Hírek

2006.02.17. 18:17

Gyurcsány a "védõzónán belüli" kacsatelepre látogat

Budapest (MTI) - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a magyarországi madárinfluenza miatt kialakított védõzónán belüli kacsatelepre látogat vasárnap.

Mórocz Zsolt

Gyurcsány Ferenc vasárnap felkeresi egy család kacsatelepét a Bács-Kiskun megyei Nagybaracskán - mondta el pénteken az MTI érdeklõdésére a kormányszóvivõ.
Gyurcsány Ferenc vasárnap délelõtt egy zártkörû megbeszéléssel kezdi Bács-Kiskun megyei programját, Nagybaracskán a polgármesteri hivatalban a helyi és a környékbeli települések polgármestereivel egyeztet. A tájékoztatón részt vesz Gráf József földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter is - közölte Batiz András.
A miniszterelnök ezután Nagybaracska külterületére, egy család "kacsafarmjára" látogat. A kacsatelep gazdája, a vándormadarak által látogatott Duna-holtág egyetlen olyan helyi állattenyésztõje, aki nagy mennyiségben tart szárnyasokat - mondta a szóvivõ. - Ez az a terület, amelyet a néhány napja Magyarországon is megjelent madárinfluenza vírustörzse miatt védõzónával vettek körül - tette hozzá. A kormányfõ a kacsatelepen egy állatorvossal is konzultál, majd a család meghívására helyi sajátosságú ebédet fogyaszt el, vélhetõen szárnyas ételt - tájékoztatta az MTI-t Batiz András.

Gyurcsány Ferenc, az elõzetes tervek szerint, vasárnap dél körül tájékoztatja a sajtó munkatársait nagybaracskai tapasztalatairól, a madárinfluenzával kapcsolatos fejleményekrõl. A kormányszóvivõ pénteken közölte: egyre nagyobb a valószínûsége annak, hogy a madárinfluenza H5N1-es vírusától pusztult el a Nagyabaracskán találtak közül három hattyú, a végsõ szót azonban az angol laboratóriumnak kell kimondania, a hivatalos bejelentésre várhatóan a jövõ héten kerül sor. Az állatbetegségek továbbterjedését megelõzendõ, Nagybaracska és Csátalja három kilométeres sugarú védõkörzetére kiterjedõ zárlatot és 10 kilométeres sugárban közúti ellenõrzési körzetet rendelt el szerdán délután a megyei védelmi bizottság. Molnár Zoltán, Bács-Kiskun megye fõállatorvosa az MTI érdeklõdésére ismertette, hogy február 5-tõl kezdõdõen voltak elhullások a Nagybaracska mellett lévõ Ferenc csatornán hattyúk és vándormadarak között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!