Hírek

2013.06.25. 19:25

Gyóni Géza költő öröksége

Székesfehérvár - Születésének 129., halálának 96. évfordulóján emlékeztek Gyóni Gézára kedden a Szent István Művelődési Ház díszudvarán.

Tihanyi Tamás

Nagy Benedek móri szobrászművész Gyóni Gézáról készített nagyszerű szobránál gyülekeztek kedden este a költő-újságíró tisztelői, verseinek barátai.  Bencze András evangélikus lelkész, a nyugati egyházkerület    püspökhelyettese idézte fel Gyóni Géza fájdalmas alakját és a kort, amelyben élt. „Kiskorom óta hallom a nevét, és keresem magamban, mi tart tőle távol mégis. Talán az, hogy ő két év után otthagyta a papi hivatást az újságírásért?  Aztán mégsem én győztem le az akadályt, a falat, amely tőle elválasztott, hanem maga Gyóni Géza  a költészetével, azzal,  amit a hitvallásáról írt”, mondta   Bencze András, majd részleteket idézett  a költő kevésbé ismert műveiből.

Gyóni Géza szobránál emlékeztek a tisztelők (Fotó: Nagy Norbert)

Bencze András szerint egyszer, születésnapi ajándékként ideje volna megjelentetni az egykori evangélikus teológus hallgató  Gyóni Géza összes versét annak érdekében, hogy közelebb jussunk az ő megismeréséhez, azokhoz  a költeményekhez is, amelyek szinte ismeretlenek a második világháborút követő tiltások miatt. „Én nem juthattam közel Gyóni Gézához, de aztán  ő jött el hozzám. Most már gyermeki játszópajtásként köszöntöm őt születésnapján”,  zárta szavait Bencze András, majd Szabó Diána, a Teleki Blanka Gimnázium tanulója szavalta el a költő legismertebb versét, a Csak egy éjszakára címűt, amit Gyóni Przemysl  erődjének orosz ostroma alatt írt meg.

Gyóni Géza Áchim Géza néven született Gyónon 1884. június 25-én, majd egy nehéz élet után hadifogságban halt meg   az oroszországi Krasznojarszkban 1917. június 25-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!