Hírek

2016.02.02. 11:37

Helyreállítják Haraszty István ötletes, szellemes mobilszobrát

Székesfehérvár – Amikor 2014 októberében daruval szállították el a Bartók térről Haraszty István Téráztató című szobrát, azaz a torzót, ami megmaradt belőle, még nem tudtuk, hol, hogyan és miből állítják majd helyre.

Gábor Gina

Arról már korábban értesültünk, hogy a városnak szándékában áll a szobrot rekonstruálni, de hogy erre mikor kerülhet sor, akkor még bizonytalannak tűnt. Ezért aztán akadt, aki megkönnyezte a szobor 2014-es eltávolítását... Ám tavaly, december 18-án a fehérvári közgyűlés arról határozott, hogy biztosítja a szobor helyreállításának és áthelyezésének költségeit. Erre egyfelől a Városgondnokság keretéből 22 millió forint erejéig nyílik lehetőség, illetve további, mintegy 19 millió 950 ezer forintot költenek rá, a Csónakázó-tó rehabilitációjára kapott állami támogatásból. Haraszty István szobrát ugyanis – amit hajdanán Deák Dénes műgyűjtő adományozott a városnak –, a tónál helyezik el.

Zákányi Péter a szobrot bemutató tárlaton, a megmaradt elemekkel

Érdekesség: a szobor sorsával nem csupán azok foglalkoznak, akik 1993-ban ott voltak az avatáson, és együtt örültek a sokáig tűrt vagy tiltott kategóriába tartozó Haraszty István rehabilitációjának. A szellemes, játékos, ötletes mobilmű sorsát két rokonszenves, fehérvári fiatalember is a szívén viseli. Egyikük Zákányi Péter egyetemi hallgató, aki művészettörténésznek készül, és mindössze egy esztendős volt a Haraszty-kút avatásakor. Középiskolás kora óta kutatja a szobor históriáját. Ő volt a kurátora annak kamaratárlatnak, amely a városi képtárban nyílt meg 2013-ban a szoborról, az avatás 20. évfordulójára. A kiállítás felidézte a mű keletkezését, a szobor felállításának körülményeit és bemutatta azokat az elemeket, amik még megmaradtak. A Haraszty-szobrot ugyanis valósággal szétlopták az elmúlt években. A másik fiatalember Gyulai András, aki most végez az egyetemen, mechatronikai mérnök lesz. Ő három éves volt a Haraszty-kút átadásakor. Azt mesélte, számára is kedves ez a derűt sugárzó mobil. Mérnökként és fehérváriként is szép és izgalmas kihívásnak érezte a feladatot, hogy megvizsgálja, miként lehet újraalkotni a művet. A munkában főleg fotókra, filmekre hagyatkozhatott, de az is segítette, amikor leszerelték a szobrot. Ezután tudta csak közelebbről tanulmányozni a konstrukciót. A mérések és a dokumentumok alapján készítette azt a 3D-s modellt, amely a kiviteli tervek alapja lehet. Gyulai András hangsúlyozta: akad azért a vizet köpő, világító szobron egy-két olyan részlet, amelynek megoldásán még gondolkozni kell, és akár menet közben is változhat egy-egy momentum. Annyi bizonyos, hogy a városgondnokság szakembereiből már összeállt az a csapat, amely a két fiatalemberrel együtt mindent megtesz a rekonstrukció sikeréért. Újra le kell gyártatni az ellopott vörösréz elemeket, a szobor eredeti váza is komolyan korrodálódott, azt saválló acélból kell elkészíteni.

2014 októberében szerelték le a torzót a Bartók téren Fotó: FMH-archív

A munka a tervek szerint tavasszal már elkezdődhet, és talán a nyár végére be is fejeződik. Zákányi Pétert arról is faggattam, mi a véleménye a szobor új helyéről:

– Én igyekszem a kutatásaimra támaszkodva, illő távolságból megítélni a helyszínt – válaszolta. – Deák Dénes, az adományozó szándéka az volt, hogy a szobor legyen kedves találkahely, másfelől pedig álljon a Deák-gyűjtemény közelében. Nos, ez utóbbi nem teljesül, hiszen a Csónakázó-tó távolabb esik a képtártól. De a gyűjtő másik elvárásának megfelel a hely. Ráadásul a tavon újra lehet majd csónakázni, A sziget, amin a szobor áll majd, egy hídon át közelíthető meg. Ugyanakkor a mű látványosság lehet a tó felől, a csónakázók számára is. Én fontosnak tartottam, hogy a szobor eltűnt elemeit az eredeti anyagokból készítsék el. Ám éppen ezért a szobor megfelelő védelme is fontos. Nos, úgy tudom, erről is gondoskodnak majd a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!