10°

Harmadára csökkentek a közterületi bűncselekmények Fejér megyében

Székesfehérvár – Az évértékelők időszakát éljük, aminek jegyében Varga Péter rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, megyei rendőrfőkapitány idén is értékelte a rendőrség elmúlt évi munkáját Fejér megyében.

A megyei kormányhivatal épületében délelőtt tartott évértékelő – melyen  polgármesterek, hivatali és társszervi vezetők vettek részt – ezúttal is a nyilvánosság kizárásával zajlott. Az ott elhangzottakról Varga Péter délután tájékoztatta – egy interjú keretében – szerkesztőségünket.

Elsőként arra voltunk kíváncsiak, hogy a szakmai vezetés, azaz Papp Károly országos főkapitány hogyan minősítette a Fejér megyei rendőri munkát.

– Összességében kiválóra – fogalmazott Varga Péter, ami előrelépés az egy évvel ezelőtti „jóhoz” képest. Ezzel az értékeléssel szinkronban van a társadalmi megítélés is, ami az évente elvégzett önkormányzati felmérés alapján az 1-től 5-ig terjedő skálán megyénkre vonatkozóan 4,22-es értéket mutat, ami jóval magasabb a korábbi évek társadalmi „osztályzatánál”.

Beszélgetésünk során néhány kényes, de aktualitása miatt fontos kérdést is feltettünk a megyei főkapitánynak.

Kérésünkre a főkapitány röviden összefoglalta a délelőtti zártkörű szakmai rendezvényen elhangzottakat. Mint mondta, a regisztrált bűncselekmények száma jelentősen, 27,2 százalékkal (14321-ről 10421-re) csökkent tavaly , a megelőző évihez képest. A leglátványosabb csökkenés a közfelháborodást leginkább kiváltó rablások számát illetően tapasztalható. Tavaly mindössze 43 rablás történt, ez a szám 2010-ben 148 volt.

Varga Péter kiemelte, hogy a megyében történt emberölések mindegyikében sikerült beazonosítani és elfogni az elkövetőt. A kiemelt bűncselekményekről szólva a főkapitány említette azt az 1998-as esetet, aminek során egy halott csecsemőt találtak a közterületi kukában, s amely esetben a bejelentéshez képest pontosan 17 év eltelte után, tavaly vonták eljárás alá az anyát. Ugyancsak kiemeltnek számít, hogy lelepleztek tavaly egy betörőbandát és egy autólopásokra szakosodott társaságot is. Varga Péter felidézte a tavaly szeptemberi bicskei történéseket is, amikor négy napon át tartó feszült helyzetben – jelentős médiajelenlét közepette – dicséretre méltóan állták a sarat kollégái, és szakmai szempontból is kifogástalanul kezelték a fokozott migránsáradatot. A menekültválságot kísérő embercsempészek ügyében 22 ügyben 95 százalékos eredményességgel dolgoztak a Fejér megyei rendőrők.

„Nem keletkezett közbiztonsági deficit azokban a hetekben” – válaszolt a főkapitány arra a kérdésre, hogy nem hiányzott-e az a mintegy 150 rendőr, akit a déli határra vezényeltek a menekültválság kezelésére.

– Sok segítséget kaptunk tavaly is folyamatosan a polgárőr szervezetektől és az önkormányzatoktól, köszönetemet, amit hangsúlyosan fogalmaztam meg a délelőtti szakmai rendezvényen, ezt itt is szeretném megerősíteni – mondta Varga Péter.

A szakmai elismerés év közben sem maradt el, mintegy háromszáz esetben jutalmazta a főkapitány az elismerésre méltó kollégákat, nem egy esetben azokkal a civilekkel együtt, akik segítették a rendőrök munkáját.

– Büszke vagyok arra is, hogy a szakmai munka mellett sportban is kiválóan teljesített az állomány – fogalmazott a megye első rendőre, felelevenítve, hogy a rendőri pontszerző bajnokságban országos elsők lettek. – Valamennyi kollégámnak és családtagjaiknak köszönettel tartozom, nélkülük nem lett volna ilyen eredményes a tavalyi év – mondta Varga Péter.

Bár nem a tavalyi év történéseihez tartozik, de a főkapitány válaszolt a múlt hétvégi fehérvári belvárosi, sokakat megriasztó, felháborító szélsőjobbos rendezvénnyel kapcsolatos kérdésre is. Elmondta, hogy kollégái mindig a hatályos törvények szerint járnak el, s hogy a szombati történések nyomán két büntetőeljárás is indult. Varga Péter hozzátette, a rendőr soha nem politizál, viszont betartja és batartatja a törvényeket.


Legolvasottabb

1
Párizstól Fehérvárig futottak – Hatalmas tömeg fogadta a hazatérő telekiseket
2
Három autó ütközött össze Söréd és Magyaralmás között
3
Árokba borult egy autó a 63-ason
4
Halálos vonatgázolás Gárdonyban (frissítve!)
5
Fának hajtott egy személyautó Pákozd és Sukoró között
házilag a legjobb
Igazi kényeztetés a rossz időben
díjeső / 23 perce
Bécsben és Waterlooban is nyert az 1945
Török Ferenc filmjét számos elismerés után két újabb nemzetközi fesztiválon díjazták.
Gyász
/"Küzdöttél, de már nem lehet, a csönd ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelejtenek, örökké él, akit nagyon szerettek."/ Mély fájdalommal tudatjuk, hogy *KÁLMÁN JÓZSEFNÉ * *született Horváth Erzsébet* fáradhatatlannak tűnő, drága jó szíve, életének 88. évében örökre megpihent. Temetése 2017. október 26-án, csütörtökön 14 órakor lesz a Béla úti temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban együttérzéssel osztoznak. A gyászoló család
/"Annyira akartam élni, betegséget legyőzni, búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, így búcsú nélkül, szívetekben tovább élhetek."/ Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *TÓTH SÁNDORNÉ* *gyúrói lakos* életének 79. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2017. október 25-én 16 órakor a gyúrói evangélikus temetőben lesz. Gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy édesanyánk, *özv. BALOGH JÓZSEFNÉ szül. Jankovics Lídia* szíve, türelemmel viselt hosszú betegség után, életének 84. évében megpihent. Temetése 2017. október 25-én, szerdán 16 órakor lesz az abai református temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik a temetésen részt vesznek és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *SZABÓ TIBOR* *ny. mk. alez.* 67 éves korában elhunyt. Temetése - katonai tiszteletadás mellett - 2017. október 25-én 13.30-kor a székesfehérvári Béla úti temetőben lesz. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
karmolt és harapott / 45 perce
Az utcán támadt két emberre egy medve
M1-es autópálya / 52 perce
Szalagkorlátnak ütközött egy kisteherautó!
Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Szántóné Balázs Edit / 56 perce
Lehetett-e zsidó Árpád fejedelem?
Gábor Gina
Bőr-, haj- és arcápolás / 56 perce
Szépüljön természetesen!
hajnali edzés / 1 órája
Hosszú Katinka az ünnepnapon sem pihen
program módosulás / 1 órája
Elmarad a fiatalok utcaszínházi előadása
ÖKK Székesfehérvár