Hírek

2016.04.28. 17:20

Ha nem akarják, nem lesz!

Etyek, Székesfehérvár - Az etyeki könyvtárban rendezett szerda esti „utcafórum” után pro és kontra közleményekkel folytatódott a tervezett kisvasút nyomvonalvitája.

Zsigó Ferenc

A Felcsút – Bicske – Botpuszta – Etyek útvonalra tervezett kisvasútról nem először volt szó az elmúlt napokban. Az etyekiek korábban azért kritizálták az ötletet, mert az egyik tervezet szerint magántulajdonokon vezetne át a kisvasút nyomvonala, de többeknek az sem tetszik, hogy a lakóházak mellett húznának el a sínek a település szélén található Botpusztán. Szerda este Tessely Zoltán országgyűlési képviselő – aki egyben Etyek, valamint a Szent László- és Váli-völgy területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos – fórumot tartott az etyeki könyvtárban. Ezt követően a Demokratikus Koalíció fehérvári elnöke, Földi Judit a párt budapesti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy aláírásgyűjtést kezdenek, hogy ne épüljön meg a kisvasút.

Az etyeki könyvtárban kissé indulatosan kezdődött a fórum, a Kolumbusz utca lakói bekiabálásokkal tartották a témánál az előadókat Fotó: Amatőr felvétel

Az etyeki Kolumbusz utca lakói levelet írtak Orbán Viktor miniszterelnöknek, amiben tájékoztatást kértek a kisvasút építésének részleteiről, miután arról értesültek, hogy magántulajdonban lévő ingatlanokat is érint majd a beruházás. Az etyekiek a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nél (NIF) és a polgármesternél is érdeklődtek korábban, de eddig senki nem adott nekik érdemi, részletes tájékoztatást. A szerdai fórum információink szerint indulatosan kezdődött, bekiabálások, közbeszólások zavarták meg Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos, Heinrich László (a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. munkatársa), Ónodi Szabó Lajos (Bicske főépítésze) tájékoztatóját. Heinrich László röviden felvázolta, hogy a NIF a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium utasítására kezdte el vizsgálni, hogy miként is lehetne kialakítani egy keskeny nyomtávú vasutat Etyek és Bicske között. Ehhez megrendelték a SpeciálTerv Építőmérnöki Kft. megvalósíthatósági tanulmányát, majd a beruházást előkészítő bizottság választott a felvázolt nyomvonalak közül, de ez nem jelenti azt, hogy döntés is született volna.

Tessely Zoltán, aki a beruházást előkészítő bizottságban felvetette, hogy a kanyargós, többeket érintő nyomvonal helyett egyenesen kellene vezetni a kisvasutat, végül a racionális érvek hatására elfogadta a szakemberek javaslatát, és a kidolgozott nyomvonalról próbálta meggyőzni a jelenlévőket. A vita végén azonban kijelentette: ha az etyekiek nem akarják, akkor nem fog arra menni a kisvasút, amerre most tervezik.

A fórumon ott volt Földi Judit, a DK fehérvári elnöke, aki tegnap bejelentette, aláírásgyűjtést indítanak, hogy ne épülhessen meg a Felcsút – Bicske – Etyek nyomvonalra tervezett kisvasút, mert a kilencmilliárdos beruházással magánbirtokokat és kerteket fognak kettévágni. „Ha a beruházást kiemeltté nyilvánítják, akkor azt az emberek akarata ellenére is meg fogják valósítani” – fogalmazott a sajtótájékoztatón. Pedig az etyekiek „egyértelművé tették, hogy nem kérnek” a kisvasútból – tette hozzá. Az elmondottakra Tessely Zoltán közleményben reagált. Ebben kifejti, hogy a vasút segíti majd a helyben lakók boldogulását, valamint a térség bekapcsolását „a turisztikai vérkeringésbe”.

Tessely: Ez csak egy előtanulmány

A Kolumbusz utcai lakók levelének része, hogy „... nem a tervezett kisvasút létjogosultságát vitatjuk, ugyanis mindnyájan egyetértünk abban, hogy megvalósulása nagymértékben szolgálná a település infrastrukturális fejlődését...” – olvasta fel a miniszterelnöknek írt levél néhány sorát Tessely Zoltán. A képviselőtől a szerda esti viharos fórumot követően tegnap azt kértük, hogy kommentálja a történteket, és válaszoljon a Hogyan tovább? sokakat érdeklő kérdésre.

– Az érintett két tulajdonos valóban indulatos volt a fórum elején, de végül megértették, hogy a Pannónia Szíve projekt részeként fontos ez a beruházás – fogalmazott a térség fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!