2017.08.02. 17:50
Gyenesdiási fagyi jutott ki a világbajnokságra!
GYENESDIÁS - Somogyi Renáta "Il mio Cioccolato" kreációja második helyen zárt a fagylalt-világbajnokság (Gelato World Tour) európai döntőjén, így ősszel ez a fagyi képviseli Magyarországot a vb-n.
A kontinensviadalt a hét elején rendezték meg az olaszországi Bolognában. Itt az előző döntő eredménye alapján három magyar fagylaltozó is versenybe szállt. Fekete teás málnát készített bergamottal és pisztáciával a székesfehérvári Damniczki Cukrászda színeiben Damniczki Balázs, epres-málnás mascarponét a dunaharaszti Marcella Cukrászda munkatársa, Karl Zsolt.
Somogyi Renáta (Bringatanya Fagyizó) pedig ezüstérmet nyert maracujás csokoládéfagylaltjával.
- A versenyre nem a fagyizót, hanem a fagylaltot kell nevezni - mesélte a zalai versenyző. - Ami továbbjutott a magyar fordulón, kötelező volt továbbvinni az európai versenyre.
Somogyi Renáta (középen) az európai döntő eredményhirdetésén
Fotó: Somogyi József
Az én fagyim Nyugat-Afrikából származó, 70,5 százalékos étcsokoládéból készült, ezt a dél-amerikai maracuja gyümölccsel párosítottuk, karamellizált ostyalapokkal és saját készítésű csokoládéöntettel.
Renáta a nemzetközi trendekkel kapcsolatban azt tapasztalta, hogy a versenyzők legtöbbje próbálta országa jellegzetes ízeit bemutatni. A döntőn egy óra alatt kellett elkészíteni a fagyikat. Húsz pontot lehetett kapni a kinézetre, ötvenet az ízre, harmincat az állagra.
Az első egy holland versenyző mézes-joghurtos fagyija lett, melybe eper és dió is került, a harmadik egy görög sós-karamellás, mogyorós nyalánkság. A gyenesdiási maracujás csokifagyival együtt e kreációk, illetve készítőik is megmérkőznek a szeptemberi, Riminiben megrendezendő világbajnokságon.