők válaszaikban arra hivatkoztak, hogy a valós pénzügyi helyzettel ők is csupán pár hónapja szembesültek, bár korábban is jeleztek gondokat. Sáfár Gabriella jegyző kifejtette: október óta látja el feladatát jegyzőként, és a gazdálkodással kapcsolatban emelt kifogásokat.

Molnár Tibor pedig hangsúlyozta: nem mondtak le, mert szeretnék a falut kivezetni a nehéz helyzetből. Tatár Szilvia felelősségét nem vizsgálják, mivel szándékosság nem bizonyítható. Viszont, ha a kialakult helyzettől független államkincstári ellenőrzés szabálytalanságot tár fel, akkor felmerülhet a felelősség vizsgálata.

Sokan a múlt helyett inkább arra voltak kíváncsiak, mit tervez a testület? Molnár Tibor a pénzügyi helyzetet vázolva elmondta: jelenleg 8 millió forintos mínuszban vannak, ezért az idei költségvetés feszített. Bizonyos kiadásokat csökkentettek, szerződéseket vizsgálnak felül.

Azt az alpolgármester már lapunknak mondta el: fizetési gondjaik nincsenek egyelőre, ám fontos lenne, hogy a tervezett bevételek, pályázati források megérkezzenek. Pénteken pedig kiderült: Iváncsa elnyert egy uniós projektet csapadékvíz-elvezetésre, a 100 százalékban finanszírozott beruházásra 33 millió forint állhat rendelkezésre.

Jó hír is van tehát.

A volt polgármester lejáratásnak érzi

Tatár Szilvia lapunk kérdésére elmondta: egyéb elfoglaltságai miatt nem volt jelen a közmeghallgatáson. Nem érzi felelősnek magát a kialakult helyzetért, hiszen a költségvetést mindenki megismerhette. A gazdálkodás elfogadott számok alapján, szabályszerűen történt, két bizottság is megszavazta azt. Úgy érzi, december óta lejárató kampányt folytattak ellen, s mivel nem akart szélmalomharcot folytatni, lemondott. A mínusz 8 millió forintot nem tartja jogosnak, ezt az összeget állítása szerint kérésére nem nevezték meg konkrétan a testület tagjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!