Hírek

2013.12.13. 16:25

Ünnepi étek Katona Pétertől

Próbaút, próbafelvétel, mind lehetőség arra, hogy valamivel az igazi megvalósítása előtt kísérletezzen az ember.

Kovalcsik Katalin

Ezért gondoltuk, miért ne próbálhatnánk meg próbafőzésen előállítani a karácsonyi, ünnepi halászlét, amely sok háziasszonynak okozhat gondot, hosszas hezitálást, vajon sikerül e? Az ötlet Katona Péteré volt, aki az első fehérvári halászléfőző versenyről hazavitte a kupát. Sokak szerint a halászlé az egyik legkönnyebben elkészíthető étel. A halászok a nádkunyhó előtt rakott tűzön pillanatok alatt kiváló ételt főztek maguknak az aznap kifogott halakból. A legkitűnőbb, ízletes halászlék manapság is bográcsban készülnek, de karácsonykor valószínűleg igen kevesen vannak, akik bográcsot vesznek elő az ünnepi leves főzéséhez. A háziasszonyok fazékban teszik tűzre az ételt, így a fehérvári bajnok aki több versenyen bizonyította már főzési tudományát, bár végzettsége szerint közgazdász , szívesen vállalkozott a próbafőzésre, hogy megmutassa, odahaza is lehet ízes, finom, szerethető, könnyen készíthető halászlét előállítani.

Katona Péter bebizonyította, hogy lehet halászlét gyomorgörcs nélkül is készíteni

Péter jól felszerelkezve érkezett, hogy birtokba vegye a konyhám, ahol négy hölgy, Hajnal Csilla, lapunk felelős szerkesztője, Flóra és Sára, a három lánya közül kettő és én lestem a séf mozdulatait. Péteren kívül a férfiak csak a terítés tájékán mutattak élénkebb érdeklődést a halászlé iránt, amely után természetesen pirított szalonnával spékelt túrós csusza dukált és került az asztalra.

De térjünk vissza a főzéshez. A pucolt pontyot 3 4 órával a főzés előtt érdemes besózni, hogy átjárja a só a szeleteket. Egy család számára a bajai halászléhez kell egy kilónyi ponty, púpozott evőkanál minőségi őrölt piros paprika, közepes fej hagyma, 1,4, illetve másfél liternyi víz. A halszeleteket beletesszük a lábasba, rárakjuk a finomra vágott hagymát, felöntjük vízzel. A lábas alá gyújtunk és várjuk, hogy elkezdjen forrni a víz. Ekkor belemérjük a piros paprikát, és hagyjuk tovább lobogni a halászlét 35-40 percig. A próbafőzésen volt idő arra mivel a főzőnek nem kellett a többi fogásra koncentrálnia, ahogy a háziasszonyoknak hogy meghallgassunk néhány remek halászlés történetet, amiből bőven volt alkalmi séfünk tarsolyában. Rétimajorban a testvére a passzírozás helyett a turmixolást választotta, úgy sűrítette a lét, de nem talált áramot. Amikor rálelt egy csatlakozásra, kihúzta belőle a dugót, és abban a pillanatban csönd borult a halászbúcsúra. Mire a baj okát kiderítették volna, megoldódott a probléma, megszólalt a muzsika, és a testvér megnyerte a versenyt. A történet közben felforrt a halászlé, kezdte visszanyerni gyönyörű piros színét. A minőségi paprika ez esetben kalocsai volt. A haldarabokból kezdett kifőni a vízi élőlény igazi íze, a lé egyre jobb ízben mutatkozott meg. Közben illett kóstolni, hogy megtudjuk mennyi idő, forrás kell ahhoz, hogy az ünnepi lé elnyerje legjobb formáját, a halak egyben maradjanak, a patkók, az irdalt szeletek tányérra kerülhetnek.

Az igazi bajai halászlét nem passzírozzák, a próbafőzésen azonban kedvünkben járt a séf, néhány halhúst leturmixolt, azzal sűrítette a levet. Közben arról is beszélt, hogy két egyforma halászlé nincs, ahogy nekünk a legjobb tudása szerint nyolc személyre állította össze az ünnepi halászlét, egyáltalán nem biztos, hogy a következő is ilyen lesz, de mindig a legjobb ízre hajt, ahogy a háziasszonyok, az édesanyák is. Péter sokszor főz, gyakorol, így az elmúlt vasárnap az alkalmi kóstolók tányérjára szedte a tésztás halászlét, ami után megnyaltuk mind a tíz ujjunkat.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!