Hírek

2011.01.26. 05:20

Gárdony - a megye közepén

Gárdony Az 1997-ben kiadott Fejér megyei kézikönyvben a várost a megye közepén helyezi el a szerkesztő. Valóban előnyös helyen fekszik, de nem egyedül ez a tény jelenti az előnyét.

Kovalcsik Katalin

A tizennégy évvel ezelőtti adatok fölött elszállt az idő,  a lakosok száma jelentősen megnövekedett, minden tekintetben látható a fejlődés, még akkor is, ha néha panaszkodnak a gárdonyiak az útjaik állapotára. A javítás érdekében folyamatosan  igyekszik tenni a városvezetés, csakhogy, mint mindenütt,  itt is behatárolja a tetteket a pénz, a finanszírozás. Épp a napokban konstatáltuk, átutazva a településen, kiváló lett az Alkotmány utca.  Zichyújfaluból jövet, Pázmándra igyekezve a termálfürdőtől ezen az utcán csorogtunk le.


A nyolcvanas évek elején épült kicsi kis fürdőt  sokan nagyon szerették, kellemes hangulata volt a ragasztott faszerkezet alatti medencének, és van most is a kiegészítő élményekkel   egy idő után bővíteni látta szükségesnek a város vezetése. Akkoriban a DRV üzemeltette, később átvette Gárdony, és a képviselők  tervezgették, miként lehet átalakítani,  nagyobb befogadóképességet elérni. A 2001-ben sikeres, a  Széchenyi-tervben nyertes pályázat volt a megoldás, amelyből 560 millió forintot tudhatott magának a település. A megvalósítás,   a  kezdeti nehézségek után  a fürdő magára talált,  napjainkban már ki tudja termelni        a jelentős tőke- és kamattörlesztést,  ami  elég nagy feladat. Megállni itt nem szeretne sem a város, sem a fürdő vezetése, a tervek szerint idén  nyárra a szabad területen új élménymedence épül, de folyamatosan  keresik azt a befektetőpartnert is, aki a fürdő mellé felépíti a szállodát, a szálláshelyet, amely még látogatottabbá teheti a létesítményt.        A beruházások,  a fejlesztések mellett  a szemléletváltást tekintik a legfontosabbnak a településen. Minden gárdonyinak éreznie kell, hogy amit tesz, azt a lakóhelyéért, az otthonáért teszi.    A szándékos rongálások, a környezet szennyezése árt a városnak,  visszavetheti a turizmust, ami jelentős bevételektől foszthatja meg az önkormányzatot, az ott élőket. A turizmus a város életében  mindig is  fontos tényező volt  az adózás, a  vállalkozói szektor   szempontjából szintén ,  amihez a turisztikai egyesület  VEKI  az egész tókörnyék lehetőségeit igyekszik feltérképezni, programokat szervezni.  Vezetője,  Bálint György,  aki az általa üzemeltetett strandon mindig meglepi     valamilyen érdekességgel, jó ötlettel a strandolókat.  A sport egyébként is közösségformáló, építő a településen.  A  parkerdő, a tópart, a vízisportiskola,  a futballklub,  a teniszezők közössége,  az öregfiúk,  a rögbisek, de még az életmódklub tagjai is  kapcsolódnak a mozgáshoz, az éltető tevékenységhez.
Tavaly nyáron  sikeresen befejeződött az egykori művelődési ház  teljes felújítása, amely a galériával,  a többi, kulturális tevékenységet    ellátó létesítménnyel közösen     a közösségeket szolgálja. Bár a fejlesztés fontos  a város életében, a takarékosságot mindenképp szeretnék szem előtt tartani, mondta a beszélgetésen a polgármester. Az északi, gazdagabb országok  büszkék a takarékosságukra, a példát jó lenne  átvenni Gárdonyban is.  A takarékos életmód egyik nagyszabású programja a  geotermikus fűtési rendszer kiépítése volt, amelyhez pályázat útján nyertek pénzt. A műszaki átadáson túl vannak, jelenleg próbaüzemben dolgozik a rendszer, de volt olyan fűtött épület, ahol még ezen a télen nem volt szükség a gázkazán bekapcsolására.  A városiak gyakorlatilag összkomfortban élnek, az ellátásra nem lehet panasz, sorakoznak a boltok a főút mentén. A szolgáltatások is elérhetők, a főváros, a megyeszékhely autópályán, az újjáépülő vasúton gyorsan elérhető.

 

OLDALTÖRÉS: Növekedett a város presztízse

 

 

 

Növekedett a város presztízse

Tóth István a rendszerváltás óta képviselő volt a városban. Több cikluson keresztül dolgozott bizottságokban, az elsőben
a Chernel István iskolát is igazgatta.

 

