Hírek

2013.09.30. 09:13

Halpusztulás a Kaposon, a Sión – hatalmas harcsákat kellett kimenteni

Cece - Az eddigi információk szerint a vízben oldott oxigén mennyiségének jelentős csökkenése okozhatta a halpusztulást a Kapos folyóban Pincehely településnél.

Tihanyi Tamás

A Kapos vize belefolyik a Sióba, szerkesztőségünket  onnan értesítették a bajról.  Több hatóság is vizsgálta a helyszínt, felhívták a lakosság figyelmét az elpusztult haltetemek jelentette veszélyre, továbbá a folyó érintett szakaszán halászati tilalmat is elrendeltek.

„A szokásos sárosbarna helyett vörös a víz a Simontornya-Pálfa közötti szakaszon. A víz tetején hemzsegnek a kábult és döglött halak. A helyi horgászok és halászok egy része menti a halakat, de sajnos sokan kihasználják a helyzetet  és tartályokban, valamint zsákokban hordják a kábult halakat. A vízparton szúrós, idegen szagot érezni. Harminc, hatvan kilós harcsákat kellett kimenteni” - írta az FMH-nak vasárnap olvasónk, Vadász Károly.

Fotók: Vadász Károly

A halak pusztulását először szombaton kilenc órakor észlelték,  jelentős mennyiségű bódult és elpusztult halat vettek észre a Kapos folyó vízfelszínén,  amely víz a településen is áthalad,  a vízfolyás színe pedig megváltozott, vörös színű lett.  A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a helyzet gyors felmérését követően helyszíni szemlét hívott össze Pincehely településre, a Kapos folyó közúti hídjához.  A műveleti szolgálat  a társhatóságokkal együtt  pár perccel fél egy előtt polgári védelmi szemlét hajtott végre a helyszínen, a mobil labor pedig délután kettőig több alkalommal vett mintát a folyóból, amelyeket az állategészségügyi hatóság laboratóriumi vizsgálatra átvett.

A hatóságok szakemberei a helyszínen azt állapították meg, hogy a folyó medrében mintegy 5-10 kilométer hosszú szennyezett vízdugó vonul végig, amely vörösesbarna színű, szaga erősen az égetett cukoréra emlékeztet. A vízben több vegyes fajú haltetem és az életükért még küzdő halak úsztak. A környezetvédelmi és állategészségügyi hatóság gyorsvizsgálata azt is kimutatta, hogy a víz pH-értéke ugyan semleges, de a vízben oldott oxigén mindössze 0,45 mg, per liter, amely az élő szervezetek számára nem elegendő a fennmaradáshoz. Az állategészségügyi, valamint vízügyi hatóság véleménye alapján ez lehet a halpusztulás elsődleges oka. A további eredmények a környezetvédelmi és állategészségügyi laborvizsgálatok után várhatóak.

A Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség részt vett a helyszíni szemlében, mintavételezésben és  feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a környezetben okozott kár miatt.

A Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv utasította az érintett települések háziorvosait, hogy fokozottan figyeljenek a rosszulléttel járó megbetegedésekre, amennyiben az elpusztult egyedek fogyasztásából eredő rosszullét gyanúja merül fel, azonnal kötelesek azt jelenteni a hatóságoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!