Hírek

2009.10.26. 04:40

Gondozás és finanszírozás

Székesfehérvár - A szociális ellátások jövő évi finanszírozásának tervezett csökkenése vészhelyzetet teremthet, vélik a szociális szférában, az ellátórendszerben dolgozó szakemberek.

feol.hu

Házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres segítségnyújtás, idősotthoni, szociális intézményi és fogyatékossági ellátások, ezek a szociális ellátások kerülhetnek jövőre veszélybe a finanszírozás csökkenésével.  A Szociális Ellátók és Szociális Ellátottak Egyesülete,  a Szociális Klaszter  Egyesület, valamint a területeken dolgozó szakemberek szerint az elvonások miatt vészhelyzet alakulhat ki ezeken a területeken. Több szervezet vezetője aláírásgyűjtést tervez, szervez. Körlevelükben azt kérik,  hogy legalább bizonyos mértékben  javuljon a szociális intézmények támogatása, csökkentsék a felesleges adminisztratív terheket.  Az ágazat finanszírozása 2005-től reálértékben 40 százalékot meghaladó mértékben csökkent.
A fehérvári kistérségi gondozási központ vezetője,  Szokoli Erzsébet  a mindennapos teendők tükrében vázolta a gondozási feladatokat ellátók és a gondozottak helyzetét, a jövőbeli lehetőségeket, kilátásokat. A központ vezetője egyébként segítségért már Lamperth Mónikához, Ferge Zsuzsához  is fordult.
- Azok az idős emberek, akikhez egy órára  mennek a gondozónők, általában a bevásárláshoz kérnek segítséget. Bízom benne, hogy  nem  az egy óra gondozási idejű szolgáltatást akarják  kizárni a rendszerből,  talán inkább azt veszik figyelembe, hogy a magasabb gondozási szükségletű  órát jobban meg  kellene fizetni. Van olyan ellátottunk, akihez  napi háromszor-négyszer kell kimenni. Ő ugyan már mehetne idősek otthonába,  hisz négyórás  a gondozási szükséglete, de azt mondja, hogy    a saját otthonában szeretne ellátáshoz jutni.  Inkább kockáztat, vállalja, hogy nem tudják időben ellátni, segíteni rajta, szabad a döntése. A  jelzőrendszeres segítségnyújtás ezekben az esetekben nagy szolgálatot tesz.
Vannak a rendszerben ellátottak, akiknek már kétműszakos gondozónői szolgáltatás kellene, de nem csak a hétköznapokon, a  hétvégéken is.
- Van  lehetőség a tiszteletdíjasok alkalmazására. Tervezem, hogy jó volna bevezetni  a folyamatos működést, a kétműszakos, január egytől december 31-éig tartó szolgáltatást Fehérváron és a kistérségben. A tervet meghatározza, hogyan alakul a normatíva.   Ha nem lesz finanszírozás, ha a rendszer nem teszi lehetővé, hogy bekerüljenek ezek az emberek, akkor   térítési díjat kell kérni, esetleg megemelni azt. Másik lehetőség, hogy az önkormányzathoz fordulunk, de nem vagyok  biztos abban, hogy  ebben a helyzetben bármelyik önkormányzat ki tudná fizetni az ellátást.
A kistérségi  ellátórendszerben napjainkban  374 embert regisztráltak.  Idős, gyakran beteg emberekről van szó, akiknek az állapota inkább romlani fog, mint javulni.  Ennél rosszabb, hogy már most érvényben van egy olyan kormányrendelet, ami azt mondja,  december 31-éig meglátogat bennünket a működési engedélyt kiadó hatóság - ebben az esetben Gárdony jegyzője- , megvizsgálja, hogy gondozónőhöz rendelünk ellátotti számot, vagy a jelenlegi ellátotti számot kőbe vésik, és ennél  több nem lehet jövőre. Elláthatjuk,  de normatívát nem kapunk rá. Beszabályozzák a rendszert. Bekerülhet, aki rászorul, de fizessen az önkormányzat, vagy maga az ellátott. Ez sem jó így, mert a költségvetési és a szociális törvényben szabályozva vannak  a térítési díjak. Kiszámoljuk, de meghatározó, hogy mekkora az ellátandó jövedelme, mert annak 25 százalékánál  többet az idén nem kérhetek el.     Egyszerűbb lenne, ha meghatároznák, mennyi az egyórai térítési díj, azt megfizettetjük azzal, aki ezt vállalni tudja.    A változások egyelőre nem biztosak, de azok, akik a szakmában dolgoznak, kénytelenek  előre gondolkodni. A térségben élő  húszezer idős emberből már valószínűleg  kétezren is lennének a rászorulók. A  feltételezés - voltak bejelentkezések, lemondások -,  a tapasztalat azt  mutatja, hogy  valaki, a hivataloson kívül   még  szolgáltat a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!