Hírek

2016.02.11. 15:49

Gyermekeken élték ki szexuális vágyaikat

Székesfehérvár – Szexuális kapcsolatra vette rá tanítványát a pedagógus. Házi őrizetét rendelték el.

Szabó Zoltán

A fehérvári rendőrkapitányságon szexuális visszaélés bűntette miatt indult büntetőeljárás a pedagógussal szemben, aki az alapos gyanú szerint a 2015. áprilistól augusztusig terjedő időszakban a 14. életévét be nem töltött, kiskorú tanítványát szexuális kapcsolat létesítésére bírta rá. Az ügyészség indítványára a Székesfehérvári Járásbíróság nyomozási bírája a december 23-án megtartott ülésen a bűnismétlés veszélye miatt a gyanúsított házi őrizetét rendelte el. A bíróság végzését az ügyész, a gyanúsított és a védő is tudomásul vették. 
Eddig a tömör törvényszéki információ, amelyet azzal egészíthetünk ki, hogy január 19-én a házi őrizetet további két hónappal, de legfeljebb március 23-ig meghosszabbította a nyomozási bíró.

A gyerekek tapasztalatlanok, gyakran hiszékenyek, ezt használják ki szexuális bűntettek elkövetői
Fotó: Shutterstock

A visszafogottság, a tapintat érthető. Hiszen az előbbi és az ahhoz hasonló ügyek rendkívül kényesek, a bizonyítási eljárás nem egyszerű, a tárgyalás pedig többnyire zárt ajtók mögött zajlik. Ismét csak azt mondom, érthetően. Másrészről viszont beszélnünk kell róluk, hiszen a történtek, a zaklatás, visszaélés, erőszak nemritkán hosszú ideig tartó lelki sérüléseket okozhatnak az áldozatoknak. Ráadásul az egyik országos napilapban az év elején megjelent hír szerint növekedett a gyermek- és fiatalkorúak sérelmére elkövetett nemi erkölcs elleni cselekmények száma.

...A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon szexuális erőszak bűntette miatt indult büntetőeljárás a férfival szemben, aki az alapos gyanú szerint 2015. december 29-én székesfehérvári lakásában a nevelése, illetve felügyelete alatt álló két, 12. életévét be nem töltött gyermeken elégítette ki nemi vágyát. A megyei főügyészség indítványára a Székesfehérvári Járásbíróság nyomozási bírája a december 3-án megtartott ülésen - a szökés, elrejtőzés veszélye miatt, valamint arra tekintettel, hogy különösen tanúk befolyásolásával, vagy megfélemlítésével megnehezítené vagy veszélyeztetné a bizonyítást - a gyanúsított előzetes letartóztatását rendelte el. A bíróság végzését az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított és védője enyhébb kényszerintézkedés alkalmazása miatt fellebbezést jelentett be. A Székesfehérvári Törvényszék sajtókoordinátorától, Varga Noémitól megtudtuk, hogy ebben az esetben is további két hónappal, de legfeljebb március 31-ig meghosszabbította az előzetes letartóztatást a bíróság.

Az új Büntető törvénykönyv, a a 2012. évi C. törvény alaposan átírta a szexuális bűncselekmények tényállásait. Jobbára szigorított a korábbi büntetési tételeken - a kódex közvetlenül utal a sértett életkorára, és úgy kapcsol a bűncselekményekhez magasabb büntetési tételt. A törvény egyik legfontosabb kódolt üzenete az, hogy meg kell védeni az egyén testi és szexuális integritását...

...Január 29-én rendelte el a bíróság annak a gyanúsítottnak az előzetes letartóztatását, akivel szemben a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság folytat büntetőeljárást szexuális visszaélés bűntette miatt. Az alapos gyanú szerint a gyanúsított január 24-én két 13 éves gyermeket hívott a házába és őket szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette. Előzetes letartóztatását a bűnismétlés veszélyére, valamint arra figyelemmel, hogy szabadlábon hagyása esetén a tanúk befolyásolásával, megfélemlítésével a bizonyítási eljárást jelentősen megnehezítené - adat merült fel például arra is, hogy a sértetteket a gyanúsított korábban már késsel megfenyegette - rendelte el a bíróság. A gyanúsított az előzetest elrendelő végzés ellen fellebbezést jelentett be, az ügyész azt tudomásul vette...

Három történet, időben viszonylag közel egymáshoz. Az eljárás, a tárgyalás, az ítélethirdetés még hátra van.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!