Hírek

2014.11.28. 17:55

A fehérvári múzeumé az ásatás joga a megyében

Székesfehérvár, Dunaújváros - A fehérvári múzeum megyei, a dunaújvárosi területi jogosítványokat kapott.

Tribolt Lajos

A megyei múzeumok igazgatósága két éve megszűnt. Maga a fehérvári múzeum Szent István király Múzeum néven a városi önkormányzat intézménye lett. A többi településen található múzeum különböző időszakban került a helyi önkormányzatok fel-
ügyelete alá.

Teljesen azonban nem engedte el a kezüket a szakma, mert Demeter Zsófia, a Szent István király Múzeum igazgatója elmondta, ők megyei hatáskörű városi múzeumnak számítanak az új jogszabályok szerint, s nekik szakfelügyeleti joguk, módszertani kötelezettségük van a többi megyei gyűjtemény iránt. Évente végig látogatják őket, s biztosítják a heti szak-
tanácsadás lehetőségét.

A cecei Csók István Múzeum épülete most lett felújítva, még a gyűjtemény visszaszállítása, elrendezése van hátra. Sukorón, a néprajzi ház épületét újították fel, a Vörösmarty Múzeumban Kápolnásnyéken a kiállítást. A fülei Sárréti Tájház anyagát a télre hozzák be, rendberakni.

Dunaújvárosban, a római kori település nevét viselő Intercisa Múzeum területi múzeum besorolást kapott. Farkas Lajos igazgató elmondta, hogy nagyon korrekt kapcsolatuk van a fehérvári múzeummal. A megyeszékhelyi múzeum köt szerződéseket ásatásokra, beruházási meg-
figyelésekre, és a járás területén a munkák jó részét átadja nekik. Náluk 15 fő dolgozik, fele szakmai végzettségű, így tudják vállalni a munkákat.

Farkas Lajos arról is beszélt, hogy a várostörténeti állandó kiállításuk 1978-ban készült, jó lenne megújítani, kiegészíteni. Ám 200 300 millió forintba kerülne, erre ma nincs fedezet. Legfeljebb egy rövid kiegészítésre lenne lehetőség.

Az igazgató egyébként arra törekszik, hogy minél szélesebb korosztályt csábítson be a múzeumba, a különböző rendezvényekkel. Most Titó királyi ajándékait bemutató kiállítást szeretne Dunaújvárosba hozni a belgrádi jugoszláv (így hívják ma is) történeti múzeumból, egyedüliként hazánkban.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!