Hírek

2009.07.21. 02:28

Géphideg otthon, avagy klíma a lakásban

Székesfehérvár - A civilizáció egyik, újszerű vívmánya a klímaberendezés. Számtalan típus, ezernyi megjelenés és forma- néha a járókelőket, lakókat is zavaró megoldásokkal.

Törő Bálint

A téma aktualitását a nyári meleg adja - a közel harminchat fokos kánikulában manapság minden ember csak egyetlen dologra vágyik: kellemes hűvösre a különféle munkahelyek, lakószobák és irodák rejtekében. Családi házak esetében különösebb problémát nem jelent a ház falára felszerelt kültéri egység, nem zavarja a szomszédokat, viszont a városban, a társasházak, panel- vagy téglaépületek esetében azonban sokszor látványra sem megfelelő, ráadásul zajos megoldásokat alkalmaznak. Sokak szerint a városképet is rontja egy-egy ilyen berendezés elhelyezésének a módja. Dunaújvárosban létezik egy úgynevezett településkép védelmi rendelet, ebben kitérnek a klímaberendezések elhelyezésére is, Székesfehérváron az országos rendelet van érvényben. A klímaberendezések elhelyezésének szabályozásáról az építésigazgatási iroda szakemberét kérdeztük.

Szabó Bakos György irodavezető szerint elsődlegesen az árnyékolástechnika irányában kellene gondolkodniuk az építőknek, építtetőknek, és akkor a lakó nem egyből a légkondicionáló gépeket részesítené előnyben.

- A hűtés költsége majdnem annyiba kerül, mint télen a fűtésé - mondta az irodavezető. A belvárosban található műemlék jellegű épületek homlokzatán és a külső részeken nem támogatják a légkondicionálók felszerelését. A társasházak esete kissé bonyolultabb.

- A ház alapító okirata meghatározza, hogy lehet-e szereltetni bizonyos falakra külső készüléket, ugyanis a fő falak közös tulajdonban vannak - tette hozzá az építési szakember, közgyűlés, lakógyűlés döntése, vagy kétharmados töbség kell, hogy a lakó felszereltethesse a készüléket. Megoldást jelenthet a zajra, és a másik nagy problémára a környezet számára rendkívül káros hatású, csöpögő kondenzvízre, ha nem a homlokzatra, hanem saját erkélyére vagy a magastető felépítményi részében helyezné el a szerkezetet a hűsölni vágyó, és a kondenzvizet visszavezetteti a csatornába vagy szennyvízcsatornába. A lakónak joga van saját lakása előnyeit, csöndjét élvezni, ezért birtokvédelmet kérhet a hatóságtól, ha már nem tud mit kezdeni, de Szabó Bakos György szerint sokkal jobb megoldást jelent, ha kulturáltan megbeszélik, egyeztetik a dolgot, és kompromisszumot kötnek a lakók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!