Hírek

2013.09.10. 12:23

Hende Csaba honvédelmi miniszter Székesfehérváron

A Nemzeti Telepíthető Híradó- és Informatikai Század (az angol megfelelő rövidítve: DCM) olyan katonai egység, amely képes biztosítani a zavartalan kommunikációt és az információk áramlását műveleti területen.

Tihanyi Tamás

Ez egy, a szövetségnek felajánlott viszonylag új képesség a Magyar Honvédségben, amely a 3. NATO Híradózászlóalj alárendeltségében dolgozik.


A század állományát 56 magyar katona alkotja, ők elsősorban híradó és informatikai szakemberek. A magyar DCM a honvédség elit híradó alakulata, amit missziós tapasztalattal, legalább középfokú nyelvvizsgával és magas szakmai tudással rendelkező katonák alkotnak. A zászlóaljban a magyar mellett van még egy-egy lengyel, cseh, szlovák, litván és török DCM század is, a parancsnokság a lengyelországi Bydgoszban van. Idén februárban befejeződött az épület felújítása a székesfehérvári Nagysándor József laktanyában, azaz elkészült a telephely. (A mintegy 600 millió forintos költséget a NATO állta.)

A század nemrégiben átvette a NATO-tól további üzemeltetésre az úgynevezett LINC-E-t, egy híradó-informatikai komplexumot. Ez könnyen és gyorsan szállítható, majd telepíthető a műveleti területeken, ahol biztosítja a NATO-parancsnokság részére a távközlési és informatikai szolgáltatásokat. Hende Csaba honvédelmi miniszter kedden Székesfehérváron elmondta: a komplexum békeidőben, katasztrófahelyzetben is jó szolgálatot tehet hazánk számára, de a magasan képzett magyar híradós katonák már vállaltak feladatokat Afganisztánban és a Balkánon is. 

Hende Csaba Fehérváron jelentette be, hogy magyar vegyifegyver-szakértők mehetnek Szíriába. Részletek itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!