Hírek

2012.10.10. 17:00

Hivatalok összevonása: nincs ok az önállóság megszüntetésére - véli Mátyásdomb polgármestere

Mátyásdomb - A kétezernél kisebb lélekszámú települések hivatalainak összevonása azokat a kistelepüléseket sújtja, akik eddig felelősen gazdálkodtak - állítja Tilhof István polgármester.

Fejér Megyei Hírlap

A megye 107 településéből 51-nek kisebb a lakosságszáma kétezer főnél. Januártól e  településeken megszűnik az önálló polgármesteri hivatal, az érintett településeknek társulást kell létrehozniuk a feladatok ellátására. Ez ellen emel szót  Tilhof István mátyásdombi polgármester, aki egyben a Magyar Önkormányzatok Szövetéségének felügyelőbizottsági tagja is:
- Ott, ahol nem hozzák létre a társulást 2013 január 1-jéig, a kormányhivatal dönti el, az adott település melyik másikhoz fog tartozni. Mátyásdomb jelenleg Lepsénnyel és Kislánggal egyeztet a társulás létrehozásáról, ám a mátyásdombiaknak nem nagyon tetszik az önállóság csorbítása - mondja a 800 lelkes falu vezetője. A legfőbb probléma, hogy az ügyeket nem lehet majd helyben intézni, sok a halmozottan hátrányos helyzetű gyermek, illetve a munkanélküli felnőtt, akiknek amúgy sincs pénzük több tíz kilométert utazgatni.



- Ezek a döntések pont azokat a kistelepüléseket sújtják, amelyek az elmúlt években felelősen gazdálkodtak. Mátyásdombnak se hitele, se hiánya nincs, így még inkább kényszerpályára téve nekünk kell megkeresni, hol fogadnak minket. Az elmúlt évtizedben valamennyi intézményünket felújítottuk, megújult a faluközpont  - sorolja a polgármester, aki nem tudja sem elképzelni, sem elfogadni, hogy a hivatalok összevonásának következményeként januártól mondjuk egyetlen ügyintéző marad a helyi hivatalban.
- Mivel a kormány a kétezer fő alatti települések iskoláinak működtetését átveszi, a testület úgy döntött, a fenntartást is átadja, bár az iskola felújítását mi fizettük, soha nem késtünk a pedagógusok bérével. Ez is azt bizonyítja: nincs ok arra, hogy a mátyásdombi önállóság megszűnjön-  fogalmazott Tilhof István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!