- Akkoriban  még az igazgatói feladatommal összeegyeztethető volt az alpolgármesteri munka  is - mondta Tóth István, Gárdony polgármestere. - Ezek alatt az évek alatt különböző bizottságokat is vezettem, jobbára az oktatásit.  A 2006-os választáson indultam polgármester-jelöltként, azóta tudom, hogy jó választás, jó döntés volt. Akkoriban nehéz helyzetben volt a település   most sincs könnyűben , de racionális gondolkodással,  cselekedetekkel,  sok-sok munkával  elértük az  elmúlt négy évben, hogy kicsit előrébb tudtunk lépni. Növekedett a város presztízse is, másrészt a lakosság jelentősebb része mellénk, a városvezetés mellé állt. Megszüntettük azt az ádáz küzdelmet, ami a településen folyt, szinte teljesen értelmetlen  okok miatt. Ezekre semmi szükség sincs, háborúzni akkor kell,  amikor háború van,     ha feltétlenül fontos, alkotni pedig békében, tisztességes munkával lehet. Ezt még mint képviselő, már 2006 előtt is több alkalommal elmondtam.
A város abba a helyzetbe került, amelyben a békés alkotómunka kiteljesedhet, egy valami hiányzik csupán, folytatta a polgármester. 
- Egy normális finanszírozás kellene, ha ez jobb lenne, mondhatnám, hogy szép, komoly munkát tudnánk elvégezni az előttünk álló négy évben is, ami a település további erősödését jelenthetné. 
Amikor a polgármester  iskolaigazgató volt  15 éven keresztül ,  több részletben újították fel az agárdi iskolát.
-   Először a régi épületet, 1995-ben megépült az új iskolarész, a század végén egy újabb kis részt is  kis házat  emeltünk a meglévők mellé. Már az első ütemben megterveztettük, de   anyagi okok miatt elmaradt a kivitelezés.  Ez minőségében, a termek számában,  a közösségi terek szempontjából is elegendő és méltó volt arra, hogy  középiskolás képzést  indítsunk. Ez azóta is sikeres az agárdi iskolában. Büszke vagyok  az épületre, az iskolára, az oktatásra és az egész környezetére. Az intézmény az én filozófiámat is tükrözi valamilyen formában. Valószínűleg  sokan úgy gondolták, ha ezt az eredményt el tudtam érni az iskolában, akkor a városban is képes vagyok arra, hogy lényeges változtatásokat érjek el. A négy évnek az a feladata, hogy ebben a szellemben vonzóvá tegyük a    településünket.

OLDALTÖRÉS: A hagyományok kertjében

 

 

 

A hagyományok kertjében

Tavaly, 2010-ben adták át a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központ impozáns épületeit.

 

Gárdony szerves része, bár néhány kilométerrel a várostól, a dinnyési területen épült fel a turisztikai központ, amelyre joggal büszkék a dinnyésiek, a gárdonyiak és az agárdiak is. Az impozáns kapuépület, a megye legnagyobb szabadtéri színpada, háttérben a templommal és a sok foglalkozásnak helyt adó központi épülettel, rendezvénytér és a civileknek találkozóhelye. A projektnek, amelyben megvalósult a központ, még volt két része. A pályázati pénzből újjáépítették az egykor Radetzky Jenő által létrehozott madárvártát, valamint a Gárdonyi Géza-ház melletti magtárépületet. A teljesen felújított épületben kapott helyet a Velencei-tavi Galéria. Mindhárom létesítmény fontos, egyrészt turisztikai szempontból, másrészt a város értékeit növeli. Gárdonyi Géza szülőházán emléktábla: az eredetileg nádfedeles épület 1863 előtt épült mint a Nádasdy-kastély cselédháza. Az író családjának tárgyai, életének relikviái kaptak helyet a múzeumban, amelyet 1963-ban hoztak létre, 1988-ban és 2007-ben felújították.

 

OLDALTÖRÉS: Jó a városban élni!

 

 

 

Jó a városban  élni!

Naponta többször is megfordul az osztályokkal a vízisportiskola tornatermében Czéczei János tanár úr. Busz hozza-viszi a diákokat, a tornaterem tágas, két osztály is elfér benne egyszerre. A tanár úr, fiatal, családos  ember, a    Chernel István iskolában tanít,  megtalálta a helyét az intézményben, jól érzi magát a kollégái  közt. Szereti a várost, ahol rengeteg lehetőség adott a sportra, ezt igyekeznek kihasználni a gyerekek és a felnőttek is. Gárdony minden szempontból  kellemes, élhető lakóhely, ahol  elérhetők a szolgáltatások, és a fejlődés is tapintható, látható az akarat a folyamatos  jobbítás érdekében.  Olyan hely a település, amely ötvözi magában a falusias elemeket, nincsenek a nagyvárosokra jellemző tumultusok, égre törő épületek. Vannak viszont kellemes,  családi házas övezetek, ahol még a szomszédság  közelsége is üdítő, természetesek   a kapcsolatok.   A városi lét olyan formája élhető meg  a településen, amely másutt nem  fellelhető. Munkahely, otthon,  közösség egy helyen, ott,  ahol jó élni.

Helyi értéktár

- Különleges kincs a Bika-völgyben fakadó 58 fokos termálvíz.

- A Gárdonyi Géza-ház.

- A parkerdő és szabadidőközpont.

- A dinnyési Fertő természetvédelmi terület. A Velencei-tó nyufati öblében a madárrezervátum.

- Sarvajc körösztye.

-  Szent Anna-kápolna, itt keresztelték meg Gárdonyi Gézát.

- A Hősök terén Hermann Zsolt Áldozat című bronzszobra.

- Bory Jenő szobra a Vízbelépő nő és Agárdon a bronzszarvas.

Leltárban

 - A város lakóinak száma 9938.
 - A település területe 6350 hektár.
- Polgármester Tóth István, alpolgármester Klausz Gábor.  A képviselő-testület tagja Császár Attila, Erdei Péterné, Dávid Zoltán, Kalmár József, Fekete Györgyné, Muray Rita, Eszenyi Csaba. A város jegyzője Kovácsné Bozsoki Kornélia.
- Partnertelepüléseik közt van a németországi Postbauer-Heng, Giboldehausen, Mörlenbach, az osztrák Kirchbach, valamint a finnországi Halikko.
- Díszpolgárok: Gregor József, Czuppon Imre, Gruiz Károly, Bolhóy László, Springer Ferenc, Gál Gyula, Horváth István, Mészáros Antal, Magyar István, Mezei Ferencné, Németh László, id. Babirák Márton, Gárdonyi Géza, Lipták Mihály, Tóth István, Sári Nándor, Hans Bradl, Póczos Tibor, Bori Sándor, Müller István.
- Huszonhárom civil szervezet működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!