Hírek

2015.03.05. 09:10

Harminc esztendő lapjai

Harmincéves születésnapjukat üzemi gyűlésen köszöntötték; a családi vállalkozás az évek során magyar nagyvállalatot épített. Számba vettük a múlt eseményeit, elidőztünk a jelen történéseinél, felvillantottuk a jövő elképzeléseit. (x)

V. Varga József

A Simon Műanyag-feldolgozó a régió egyik legjelentősebb műanyagalkatrész-gyártójává vált, elsősorban az autóipari elektromos csatlakozók és a hangrendszerek piacán, de más területeknek is meghatározó beszállítója.

Simon István lányával és fiával, Simon Zulejkával és Simon Péterrel a jubileumi ünnepségen Fotó: V. Varga József, Szentes Ákos

A vállalkozó kezdeti lépéseit 1987-ben a szülői ház garázsában tette meg kisiparosként. A fémtömegcikkgyártás kibővült a hőre lágyuló műanyag termékek gyártásával, a szerszámok elkészítésével. A látványos fejlődés 1996-ban kezdődött, ekkor épült meg Szabadbattyánban első csarnokuk. A folyamatos fejlődés, bővülés további fejlesztéseket generált, melyeket Kőszárhegyen valósítottak meg. Mára három üzemben, közel 10 ezer négyzetméteren folyik náluk gyártás és 4300 négyzetméteren raktározás.

A cég fő profilja a műszaki műanyagok fröccsöntése, gyártócsarnokaikat mintegy 30 millió alkatrész hagyja el havonta, melyek túlnyomó többsége autóipari felhasználásra kerül. Összesen közel 500 főnek biztosítanak munkát és a családoknak megélhetést; árbevételük 2014-ben elérte a 6,4 milliárd forintot.

Olyan magyar nagyvállalatot építettek, amely elébe megy a vevők igényeinek mondta el Simon István tulajdonos. A 90 műanyag fröccsöntő gépük mérettartománya rendkívül széles: 25 tonnától 350 tonna záróerőig terjed. Ezek a 3-5 év átlagéletkorú berendezések a legmodernebb számítógép-vezérlésű eszközök. A cég a hagyományos technológián túl likvid szilikon és kétkomponensű fröccsöntéssel, valamint vertikális technológiával is gyárt. A következetes fejlesztés célja, hogy a régió egyik legjelentősebb, 100 géppel és a legmodernebb technológiával rendelkező gyártójává váljanak. Jövőjük szempontjából fontos feladatuk, hogy a szakmunkás- és mérnökképzésből is aktívan kivegyék a részüket.

A gyakornoki program a múlt év szeptemberében kezdődött, jelenleg 5 fiatal pályakezdőt foglalkoztatnak. Bekapcsolódtak a szakmunkásképzésbe (szerszámkészítő és gépi forgácsoló), a gyakorlati órákat 8 szakközépiskolás, illetve szakképzős diák tölti náluk. Részt vesznek immár a duális képzésben is. Tanműhelyt alakítottak ki, tanulmányi szerződéseket kötnek. Magukénak vallják a kormányzati elvet: újra fel kell lendíteni a szakmunkás- és mérnökképzést, olyan szakmákat kell támogatni, amelyekre a gazdaságnak, az országnak szüksége van.

Együttműködési megállapodást kötöttek a székesfehérvári Váci Mihály Szakképző Iskolával és a Széchenyi István Műszaki Szakközépiskolával, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karával és a Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Karával. Sőt, a fiatalabb generáció pályaorientációját is segítik: a környékbeli általános iskolákkal évek óta jó kapcsolatot alakítottak ki, végzős diákjaikat gyárlátogatásra várják.

Simon István elmondta: a cégvezetési feladatokat a múlt év decemberétől fia és lánya látja el. Simon Péter tulajdonos gyárigazgatói és ügyvezetői feladatokat lát el, míg Simon Zulejka tulajdonos a cégvezetői, pénzügyi és munkaügyi területeket irányítja. Amint kifejtették: új stratégiát dolgoznak ki, nagy erővel dolgoznak az új üzleti lehetőségek megteremtésén és a termékprofil bővítésén.

