Hírek

2017.04.19. 20:20

Harc játékszabályok szerint - Honfoglaló magyarok, avarok és vikingek hagyományőrző csapata

Székesfehérvár -A Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület szombaton először szervez önálló rendezvényt.

Majer Tamás

A Borostyánkő csapata baráti társaságból alakult. Tagjaik között van régész, történész, néprajzkutató, fegyverkovács, katona, informatikus, sőt a szüleik révén több gyerek is autentikus viseletbe öltözik bemutatóikon. Géza fejedelem és István korának Kárpát-medencében élő népeit testesítik meg: honfoglaló magyarokat, avarokat, varég-ruszokat, szlávokat, sztyeppei népeket.

Haraszti Zsigmond, a Szent István Király múzeum néprajzkutatója, múzeumpedagógusa viking harcos is. Mint mondta, belsőből jövő késztetés számára ez a tevékenység.

- Nem tudom elképzelni, hogy ne foglalkozzak ezzel. Jobban érzem magam a viking viseletben, mint farmerban. Kényelmesebb, megszokottabb - fogalmazta meg.

Balról Tóth György Szilveszter, Bernáth Gábor és Haraszti Zsigmond megfáradva a harci játékok után, egy tábori életkép szereplőiként  Fotó: a szerző

A harci bemutatóikon nem megkoreografált küzdelmet mutatnak be, náluk nincsenek filmes piruettek, sokkal inkább fizikai a küzdelmük, amelyek valós találatig tartanak. Széles fegyvertárral rendelkeznek: szablya, egyenes kard, balták, fokos, lándzsa, kelevéz, pajzs, kések.

- Egy nagyobb - fesztiválokon akár több száz fős - csatában, amikor egymásnak megy két pajzsfal, igazán fölmegy az adrenalin. Ha az ember felé egy két méter magas orosz egy három méteres baltát lenget, sok minden lepereg lelki szemei előtt - vallott
a harcok izgalmáról.

A tagok viseleteiket saját kézzel szőtt ruhaanyagokból varrják.

- Az egyesület összes lány tagja nagyon ügyes a textilmunkákban. A szövést, fonást, varrást, nemezelést, nalbindinget, vagyis a tűvarrást és
a ruhafestést is művelik
- mondta Zsigmond. Próbálunk ételeket is rekonstruálni. Ragut, sült húsokat, szószokat ettek a korszakunkban. Archeobotanikai vizsgálatok alapján sok növényről tudjuk, hogy őshonos-e. Vöröshagymát nem szerencsés használni egy István-kori ételhez, mert
a póréhagymához közelebb álló fajtákat kultiválták jobban.

Az egyesületnek keddenként van edzése a Felsővárosi Közösségi Házban, ez a tapasztalatcsere, a harcok gyakorlásának ideje is. Jó szívvel várnak mindenkit, akik beállnának közéjük.

Középkori családi nap a Felsővárosban

Április 22-én, szombaton, 14 és 18 óra között a Felsővárosi Közösségi Házban szerveznek középkori családi napot. Az ingyenes rendezvényre érkezők Géza fejedelem udvarába képzelhetik magukat. Amíg a szülők a rettenetes fegyvereket, a tábori életképet, a harci bemutatókat szemlélik, vagy kipróbálják valamelyik középkori játékot, a gyerekek Baboth Dóra néprajzkutató meséit fülelhetik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!