Hírek

2009.04.10. 02:28

Ha leszakad az ég

Alap - Egy hirtelen jött jelentősebb csapadék felszínen történő elvezetésével kapcsolatban rendeztek katasztrófavédelmi gyakorlatot az önkormányzat közreműködésével a településen.

Ármás János

- A gyakorlat legfontosabb célja, hogy olyan személyeket képezzünk ki, akik azonnal és közvetlenül helyben képesek reagálni a káresemény elhárítására - foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat Lóki Richárd főhadnagy, a katasztrófavédelem dunaújváosi kirendeltségének vezetője. A cél egyértelmű: a település önmentő feladatait kell megszervezni, illetve ezeket gyakorolni - mindaddig, amíg a hivatásos szervezetek a helyszínre meg nem érkeznek.

Tegyük fel, hogy leszakad az ég , ez egy síkvidéki területen a lezúduló csapadék kezelésében komoly gondot is hozhat. Ilyen esetben azonnal a felszíni vízelvezető árkok tisztítására, karbantartására kell gondolni. Alapvetően már nem akkor, amikor itt a grimbusz , hanem előtte, folyamatosan. Ám a katasztrófavédelemnek - a helyi lehetőségekkel együtt - fel kell készülni az azonnali beavatkozásra, mentésre is. Amikor a település polgármestere, a helyi védelmi bizottság elnöke azonnal tudja riasztani azokat a személyeket, szervezeteket, vállalkozókat, akik rögtön képesek reagálni egy ilyen helyzetben. Nem szabad elfelejteni, hogy a község a paksi atomerőmű harminc kilométeres védelmi zónájában él - így véletlenül sem mellékes, hogy a megszokottól milyen, a mindennapi élettől eltérő eseményekre kell azonnal reagálni a közösségnek.

Minden szóba jöhető szakembert meghívtak, akik utánanéztek és véleményezték a reagálási terveket. Ezekkel nincs gond. A reggeli eligazítás után Méhes Lajosné polgármester asszony, a szituáció adta megbízatása szerint a település védelmi bizottságának elnöke azonnal hozta a legfontosabb számokat. A harmincnyolc tagot számláló polgárőr egyesületből tizenöten jelentkeztek (többen munkahelyükön szabadságot vettek ki erre a napra) a gyakorlatra, hozzájuk csatlakozott az elöljáróság által foglalkoztatott személyek közül hét férfi (az elöljáró gyorsan rögzítette, a hölgyek szociális területen változatlanul végzik napi munkájukat), illetve a helybéli vállalkozók közül heten. Ők elsősorban erőgépeikkel érkeztek a gyakorlatra.

Egy ilyen helyi katasztrófavédelmi purparlé nem csak saját akaratból fakad. Pályázni kell érte. Alap község kétszázezer forint pénzügyi alapot pályázott össze, a szükséges ötvenezret az önkormányzati büdzsé alapjából tették hozzá. Ebből lehetett kifizetni a járművek üzemanyagköltségét, s ma már ez sem mellékes, az ásványvizet az árkok tisztításán dolgozóknak. Az árkokban pedig árkoltak. Nem igazán foglalkoztak az őket alkalmilag megszemlélő aranysarzsis elöljárókkal, nekik nem azt a feladatot adták. Az ásványvíz kézbesítéséről viszont az elöljáró személyesen gondoskodott. Kistelepülésen ez természetes, ismerte, akiknek vitte, ismerősként köszönték neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!