Hírek

2016.02.23. 17:26

Hamis a hír, miszerint kötelező tananyaggá tenné a horgászatot a Mohosz

Nem akarja kötelező általános iskolai tananyaggá tenni a horgászatot a Magyar Országos Horgász Szövetség.

Laci Patrícia

Az elmúlt napokban röppent fel az a hír, amely arról szólt, hogy a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) azt szeretné elérni, hogy néhány éven belül általános iskolai tananyaggá váljon a horgászat. A szövetség honlapján kiadtak egy közleményt még hétfőn, miszerint az előbb említett mondat nem fedi le a Mohosz célkitűzéseit. A szövetség külön választható foglalkozásként szeretné az iskolákban biztosítani a horgászatot.

A Mohosz nem akarja ráerőltetni a gyerekekre a horgászatot, viszont a szakköröket támogatja

A témával kapcsolatban megkérdeztük a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségét (Hofesz) is.

– Az alelnök szavait kiforgatták – mondta Urfi Tamás, a Hofesz ügyvezetője, majd folytatta:

– Ő konkrétan annyit mondott, hogy bizonyos gyerektáborokban, rendezvényeken vagy szakkörökben megoldható a horgászvizsgák megszervezése, persze csak akkor, ha a gyerekeknek is igényük van erre. Se jövőre, se évekkel később nincs olyen terv, hogy kötelező lesz a horgászat az iskolákban. Ennyi erővel a teniszt is be lehetne vezetni vagy bármilyen más szabadidős tevékenységet.

Nagy Attila, a Hofesz elnöke úgy gondolja, nem is szabad kötelezővé tenni a horgászatot:

– Tény, hogy a skandináv országokban ez tantárgy, de ott egész más tradíciók vannak a horgászat területén. Emellett a kötelezőnek mindig rossz sugallata van. Nem úgy kell horgászlétszámot toborozni, hogy minden gyermekre ráerőltetjük ezt a tevékenységet, még az olyanokra is, akik egyáltalán nem nyitottak a pecázásra. Szerintem senki nem gondolkodik így. Sokkal egyszerűbb a magyar horgászati rendszer struktúráját úgy kialakítani, hogy felkeltsük a gyerekek érdeklődését a sport iránt, s ők önkéntes alapon vegyék a kezükbe a pecabotot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!