Az ünnepi üzemi gyűlésen elismerésben részesült Pajor László 25 éves munkájáért, tizenketten 10 éves, jubileumi ajándékot vehettek át. Öten kaptak elismerést a cég 30 éves tevékenységéhez való aktív hozzájárulásukért. Simon Istvánnak is jutott elismerés, a Kőszárhegyért díjat Borján Péter polgármester adta át a falu és a képviselő-testület nevében, az elmúlt időszakban a településért végzett munkájáért.

Gyermekeitől emlékplakettet kapott az alapító, mellyel egyrészt édesapjukat, másrészt a 30 éves vállalkozást is köszöntötték. A céget ezentúl nagy részben már nekik kell vinni.

A család és a vállalkozás az ünnepségen vehette át a Simon-cég minőségirányítási rendszerének elismeréseképpen a német TÜV SÜD tanúsító cég által kiállított oklevelet, az ISO/TS 16949-es tanúsítványt.

A 80 esztendős Horváth István szerszámkészítőt is köszöntötték Fotó: V. Varga József, Szentes Ákos

Új, korszerű kutatás-fejlesztési központ épül

További 15 ezer négyzetméteres gyártócsarnokot terveznek (látványterv) 

A kapacitásnövelést követően a kutatás-fejlesztésé a jövő, a hatékony irányítási és munkamódszereké, a minél nagyobb hozzáadott értékű termékek gyártásáé, melyhez kvalifikált szakemberekre van szükség hangsúlyozta Simon István.

Jelentős a cég mérnöki létszámigénye, a tervezett központban 5-10 kutató-fejlesztő mérnök dolgozik majd, s mellettük a szakmunkások előtt is nagy lehetőségek állnak. Feladatuk a vevőikkel közösen olyan termékek fejlesztése, amelyeket a tervezéstől a kivitelezésen keresztül a sorozatgyártásig a vállalat valósít meg. Mindez párosulva a hagyományos szerszámtervezéssel, illetve új szerszámok gyártásával. Ehhez most építenek egy új, 1500 négyzetméteres kutatás-fejlesztési központot.

A következő új projektben is a jövőépítés motiválja a vállalatot. Amint Simon Pétertől és Simon Zulejkától megtudtuk: a tervezett további 15 ezer négyzetméteres gyártó- és szerelőkapacitással már olyan gyártóbázissal rendelkeznek majd, amely alapvetően hozzájárulhat a következő harminc év sikeres teljesítéséhez.

Mérföldkövek az úton

1985. Simon István szerkezeti lakatos kisipari engedélyét a Székesfehérvár, Palotai út 50. szám alatti műhelyre váltotta ki, ma benzinkút van a helyén.
1987. Áthelyezte telephelyét a szülői ház garázsába, a Szabadbattyán, Széchenyi utca 19. szám alá.
1988. Megvásárolták az első fröccsöntő gépet, amin a Garzon Bútornak gyártottak alkatrészeket.
2000. Megépítették az első gyártócsarnokukat. Itt az országban egyedülállóan, kétkomponensű szilikon alkatrészeket gyártottak. A General Electric hivatalos magyar beszállítói lettek, a GE jelenleg is az egyik fontos vevőjük.  2001. Újabb számítógép-vezérlésű fröccsöntőgépeket vásároltak, és megszerezték az ISO tanúsítványt, amelyek lehetővé tették, hogy új multi és hazai cégeknek legyenek a beszállítói.
2004. A Régió Legjobbja Díjat – a legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozás kategóriában – a Parlamentben vették át a kancelláriaminisztertől. 
2004. Főbb vevőik: Harman Becker, hangszóró alkatrészek; Tyco Electronics, autóipari csatlakozó alkatrészek; General Electric, kismegszakító alkatrészek. 
2008. Kőszárhegy, kiválasztották az új telephelyet. Kőszárhegy1, felújították a régi csarnokot, és fröccsöntő gépeket telepítettek. Kőszárhegy2, új, 1500 négyzetméteres magas-raktárt építettek.
2010. Új, közel 4500 négyzetméteres gyártócsarnokot, komplex gyártóüzemet építettek, melybe a legmodernebb fröccsöntő- és szerszámgépeket telepítették. 
2014. Négyezer négyzetméteres szerelő-üzemet és magas-raktárt építettek, melyet március elején Orbán Viktor miniszterelnök adott át.
2014. Év vége: sikeres ISO/TS 16949 audit.
2015. február 25.: Harmincéves a Simon-cég!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!