Hírek

2015.06.01. 12:46

Gémkapocs a pizzában, rovarürülék a fűszerben

Székesfehérvár – Egy rakás gémkapocsra harapott egy fehérvári kisfiú nem rég, miközben jóízűen fogyasztotta rendelt pizzáját. Hasonló esetek történtek már máskor is a megyében.

S. Töttő Rita

Akár nagyobb tragédia is történhetett volna, de szerencsére nem nyelte le a gémkapcsot az a kisfiú, aki nem rég egy rendelt pizzát fogyasztott jóízűen. Édesanyja döbbenten látta, ahogy esnek ki a pizzatésztából a nyitott végű fémkapcsok, amelyek közül egy meg is szúrta a kisfiú száját. Így derült fény arra, hogy valami nem odaillő került az ételbe. A kisfiú édesanyja azonnal kórházba vitte a gyermeket, akit megröntgeneztek, majd néhány nap megfigyelést kértek az orvosok a szülőktől. De szerencsére kiderült: nem nyelt le egyet sem a szúró fémkapocsból a gyerek.

- Az orvosok ecsetelték, mekkora tragédia lehetett volna a dologból és hát persze, hogy dühös voltam – meséli név nélkül a fehérvári anyuka, aki azóta, hogy kiderült, nem történt nagy baj, kicsit megnyugodott, s látja azt is: nem könnyű a vendéglátásban dolgozók munkája, nem is szándékozott ezért senkit utcára tetetni.

– Csak azt szeretnénk, hogy a konyhákban legyen rend. Egy hajszálért is joggal panaszt tehet bárki, de itt már többről volt szó. Az anyuka elmondta, hogy megkaptak minden ígéretet a pizzériától: amit tudtak, megtettek a súlyos eset után. A szülőknek mégis az az igazi konklúzió, hogy többet nem rendelnek pizzát. Nem odaillő meglepetéssel máskor is találkozhattak már a vásárlók, ellenőrök az élelmiszerekben.

Sziebert Gergely megyei főállatorvos emlékszik még néhány súlyos esetre, de szerencsére - tette hozzá - Fejérben nem sok komoly eset történt

A több éves tapasztalatok alapján Sziebert Gergely, megyei főállatorvos, az Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi főosztály vezetője elárulta a feol.hu-nak: - Szintén helyi eset volt néhány éve, amikor egy vásárló füstölt sprotni paradicsomszószában rovarmaradványokat talált. Egy ellenőrzés laborvizsgálata során pedig őrölt fűszerkeverékben találtunk rovarürüléket – sorolja a hátborzongató eseteket a főállatorvos, aki országos példákkal is tudott szolgálni: a kenyérbe sütött egértetemre talán még sokan emlékeznek, de találtak már madzagot is péksüteményben. A főosztály egyébként foglalkozik a konkrét pizzás esettel is, de folyamatban lévő ügyről nem adnak ki tájékoztatót. De nem csak hasonló panaszokkal fordulhatnak hozzájuk a vásárlók, hanem akkor is, ha lejárt minőségi idejű terméket forgalmaznak valahol, vagy bármi egyéb minőségi kifogást tapasztalnak.

– Azt persze hangsúlyozni kell, hogy a vásárlónak be kell tartania a címként feltüntetett információkat, amelyek a tárolási körülményekre vonatkoznak és a lejárati időn túl sem szabad felhasználni termékeket – szögezi le a főosztályvezető. Ha mégis úgy érezzük, hogy mindent megtettünk, betartottuk a tárolási, elkészítési javaslatokat, s mégis gond van az élelmiszerrel, a főosztályhoz közvetlenül, vagy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (NÉBIH) is fordulhatunk, amely soron kívül kivizsgálja a panaszokat. Akkor segítjük a hivatal munkáját, ha lehetőség szerint az élelmiszert és a csomagolást megőrizzük, esetleg fotót készítünk róla és a címkéjéről, s információval tudunk szolgálni arról is, honnan származik a termék. - Ekkor a hivatal ellenőrei felkeresik a forgalmazót, majd pedig a gyártót. Külföldi gyártó esetén azonban a magyarországi első forgalmazó a felelős a minőségi kifogásokért is – teszi hozzá a főosztályvezető. A pizzás eset után is hasonló ellenőrzésre számíthatott a készítő, ám az ügy még nem zárult le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!