Hírek

2009.05.07. 02:28

Hamis riasztások - életekbe kerülhetnek

Székesfehérvár - A farkast kiáltó fiú történetét sokan ismerjük, de úgy tűnik, nem mindenki. A tűzoltóknál, mentőknél, rendőröknél ugyanis rendszeresek a téves riasztások.

Németh Tamás

Szeretünk telefonálni, hiszen összeköt minket ismerőseinkkel, rokonainkkal, anélkül, hogy a szobából kimozdulnánk. Sokan annyira szeretik készüléküket, hogy szórakozásra is használják. Jó buli az ingyenes számokat hívogatni és a vonal másik végén ülő személy számára építő trágárságokat és testhangokat hallatni. A Székesfehérvári Tűzoltóság híradó szobájában ez napi jelenség. Ott tartózkodásunk alatt is volt telefonbetyárkodás. A hívó most csak szimplán nem szólt bele a készülékbe.

- Ez még talán a jobbik eset, amikor nem mond semmit - meséli Fövenyi Csaba ügyeletes -, a legrosszabb a szándékos hamis riasztás. Résen kell lennünk, egy téves kivonulás ugyanis akár százezrekbe is kerülhet, attól függően, hova és milyen riasztáshoz hívnak, nem beszélve arról, mi van, ha közben valódi riasztás érkezik...

Persze lehet szűrni a hívásokat: a hívó nem akarja megadni a számát, gyanús a cím, visszakérdezésre rossz választ ad az illető stb. A Székesfehérvári Mentőállomás ügyeletesei is hasonló problémákra panaszkodnak. Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője elmondta, napi 4-5 autó teljesít szolgálatot, egy komolyabb balesethez minimum kettőt küldenek, a kamuriasztás azonban leterhelheti az összes kocsit, ilyenkor a környékről kell mentőt hívni, ami nagyobb kivonulási idővel jár, és ez bizony életekbe kerülhet. Akkor lehetünk igazán nyugodtak, ha a társhatóságoktól is kapunk bejelentést, ilyenkor biztos, hogy megtörtént a baleset.

Halász Attila, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeleti osztályvezetője is osztja a fenti véleményt:

- Nem történt még olyan eset, ahol a három hatóságot együtt sikerült volna bepalizni - s hozzátette, az ő esetükben a 112-es segélyhívóval vannak gondok. - A segély szót ugyanis sokan félreértelmezik, és tudakozónak használják. Van, aki a mobilszolgáltatóját keresi nálunk, más vízvezeték-szerelőt szeretne hívni. A 112 azonban egy nemzetközi hívószám, Európa-szerte bárhol hívható vészhelyzet esetén.

Mindhárom hatóság egyetért, hogy alapvetően bízni kell a hívóban, és inkább kivonulnak, minthogy cserbenhagyjanak valakit. Szeretnék megértetni az emberekkel, hogy az ilyesfajta szórakozással, mások életét kockáztatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!