Hírek

2015.02.13. 18:10

Giccsparádé vagy ünnep a Valentin-nap?

Sokan hallani sem akarnak Valentin napjáról. Úgy vélik, ez a nap a Bálintoké, a szerelemre pedig évente 365 napot „áldozhatunk”.

Buthy Lilla

A Valentin-napot szeretni nem menő, legalábbis hivatalosan biztosan nem. Bárkit kérdeztünk meg a témában, legyen az férfi, vagy nő, mindenki ellenszenvét fejezte ki az importált, kreált „ünnep” ellen. Sokakat tehát egyáltalán nem hoz lázba ez a nap, és az is kiderült számomra, hogy szerelemben nincs karácsony: hiába a „szerelem ünnepe” egy ismerősöm anno éppen ezen a napon költöztette el kedvesét, öt év után. Titkon persze már árnyaltabb a helyzet, amit mi sem bizonyít jobban, mint a virág és ajándékárusoknál tobzódó férfiak hosszú sora. Szarkasztikus énem azt súgja, nem csupán a kedvesség, a félelem is legalább olyan nagy hajtóerő. Ha női durciról és hisztiről van szó, még a férfiak is nagy hangsúlyt fektetnek a prevencióra.

A Valentin-nap itthon nagyjából a 90-es évek óta követel helyet magának a nap alatt (Fotó: Stock)

A Valentin-nap itthon nagyjából a 90-es évek óta követel helyet magának a nap alatt. Ha lemorzsoljuk róla a pogány, ókori hagyományokat, az ünnep eredetét, akkor ma egyszerűen annyit jelent, hogy ezen a napon a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket. Magyarországon, ahogy a halloweent is, sokan elutasítják, vagy csak egyszerűen közömbösek maradtak az új tartalommal felruházott február 14-e iránt. Persze leginkább a fiatalabb generációt sikerült beszippantania.

De tény, hogy mégis jelen van, az ellentábor ellenére is sikerült gyökeret vernie. Ott van a vörös rózsával, a mézeskalács szívekkel, lufikkal, plüssmackókkal és desszertekkel felfegyverzett árusoknál, és ott van minden konfliktuskerülő férfi kosarában. Valentin-körutam során szúrtam ki, hogy az egyik bevásárlóközpont ajándékos standját pénteken igencsak megrohamozták a vásárlók. Ma már a különféle tipikus ajándékok kombinációi a legnépszerűbbek: a szív alakú lufiban, szívecskés bögrében csücsülő plüss maci, zenélő doboz mézeskaláccsal, bonbonnal töltött szívlufi, de a giccsek és plüssök sora tényleg végtelen. Természetesen kíváncsiak voltunk, mint gondolnak olvasóink a Valentin-napról, és abszolút egységes véleményekkel találkoztunk.

- Egyáltalán nem mozgat a dolog, sosem érdekelt. Ha valakit szeretek, akkor azt nem egy fix napon mutatom ki, hanem az év bármely napján meglepem egy szál rózsával, vagy elviszem pihenni, nyaralni, kirándulni.

Az egész Valentin-nap nem arról szól amúgy sem amiről kéne, csupán egy jó biznisz a virágosoknak, édességárusoknak - mondta el Sörös István, aki másfél éve van együtt párjával. Hozzáteszi: - Jobban is szeretik ezt a lányok, mintha csak Valentin-napon jutna eszembe bármivel is kedveskedni.

- Annyira felesleges ez a nap! Nekem a párom enélkül is hoz virágot. Míg én alszom, ő úgy gondolja, elmegy a piacra, vesz valamit az ebédhez, és hazaállít egy szál rózsával. Ahhoz nem kell kijelölni egy napot, hogy valaki szeresse a másikat. Nem csinálunk ebből nagy ügyet, nálunk minden nap Valentin-nap - mondja mosolyogva Horváth Eszter. Hat hónapja alkotnak egy párt a kedvesével, még javában dúl a szerelem.

- A Szeretlek! feliratú mackók, desszertek, ajándéktárgyacskák kiborítanak. A Valentin-napról azt gondolom, hogy butaság, nem is várom el, hogy ajándékot kapjak. Az jó, ha az évben van pár olyan nap, mint a születésnapok, évforduló, vagy ha kijelöl a pár egy napot, amikor csak egymással foglalkoznak, ami kizökkent a mindennapi mókuskerékből. Ez lehet akár mozi, beszélgető-est, vagy az, hogy körbebiciklizzük a Velencei-tavat. Azt gondolom, kellenek olyan napok egy pár életében, ami csak róluk szól, amikor csak egymásra fókuszálnak, de nem kell, hogy ez pont február 14-e legyen. Ne azért menjünk el vacsorázni, mert Valentin-nap van, hanem azért, mert jót tesz egy kapcsolatnak a bensőséges, kettesben eltöltött idő - magyarázza Máté Anett.

A sok elutasító vélemény után a virágárusokhoz vitt az utam, azt gondoltam, ha valakik, akkor ők biztosan szeretik ezt a napot, vagy legalábbis találkoznak a Valentin-nap rejtőzködő közönségével.

- Igen, ilyenkor megnövekszik a kereslet: a bordó rózsa a legkapósabb, de az összes tavaszi virágnak, a tulipánnak is nagy keletje van. Tapasztalataim szerint, a legjellemzőbb, hogy valaki egy szál rózsát visz, de ma is volt bent olyan gáláns lovag, aki egyből húsz szállal távozott - meséli egy virágkötő.

Azt hiszem, az egyik belvárosi virágüzlet tulajdonosának Horváth Ildikónak pedig sikerült megfejtenie a Valentin-titkot. Arra a kérdésre, hogy mit tapasztal, szeretik-e a férfiak ezt a felhajtást, azt válaszolja: Nem szeretik, de muszáj nekik.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!