Hírek

2012.10.28. 07:11

Hajléktalanszállóról albérletbe - új életre, szép karácsonyra készülnek a szerencsések

Székesfehérvár - János 2008 óta lakott a székesfehérvári hajléktalanszállón. Mint mondja, nem volt egyszerű, mert nagyon nehéz alkalmazkodni ahhoz, hogy kis helyen olyan sokan és annyiféle akarattal élnek. Mint annyi sorstársának, neki is volt gondja régebben az alkohollal, de immár 32 hónapja nem iszik egy kortyot sem.

Fejér Megyei Hírlap

Példás akaratának és kitartásának köszönhetően ő annak a harmincöt embernek az egyike, akik most egy új élet lehetőségét kapják meg egy pályázati programnak köszönhetően, amelyet a Kríziskezelő Központ hajt végre.
A dolog lényege, hogy az albérlet havi díjának kétharmadát átvállalja a központ a hajléktalanszállóról albérletbe költözőknek, ám a többit nekik kell előteremteniük. Ehhez bizony komoly akarat, s nem utolsó sorban munkahely kell. Jánosnak ez is megvan, egy éve dolgozik egy cégnél, négy órában csomagol. Mint mondja, a munkahelyén meg vannak vele elégedve. Két hete lakik három sorstársával egy panellakásban, távolabbi célja pedig az, hogy találjon egy társat magának, akivel együtt folytathatja az egyre feljebb kapaszkodást. Ahogy a férfi elszántságából látszik, erre megvan minden esélye!

A Kríziskezelő Központ azoknak is próbál segíteni, akik az utcán élnek, ám megvan bennük a hajlandóság és az elszántság ahhoz, hogy  belevágjanak az  albérlettel járó kötöttségekbe. Az ilyen esetekben az albérlet teljes díját átvállalják, hogy az újrakezdés könnyebb legyen. Ferenc és párja, Erzsébet például idén szeptemberig, kilenc éven(!) át lakott egy, a város szélén maguk építette sátorlakásban:  - Közel hatvan négyzetméteres volt a sátrunk, külön főzőfülkével, mindennel. Tudtunk fűteni is, de azért a biztonság nem volt az igazi. Két hete költöztünk ebbe az albérletbe, itt azért nyugalom van! -  mondja boldogan Erzsébet, aki most azon van, hogy állást találjon magának. Párja, Ferenc viszont már hét hónapja dolgozik, a munkahelyén nem is tudják, hogy honnan járt eddig minden kora reggel a munkába. Egy bevásárlóközpontnál udvaros, tisztán tartja a parkolókat, a környéket, rendezi, amit kell.


- Szeretnénk végre egy igazi karácsonyt rendezni, idén meg is lesz erre a lehetőségünk. Előtakarékossági számlát is nyitottunk, havi ötezret fizetünk be. Van saját fürdőszobánk, ami nagyon jó, a konyha a többiekkel közös, de ez megoldható - teszi hozzá a férfi. Távolabbi cél? Egy saját albérlet, valamikor.

A programban résztvevő harmincöt emberen kívül olyanok is élnek azonban a megyeszékhelyen, akik nem az utcán, nem az erdőben, hanem egy garázsban igyekeznek túlélni az egyre fenyegetőbben közeledő hideget. A szedreskerti garázssoron több pár is lakik, ám, mint lapunkban arról nemrég beszámoltunk, egy lakossági bejelentés után, miszerint a garázsok tulajdonosai egyre jobban félnek kimenni sötétedés után az autóikhoz, hatósági bejárást tartottak itt. Ennek során felmérték a garázslakók életkörülményeit.

- Azóta több változás is történt itt, az egyik illető, akihez az utóbbi időben sokan jártak, meghalt, azóta eltűntek az "ide csapódott" hajléktalanok, akiktől feltehetően esetleg tarthattak az autótulajdonosok. Most már csak három pár él itt - vázolja a helyzetet Éva. Ő a garázsok legrégebbi lakója, nyolc éve, egy kedves ismerősének jóvoltából rendezkedhetett be annak garázsában. Belépve meglepően tiszta, rendezett körülmények fogadják a betérőt. Van egy gázpalackos tűzhely, ezen főzni lehet, s a nagy hidegben egy kis fűtést is jelent a vékony gázláng. Éva egyébként egy kórusban is énekel, ahol nem tudják róla, hol lakik. Tiszta, rendezett asszony, aki korábban megpróbált a női szállón lakni, de nem bírta. Alvásproblémái miatt a többiekkel nem tudott jó viszonyt kialakítani, másrészt nagyon szűknek érezte azt a helyet, amit ott biztosítani tudtak a számára. Így maradt a garázs, ahol most párjával él.


- A Kríziskezelő Központ korábbi albérleti programjába szívesen bekapcsolódtam volna, de megértettem azt, amikor azt mondták, a szabad ég alatt élőknek nagyobb szükségük van a segítségre. Ám most, hogy a garázsban való létet úgy tűnik, nem tűri meg az önkormányzat, az előnyöm hirtelen hátránnyá vált - panaszolja  Éva, aki jelenlétével több garázsbetörést is meghiúsított már a környéken, az emberek ismerik őt.

- Igyekszünk segíteni Évának, egy másik, alapítványi támogatású albérleti programban valószínűleg lesz lehetősége részt venni, ehhez azonban az kell, hogy ő válassza ki az albérletet és képes legyen vállalni a rá eső részt - fogalmaz Zsabka Attila, a kríziskezelő központ vezetője. A teajáratot egyébként már a jövő héten elindítják. Mert a hideg állítólag már nem várat magára sokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!